Neurorehabilitációs Egység (Stabilitás tréning)

Bemutatkozás

A több mint 177 éves múltra visszatekintő Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, mottójának megfelelően – „Tradíció és megújulás” – egyrészt büszke hagyományaira, valamint legrégebbi, folyamatosan működő osztályaira, másrészt támogatja a jelenkor legújabb vívmányait alkalmazó prevenciós, gyógyító és rehabilitációs programokat, kezeléseket.

A Kórház Neurológiai Osztályán kivizsgálnak és kezelnek agyér-rendszeri betegségek mellett elsődlegesen ideggyógyászati betegségeket (epilepszia, Parkinson-kór, demencia, fájdalom szindróma, neuroimmunológia, degeneratív idegrendszeri betegségek). 2007 óta végeznek vérrögoldó akut kezelést a Sürgősségi Betegellátó Centrum (SBC) közreműködésével azoknál a betegeknél, akiknél a beszédzavar, féloldali gyengeség nem több, mint 2 órán belül alakult ki. Az ilyen betegeket az SBC beutaló nélkül a hét minden napján 24 órán keresztül fogadja. 2013-tól ezen tünetcsoport fellépése esetén katéteres beavatkozás lehetősége is biztosított a neurointervenciós egység keretén belül.

 

A Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán a legmagasabb progresszivitási szinten, team munka keretében, állapottól függően bennfekvéses, vagy ambuláns keretek között kezelnek átmeneti vagy végleges funkciózavarokat, úgy mint: féloldali bénulás, amputáció, egyéb okok (ízületi betegség, baleseti sérülés, gerinc-, csont-ízületi műtét, csontritkulás) következtében kialakult mozgás- és járászavar, nyelési, kommunikációs és kontinencia problémák. Modern fizioterápiás géppark, jól felszerelt tornaterem áll rendelkezésre.

A programról

A Kórházban, Magyarországon egyedülálló módon, külön szakmai csapat foglalkozik a neurorehabilitációs programmal.

A neuro rehabilitáció az idegrendszeri károsodást szenvedett betegek  rehabilitációjával foglalkozik. Az idegrendszert ért károsodás(-ok) következtében kialakult fogyatékosság és rokkantság – megváltozott tevékenység és aktivitás – csökkenésére,  megszüntetésére irányuló komplex folyamat.

Az egyensúlyzavar számos esetben a kezdődő neurológiai betegségek sokáig egyetlen tünete lehet, továbbá az elesés az időskori halálozás egyik leggyakoribb tényezője. Hátterében az idős kor maga, és az előrehaladott életkorban gyakoribbá váló neurológiai betegségek egyaránt vezető szerepet játszanak. 

A neurológiai betegségek kezelése többnyire meghaladja az akut ellátás kereteit, így a betegek krónikus ellátásba kerülnek, amit vagy a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon kezdenek, vagy ambulanter végeznek állapottól függően. 

A program célja, a tartási instabilitás és egyensúlyzavarok objektív klinikai vizsgálata, az elesési rizikó meghatározása, valamint specifikus, egyénre szabott, modern orvosi és informatikai eszközökkel támogatott mozgásterápia kialakítása és végrehajtása, a betegek életminőségének mielőbbi feljavítása, és társadalmi reintegrációjának elősegítése.

Az idősek elesésének, mobilitásának és életminőségük csökkenésének az egyik leggyakoribb problémája a járás-, tartás-instabilitás és egyensúlyzavarok. Az eleséskor fellépő sérülések nagyon gyakran jelentős életminőség romlást, tartós ágyhoz kötöttséget, következményes halált okoznak, továbbá jelentősen megemelkedett orvosi és ápolási költségeket is jelentenek.

Tapasztalatink szerint az egyik leghatékonyabb módja az elesés okozta károsodások kivédésének a neurológiai érzékelő és végrehajtó idegrendszeri működések terápiás tréningje.

A kezelés folyamata alkalmazkodáshoz, adaptációhoz vezet, amely az izom hatékonyabb működésében nyilvánul meg. 2-3 kezelés elvégzése után jelentős változás lép fel az emberi szervezetben. Rövid idő alatt is erőnövekedést és javult koordinációt mutat.

Minden mozgásformát folyamatosan nehezített körülmények között kell végrehajtaniuk a betegeknek. A vizuálmotoros tréning egy folyamatos és változatos mozgásformákat tartalmazó blokk, ami javítja az állóképességet és ez által kihat a betegség tünetei miatt behatárolódott páciensek mozgására. Továbbá megtalálható benne a célzott és irányított mozgás, illetve a finom mozgás fejlesztésére szolgáló mozgásformák is. Javítja a térérzékelést, idomítja és elősegíti a természeti adottságok változásai miatt bekövetkező mozgások kivitelezését, ezáltal adaptálódik a mozgás.

