Kaposvári Egészség Szabadegyetem – Köszöntő

Egészség legyen! – Kaposvár 2030

Kaposvári Egészség SzabadegyetemTisztelt Hallgatónk!

Kaposvár Megyei Jogú Város stratégiai partnereivel, elsősorban a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal egyetértésben egyedülálló programot kíván létrehozni és megvalósítani annak érdekében, hogy Kaposvár város 2030-ra Magyarország legegészségesebb települése legyen. Mindezt teszi annak tudatában, hogy az egyén egészsége olyan alapvető emberi érték, ami megalapozza a közösség létét és fejlődését. A város jövőjének kulcsa a lakosság egészségi állapota, amely egyéni szinten meghatározza a munkaképességet, a gyermekvállalást, az életminőséget, a család gyarapodását, közösségi szinten pedig a város társadalmi és gazdasági fejlődését. A program alapvető célkitűzése az egészség megőrzése, megtartása, a betegségek megelőzése a lakosság és a szakemberek legszélesebb köreinek összefogásával.

„ÖN/TE MIT TESZ/EL AZ EGÉSZSÉGEDÉRT?”

Ez a kérdés nem gyakran hangzik el, mivel természetesnek tekintjük az egészséges állapotot, és nem is gondolunk arra, hogy betegek lehetünk. A betegség nem a kórházban kezdődik, hanem egy hosszú folyamat része, mely sokakat érint. Az egészség élethosszig tartó megőrzése tudatos gondolkodás, életmód tervezés és fenntartás, megelőző és környezettudatos szemlélet eredménye, mely jelentősen csökkenti a megbetegedések számát.

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház vezetése az Egészség legyen! – Kaposvár 2030 program részeként Kaposvár Megyei Jogú Város vezetésével összhangban meghirdeti a Kaposvári Egészség Szabadegyetem programját. A program felnőttek és fiatalok részére szerveződött. A Szabadegyetem féléves szemeszterekből tevődik össze 2019. szeptember 26-tól kezdődőleg 5 évig, összesen 10 szemeszterben. A szabadegyetemi előadások egy egészségügyi, szakmai témájú előadás mellett az egészségi állapotot jelentősen befolyásoló környezeti hatásokról szóló prezentációból tevődnek össze. Az előadásokat kaposvári és országos ismeretségű meghívott szakemberek tartják. A szakmai előadások a leggyakoribb betegségekről, azok kialakulásáról, megelőzéséről szólnak, míg a környezeti témájú előadásban aktuális helyi és globális állapotok bemutatásával foglalkozik. Minden hónapban a fiatalok részére összevont előadásokra kerül sor az egészségi állapotukat legjobban veszélyeztető folyamatok ismertetésével. Az előadások a fő hangsúlyt a mottó által megfogalmazott „Te mit teszel az egészségedért?” kérdésre helyezik, nemcsak a szervi betegségeket, hanem a pszichés és mentális problémákat, a megelőzésüket is megtárgyalva.

Megtiszteltetésnek vennénk, ha minél nagyobb számban regisztrálnának a meghirdetett szabadegyetemi programra, saját egészségi állapotuk fenntartása, megőrzése, kímélése céljából.

Szeretettel várjuk Önöket előadásainkon!

Dr. Moizs Mariann
Kaposvári Egészségtanács

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍR

Dohányzásmentes Világnap – A leszokás támogatás jelentősége

Dohányzásmentes Világnap – A leszokás támogatás jelentősége

A dohányzás szinte minden szervrendszert károsít, és a nemfertőző betegségek kialakulása és az ezekből következő halálozás legfontosabb kockázati tényezője. Évente…