Osztályvezető főorvos:
Prof. Dr. Szabó István PhD

Szakdolgozói vezető:
Dr. Szentágotai Attiláné

Ortopédiai Osztály

Az osztály elhelyezkedése

Régi Sebészeti Tömb (24-es épület) földszintjén. (térkép)

Az osztály feladata és ellátandó területe

Az Ortopédiai Osztály ellátja Somogy megye valamennyi műtéti ellátást igénylő, nem traumás, mozgásszervi betegét. Fő profilja a krónikus, degeneratív ízületi betegségek gyógyítása. A műtéti kezelés széles spektrumát végzik. A kis megterhelést jelentő artroszkópos beavatkozásoktól kezdve, a korrekciós csont-ízületi műtéteken át, a különböző minimál invazív technikával is végzett ízületpótló protézisek beültetéséig, szinte bármely problémát kezelni tudnak.

Gyermekortopédia keretében a szűrővizsgálatokon kívül végeznek dongaláb kezelést Ponsetti módszer szerint, a gerincdeformitások konzervatív kezelését, illetve Little kóros gyermekek gondozását. Az országban elsőként vezették be a csípőprotetikában a minimál invazív elülső feltárást, ami az egyetlen valóban minimál invazívnak mondható csípőprotézis beültetési technika.


Országos szinten is jelentős a vállsebészeti tevékenységük (rotátor köpeny patológiák, instabilitások műtéti kezelése, vállprotézis beültetések).

Általános információk

Egyeztetés személyesen és telefonon: +36 82 501 300 / 1518-as mellék | Hétfő – péntek : 10.30 – 13.30 óráig.

Időpontkérés – háziorvosi beutaló szükséges, Telefon: +36 82 501 300 / 1518-as mellék | Hétfő-péntek: 10.30-13.30 óráig.

Tervezett műtét előtti napon történik az osztályos felvétel, melyet a felvevő orvos illetve a műszakos ápoló végez. Ezek után találkozik a beteg a műtétet végző orvossal és az altatóorvossal is.

Egyeztetett időben történő megjelenés az osztályon, szükséges dolgok behozatala, központi regisztrációban történő regisztrálás, orvossal és ápolóval történő együttműködés.
Orvossal, gyógytornásszal, ápolóval történő együttműködés.
  • Műtéti előjegyzést igazoló lap.
  • TAJ – kártya, személyigazolvány, lakcím kártya.
  • Közgyógyellátási igazolvány (amennyiben van).
  • Meglévő, alapbetegséggel kapcsolatos orvosi dokumentumok.
  • Bennfekvés idejére szükséges személyes dolgai (pizsama, hálóing, törölközők, tisztálkodási felszerelés, evőeszköz, pohár).
  • A betegek elhelyezése egy 2-ágyas, két 4-ágyas és négy 5-ágyas kórteremben történik.
  • Az osztály modern környezetben, fürdőszobával biztosított kórtermekben fogadja a betegeket.
  • A Társalgóban és a 2-ágyas szobában található TV készülék.
  • Minden betegágyhoz tartozik egy zárható szekrény és éjjeliszekrény a személyes dolgok raktározásának céljából.

A betegek étkezésének rendjét (diéta neme, étkeztetés módja, száma stb.) a betegség természetétől, a beteg állapotától, a végzendő vizsgálatoktól és a gyógykezelés jellegétől függően az osztályos orvos állapítja meg felettese jóváhagyásával.

Az Osztályon a látogatás minden nap 9.00-19.00 óráig történik. Egyszerre két látogatónál több ne tartózkodjon a beteg kórtermében!

Az Osztályon fekvő betegekről érdeklődni lehet személyesen az osztályvezető főorvostól, valamint a kezelőorvostól. Ügyeleti időben az ügyeletes orvostól, illetve telefonon a +36 82 501 363-as telefonszámon.
Az Osztály szakdolgozói csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást.

6:00Beteg ébresztése, ellátása
7:30Vizit
8:00Reggeli osztás és gyógyszerelés
8:00-15:00Műtétes betegek és új betegek ellátása
12:30Ebédosztás és gyógyszerelés
15:15Vizit
18:00Vacsora osztás és gyógyszerelés
21:00Éjszakai pihenés

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Elismerés Kaposvár Város Napján

Elismerés Kaposvár Város Napján

Dr. Battyáni Zita, a Kórház bőrgyógyász főorvosa „Pro Urbe Kaposvár” díjat vehetett át Kaposvár Város Napján, több évtizedes magas színvonalú gyógyító,…
Méhnyakrák megelőzési hét

Méhnyakrák megelőzési hét

Minden év januárjának harmadik hete az európai méhnyakrák megelőzési hét. A méhnyakrák egy megelőzhető nőgyógyászati daganat, a megelőzés eszközei a…