Nukleáris Medicina Osztály

Mb. Osztályvezető főorvos:
Dr. Ferenczy Éva

Szakdolgozói vezető:
Adler Judit

Az osztály elhelyezkedése, elérhetőségek

Az Intézmény területén a D épület (térkép) első emeltén található.

Az osztály feladata és ellátandó területe:

Somogy vármegyében 1975 óta, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 1983 október 17-től működik izotópdiagnosztikai laboratórium, ma inkább nukleáris medicina munkahelynek nevezik.

Az izotópdiagnosztika funkcionális képalkotó módszer, nyílt radioaktív készítmények diagnosztikai, terápiás, és kutatási célból való felhasználása.

Az élő szervezeten belüli (in-vivo) diagnosztikai és terápiás eljárásai, radioizotóppal jelzett farmakonok(radiofarmakonok – Izotóppal megjelölt készítmény, diagnosztikus ill. terápiás célra.) alkalmazásán alapulnak, amelyek szerv, szövet, vagy funkció specifikus vegyületek, elektív módon dúsulnak, sugárzásuk detektálása lehetőség a képalkotásra.

Minden szerv/szövet, specifikus radiofarmakonokkal vizsgálható, így a szolgáltatások az emberi testben megtalálható valamennyi szervre kiterjednek. A terápiás eljárások járó betegek számára jóindulatú pajzsmirigy betegségekben, valamint onkológiai betegségben szenvedők számára kiterjedt csont áttétek esetén fájdalom csillapítási céllal történnek.

Korszerű infrastrukturális feltételek mellett, világszínvonalú képalkotó eszközökkel történnek a vizsgálatok.

Az alábbi képalkotó eszközökkel, amelyek online kapcsolatban vannak mind a betegadat kezelő, képfelvevő és feldolgozó programokkal, valamint az intézményi betegadat kezelő programokkal, amelyek magas színvonalú oktatási feladatok ellátását is lehetővé teszik:

  • „ANYSCAN DH-V” SPECT digitális gamma kamera MEDISO
  • „NUCLINE SPIRIT DH-V” SPECT digitális gamma kamera MEDISO

A képalkotó vizsgálatokhoz szükséges, intravénásan alkalmazott farmakonok jelzése Európában is a legkorszerűbbnek számító „Venstra” steril elszívó fülkében történik.

A légkondicionált betegváróban kényelmes várakozási idő biztosítható a képalkotó vizsgálatra érkezőknek, külön helyiséggel a fekvőbetegek, a járóbetegek, vizsgálatra érkező kisgyermeket kísérők és a radionuklid terápiára érkezők számára.

Az osztálynak két nukleáris medicina szakorvos munkatársa, három diagnosztikai képalkotó diplomás munkatársa, egy egyéb diplomás munkatársa, három radiofarmakológiai szakasszisztens munkatársa valamint egy adminisztrátor munkatársa van.

Előjegyzéssel kapcsolatban

Minden munkanapon 10.00-14.00 időtartamban a +36 82 501 359-es telefonszámon kérhetők diagnosztikai képalkotó vizsgálatok és ambuláns radionuklid terápia, ez utóbbi kizárólag az adott szakterület szakorvosától.

Kérjük a pácienseket, amennyiben képalkotó vizsgálatra nem tudnak megjelenni, a fenti telefonszámon munkatársainkat tájékoztatni szíveskedjenek.

Munkatársaink a vizsgálatot megelőző napon Önt fel fogják hívni. Ezért kérjük, hogy adja meg a SAJÁT TELEFONOS elérhetőségét annak a kezelőorvosnak (beutaló orvosnak), aki a képalkotó vizsgálatot az osztálytól kéri Önnek!

Az izotópdiagnosztikai laboratóriumba előjegyzés szerint érkező valamennyi páciens részletes írásbeli és szóbeli tájékoztatást kap az elvégzendő szcintigráfiás vizsgálatról.

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Semmelweis Nap – a magyar egészségügy ünnepe

Semmelweis Nap – a magyar egészségügy ünnepe

A Kórház az egészségügy legnagyobb ünnepén elismerésben részesítette a kiemelkedő szakmai munkát végző munkatársait. Dr. Inczeffy István főigazgató köszöntő gondolatai…
3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról…