A Kórház története

Tradíció

A Kórház történeteA Kaposvári Kórházat 1846-ban alapították, civil kezdeményezés hozta létre. A Kórház kezdettől fogva szorosan összeforrt a várossal, ahol alapították, a megyével, amelynek gyógyító intézménye. Ahogy nőtt és fejlődött a város, a megye, úgy nőtt és fejlődött annak kórháza is. A XX. század első felében folyamatosan bővült a Kórház kapacitása, újabb és újabb épületek álltak a gyógyítás szolgálatába. Az 1950-es évektől 4 fő telephelyen, pavilon rendszerű épületekben folyt a gyógyítás. Az 1960-70-es években gyors fejlődésnek indult a Kórház: ezer feletti ágyszámával a térség meghatározó intézményévé vált, egyre jobban specializálódott, egyre szélesebb körben nyújtott végleges betegellátást.

Megújulás

Az 1990-es évek elejére elengedhetetlenné vált az épületek felújítása. 2006-ig mintegy 12 milliárd forint címzett állami támogatásból felújításra kerültek a Szülészet-Nőgyógyászat, Belgyógyászat, Sebészeti Tömb, Műtéti Tömb épületei.
2006-ban a kórházvezetés koncepciója alapján elkezdődött a rekonstrukció új irányának kidolgozása. A 2007-2013-as Európai Uniós fejlesztési ciklus legjelentősebb egészségügyi fejlesztései a TIOP-2.2.7-es pályázati konstrukcióba tartozó „Pólus”-projektek, melyek célja a kiemelt kórházak tömbfejlesztése volt. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban három szakaszra bontva zajlott a beruházás: 2011-ben átadásra került az Északi Tömb négy szárnya és a Diagnosztikai épület, 2014-ben az Északi Tömb további két szárnya, 2016 márciusára pedig elkészült a legújabb két szárny is, befejezve ezzel a kórház megújítását. A beruházás abban is egyedülálló a kórházprojektek között, hogy eredményeként a teljes betegellátási tevékenység egy új épületegyüttesbe került, a korábbinál 10 %-kal kevesebb területet használva.
A 40.000 m2 alapterületen, 17 milliárd forint Európai Uniós és állami forrásból megvalósult Európai Uniós nagyprojekt részét jelentette a TIOP-2.2.2 azonosító számú „Sürgősségi” projekt (egységes gyermek- és felnőtt sürgősségi betegellátó centrum fejlesztése és heliport kialakítása) és a TIOP 2.2.6/B jelű pályázat keretében a Műtéti Tömb középső részének rekonstrukciója is.

Eredmény

A Kórház történeteA 2016-ban a Magyar Kormány által biztosított 2,5 milliárd forint többletforrásból befejezett fejlesztési projekttel létrejött a XXI. század elvárásainak megfelelő, szolgáltató szemléletű, 24 órás folyamatos, poliklinikai működésű tömbkórház, valamint a minden szakmai igényt kielégítő műszerezettség. A kiemelkedő infrastruktúrához kiváló, elkötelezett szakember-gárda társul. Somogy megye, de egyes szakellátások területén a dunántúli térség egészségügyi központjaként 400-500 ezer honfitársunk ellátása a feladatunk.

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍR

Semmelweis Nap – a magyar egészségügy ünnepe

Semmelweis Nap – a magyar egészségügy ünnepe

A Kórház az egészségügy legnagyobb ünnepén elismerésben részesítette a kiemelkedő szakmai munkát végző munkatársait. Dr. Inczeffy István főigazgató köszöntő gondolatai…