Stratégiai együttműködésre lépett a Széchenyi István Egyetem és a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház

Stratégiai együttműködésre lépett a Széchenyi István Egyetem és a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház

Együttműködési megállapodást kötött a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal a Széchenyi István Egyetem, valamint fenntartója, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány. A partnerség lehetővé teszi a felsőfokú graduális és posztgraduális képzés, valamint a kutatás, az innováció és a technológiai fejlesztés tovább erősítését, nemzetközileg is jelentős eredmények elérését.

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a Széchenyi István Egyetem, valamint a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány július 26-án kötött stratégiai együttműködést, amelyet prof. dr. Palkovics László, az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Kovács Zsolt, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese, valamint dr. Inczeffy István, a kórház főigazgatója látott el kézjegyével.

                                                                                                                                       Az aláírás pillanata (Fotó: Májer Csaba József)

„A Széchenyi-egyetem jelentős műszaki, technológiai hagyományokkal rendelkező felsőoktatási intézmény, ahol folyamatosan fejlesztjük az e tudáson túlmutató területeket is. Az egyik ilyen az egészségtudomány, amely már huszonöt éve jelen van az intézmény képzései között. A tudományterület technológiai fejlődéséhez szeretnénk nagymértékben hozzájárulni, amelyben fontos lépés a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal, valamint a Semmelweis Egyetemmel létrejött együttműködés után a kaposvári kórházzal kötött megállapodásunk” – fogalmazott prof. dr. Palkovics László.

Dr. Kovács Zsolt a gondolatmenetet folytatva kiemelte, az egyetem a technológiát és a fenntarthatóságot tűzte zászlajára, ami az egészségtudomány területére is igaz. „Azért hozzuk létre egészségtechnológiai kompetenciaközpontunkat, illetve azért fejlesztünk egészségügyi szolgáltatásokat, hogy az e területeken elért eredményeinket hasznosítani tudjuk. Ebben fontos stratégiai partnerünk lehet a Kaposi Mór Kórház. Oktatási palettánkat új képzésekkel tervezzük színesíteni, ilyen a közeljövőben induló egészségügyi menedzser mesterképzés, amelyben a kaposvári kórház szakemberei is szerepet vállalnak” – emelte ki.

 

Prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke,
dr. Inczeffy István, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója és
dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese a partnerség jelentőségét méltatta az eseményen. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Inczeffy István, a kórház főigazgatója kifejtette, az együttműködés hangsúlyos eleme az a közös oktatási program, amely az orvos-, az egészség-, a gazdaság-, a pedagógiai és az állattudományok terén új, akkreditált képzések elindítását célozza angol és német nyelven is. „Az egyetemen tervezett egészségügyi menedzser képzésben a kaposvári kórház munkatársai tantárgyfelelősként és oktatóként vesznek részt. Intézményünk emellett a képalkotó diagnosztikában elért hazai és nemzetközi eredményeinek felhasználásával támogatja a győri radiográfus képzés indítását” – sorolta a főigazgató.

Elmondta, a partnerség az oktatáson kívül kiterjed a multidiszciplináris kutatás, a kutatási pályázatok és az egészségügyi szolgáltatások területére is. „A képalkotó diagnosztikai innovációk térnyerése érdekében a két intézmény kifejezi szándékát a hazai és nemzetközi viszonylatban is egyedülálló megoldások alkalmazására” – fogalmazott. Hozzáfűzte, a felek közösen tervezik, hogy a Széchenyi István Egyetem Kaposváron hozza létre az egyetemi oktatói képalkotó diagnosztikai kompetenciaközpontot.

Az eseményen elhangzott, hogy a 177 éves Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház hetven szakterületet működtet. Megyei szinten Kaposváron alakították ki hazánkban másodikként a Sürgősségi Betegellátó Centrumot, 2004-ben. Az intézményben új, országos és nemzetközi szintű szakmákat indítottak a kardiológia, a hemodinamika, a neurointervenció, a neurológiai ellátás speciális területein, emellett egységes onkológiai betegútszervező-rendszert alakítottak ki. Az onkológiai ellátás harmadik progresszivitási szintjét a 2014-ben telepített PET/CT és a mai napig Magyarországon egyedüliként itt működő PET/MR berendezés biztosítja saját izotóp-előállítással.

Az ünnepség résztvevői. (Fotó: Májer Csaba József)

A partnerséget erősíti, hogy a Széchenyi-egyetem a győri Egészségtechnológiai Campus létrehozásával olyan egészségipari oktatási-kutatási-innovációs ökoszisztéma és szolgáltatói környezet megteremtését tűzte ki célul, amely együttműködő partnerei szakmai támogatásával ösztönözni kívánja az egészségipari, technológiaorientált vállalatok együttműködését és közös egészségtechnológiai fejlesztések megvalósítását.

Leave a reply