A program tartalma

A program tartalma:

 1. A neurológiai szakvizsgálat általában 30 percet vesz igénybe. A vizsgálatnak szövődménye, sérülésveszélye nincs. A mérést a program elején és végén végezzük a változások nyomon követése érdekében. Az első része az állapotfelmérés és a tartási instabilitás mérése (PEP mérés)

Kezelésünket az alábbi betegcsoportokon végezzük:

 • Tartós mozgás és tartás instabilitási defektus
 • Parkinson kór
 • Sclerosis multiplex
 • Vertigo és / szédüléssel járó betegségek (BPPV, PPV)
 • MSA, Cerebrovascularis betegségek (Stroke)
 • járászavarok, tér érzékelési zavarok
 • érrendszeri betegségek
 • gerincdeformitással élők
 • gyermek mozgászavarok
 • gyermek koordinációs zavarok
 • ízületi sérülések rehabilitációjában
 • sportolók rehabilitációja
 • perifériás érbetegségek

2. Speciálisan egyedire szabott járás- és tartásjavító rehabilitációs kezelés, ami a mindennapi mozgásformák kivitelezését öleli fel. A foglalkozás tartalmaz számos tréninget, valamint egy interaktív, számítógép vezérelt mozgásérzékelős programot, aminek a segítségével egyensúly fejlesztő gyakorlatokat végeznek a betegek. A kezelés a vizualitásra alapozva, kihasználva a képi és hanghatásokat, nagymértékben fejlesztheti a neuro motoros funkciókat és hozzájárulhat a szédülésből, instabilitásból eredő panaszok kezeléséhez. A preventív értéke az időskori, életminőségbeli spontán elesésekből származó balesetek kivédésére irányul. Állapottól függően a társszakmák (neuropszichológus, ergoterapeuta, logopédus) segítségével kiegészíthető a beteg kezelése.

3. Robotikus Rehabilitáció

Robotok felhasználási területtől függetlenül egyszerű feladatok gyors, pontos, sokszor egymás utáni kivitelezésére alkalmasak.

1990-es évek elején indultak a kutatások robotok rehabilitációban való alkalmazására, az elmúlt 30 évben jelentős fejlesztések történtek a területen, számos termék található meg kereskedelmi forgalomban. A rehabilitációs robotok alkalmazhatók terápiás jelleggel ideiglenesen, vagy folyamatosan állapot fenntartás/megőrzés céljából.

A mozgásszervi rehabilitáció eredményessége függ az adott gyakorlat ismétlésének mennyiségétől, a mozdulat helyességétől is. Ebben segíthetnek a rehabilitációs robotok, amelyek az érintett testrész mozgatását külsőleg támogatják, akár elektromos motorok segítségével is.

Főbb fejlesztési irányok:

 • Betegbiztonság
 • Mozgás eredetihez közelítése, agilitás növelése
 • Ergonómia, testreszabhatóság
 • Kezelőfelület felhasználóbarátságának fejlesztése
 • Vezérlés egyszerűsítése és pontosítása
 • Páciens teljesítményének visszamérhetősége
 • Robot tömegének csökkentése
 • Teherbírás növelése

Elvárások a rehabilitációs robotokkal szemben:

 • Hatékonyabb rehabilitáció (kevesebb idő és/vagy jobb végeredmény)
 • Humán asszisztencia nélkül használható
 • Adaptív (felhasználó változó képességeihez és/vagy környezethez)
 • Páciens fejlődésének quantitatív nyomon követhetősége
 • Alacsony karbantartási igény

A rehabilitációban előforduló mozgásszervi rendellenességek egyik leggyakoribb oka a stroke. A stroke okozta hemiplaegia súlyossága széles skálán változhat, a rehabilitáció során a páciens önellátóságának helyreállítása kulcsfontosságú. A megfelelő terápiához elengedhetetlen a páciens sérülésének feltérképezése, vagyis meghatározni, hogy mely izmok/funkciók milyen mértékben sérültek.

A járás helyreállításához robotikus exoskeletonok használhatók. A cél a sérült idegi funkciók helyreállítása. Az exoskeletonok ehhez a lépés helyes mozgásmintáját segítenek megvalósítani. A rehabilitáció eredményességét a járásminta, illetve az erőnlét javulásában is mérhetjük.

Hogyan csatlakozhat a programhoz?

 1. Ki javasolja a programban való részvételt? Az Ön kezelőorvosa vagy a háziorvosa tehet javaslatot.
 2. Mikor vehet részt benne? Amennyiben a szédülésnek/instabilitásnak az oka már tisztázott, a betegsége kivizsgált és diagnosztizált, továbbá amennyiben nincs kizáró oka a programban való részvételnek.
 3. Mik a kizáró okok? Ön nem vehet részt a programban:
 • súlyos kardiológiai betegségek
 • diagnosztizált előrehaladott demencia
 • alkoholizmus, drogfogyasztás esetén.

Elérhetőségek

Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház

7400 Kaposvár, Tallián Gyula u. 20-32.

 

Neurorehabilitációs egység:

Dr. Tollár József

egységvezető

Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály Ambuláns Ellátásért Felelős vezető

 

 

Neurológiai osztály:

Dr. Rádai Ferenc

osztályvezető főorvos

 

Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály:

Dr. Androsics Mónika

osztályvezető főorvos

 

Jelentkezési lehetőség:

82/501-300/1264-es vagy a 7959-es melléken

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról…
10 éves a kaposvári PET-központ

10 éves a kaposvári PET-központ

A Kaposvári Egyetem keretei között megvalósult PET Központ, mely 2018. február 01. napjától a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház…
Köszönet az ápolóknak

Köszönet az ápolóknak

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából tartott ünnepségen a Kaposi Mór Oktató Kórház elismerésben részesítette a kiemelkedő szakmai munkát végző szakdolgozóit.…
Dr. Péterfi István Richter Érdemérem különdíjat kapott

Dr. Péterfi István Richter Érdemérem különdíjat kapott

Kórházunk Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa a Richter Érdemérem különdíját nyerte el „Tudomány és innováció” kategóriában. A Richter Gedeon Nyrt. magyar…
Betegeinkért és Munkatársainkért

Betegeinkért és Munkatársainkért

Segítsen, hogy mi is segíthessünk! Adószámunk: 18760840-1-14