Neurorehabilitációs Egység (Stabilitás tréning)

Bemutatkozás

A több mint 170 éves múltra visszatekintő Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, mottójának megfelelően – „Tradíció és megújulás” – egyrészt büszke hagyományaira, valamint legrégebbi, folyamatosan működő osztályaira, másrészt támogatja a jelenkor legújabb vívmányait alkalmazó prevenciós, gyógyító és rehabilitációs programokat, kezeléseket.
A Kórház Neurológiai Osztályán kivizsgálnak és kezelnek agyér-rendszeri betegségek mellett elsődlegesen ideggyógyászati betegségeket (epilepszia, Parkinson-kór, demencia, fájdalom szindróma, neuroimmunológia, degeneratív idegrendszeri betegségek). 2007 óta végeznek vérrögoldó akut kezelést a Sürgősségi Betegellátó Centrum (SBC) közreműködésével azoknál a betegeknél, akiknél a beszédzavar, féloldali gyengeség nem több, mint 2 órán belül alakult ki. Az ilyen betegeket az SBC beutaló nélkül a hét minden napján 24 órán keresztül fogadja. 2013-tól ezen tünetcsoport fellépése esetén katéteres beavatkozás lehetősége is biztosított a neurointervenciós egység keretén belül.

A Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán a legmagasabb progresszivitási szinten, team munka keretében, állapottól függően bennfekvéses, vagy ambuláns keretek között kezelnek átmeneti vagy végleges funkciózavarokat, úgy mint: féloldali bénulás, amputáció, egyéb okok (ízületi betegség, baleseti sérülés, gerinc-, csont-ízületi műtét, csontritkulás) következtében kialakult mozgás- és járászavar, nyelési, kommunikációs és kontinencia problémák. Modern fizioterápiás géppark, jól felszerelt tornaterem áll rendelkezésre.

A programról

A Kórházban, Magyarországon egyedülálló módon, külön szakmai csapat foglalkozik e programmal.
A neuro rehabilitáció az idegrendszeri károsodást szenvedett betegek rehabilitációjával foglalkozik. Az idegrendszert ért károsodás(-ok) következtében kialakult fogyatékosság és rokkantság – megváltozott tevékenység és aktivitás – csökkenésére, megszüntetésére irányuló komplex folyamat.

Az egyensúlyzavar számos esetben a kezdődő neurológiai betegségek sokáig egyetlen tünete lehet, továbbá az elesés az időskori halálozás egyik leggyakoribb tényezője. Hátterében az idős kor maga, és az előrehaladott életkorban gyakoribbá váló neurológiai betegségek egyaránt vezető szerepet játszanak.
A neurológiai betegségek kezelése többnyire meghaladja az akut ellátás kereteit, így a betegek krónikus ellátásba kerülnek, amit vagy a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon kezdenek, vagy ambulanter végeznek állapottól függően.
A program célja, a tartási instabilitás és egyensúlyzavarok objektív klinikai vizsgálata, az elesési rizikó meghatározása, valamint specifikus, egyénre szabott, modern orvosi és informatikai eszközökkel támogatott mozgásterápia kialakítása és végrehajtása, a betegek életminőségének mielőbbi feljavítása, és társadalmi reintegrációjának elősegítése.
Az idősek elesésének, mobilitásának és életminőségük csökkenésének az egyik leggyakoribb problémája a járás-, tartás-instabilitás és egyensúlyzavarok. Az eleséskor fellépő sérülések nagyon gyakran jelentős életminőség romlást, tartós ágyhoz kötöttséget, következményes halált okoznak, továbbá jelentősen megemelkedett orvosi és ápolási költségeket is jelentenek.
Tapasztalatink szerint az egyik leghatékonyabb módja az elesés okozta károsodások kivédésének a neurológiai érzékelő és végrehajtó idegrendszeri működések terápiás tréningje.
A kezelés folyamata alkalmazkodáshoz, adaptációhoz vezet, amely az izom hatékonyabb működésében nyilvánul meg. 2-3 kezelés elvégzése után jelentős változás lép fel az emberi szervezetben. Rövid idő alatt is erőnövekedést és javult koordinációt mutat.

Minden mozgásformát folyamatosan nehezített körülmények között kell végrehajtaniuk a betegeknek. A vizuálmotoros tréning egy folyamatos és változatos mozgásformákat tartalmazó blokk, ami javítja az állóképességet és ez által kihat a betegség tünetei miatt behatárolódott páciensek mozgására. Továbbá megtalálható benne a célzott és irányított mozgás, illetve a finom mozgás fejlesztésére szolgáló mozgásformák is. Javítja a térérzékelést, idomítja és elősegíti a természeti adottságok változásai miatt bekövetkező mozgások kivitelezését, ezáltal adaptálódik a mozgás.

A program tartalma

A neurológiai szakvizsgálat általában 30 percet vesz igénybe. A vizsgálatnak szövődménye, sérülésveszélye nincs. A mérést a program elején és végén végezzük a változások nyomon követése érdekében. Az első része az állapotfelmérés és a tartási instabilitás mérése (PEP mérés).

Kezelésünket az alábbi betegcsoportokon végezzük

 • Tartós mozgás és tartás instabilitási defektus
 • Parkinson kór
 • Sclerosis multiplex
 • Vertigo és / szédüléssel járó betegségek (BPPV, PPV)
 • MSA, Cerebrovascularis betegségek (Stroke)
 • járászavarok, tér érzékelési zavarok

Speciálisan egyedire szabott járás- és tartásjavító rehabilitációs kezelés, ami a mindennapi mozgásformák kivitelezését öleli fel. A foglalkozás tartalmaz számos tréninget, valamint egy interaktív, számítógép vezérelt mozgásérzékelős programot, aminek a segítségével egyensúly fejlesztő gyakorlatokat végeznek a betegek. A kezelés a vizualitásra alapozva, kihasználva a képi és hanghatásokat, nagymértékben fejlesztheti a neuro motoros funkciókat és hozzájárulhat a szédülésből, instabilitásból eredő panaszok kezeléséhez. A preventív értéke az időskori, életminőségbeli spontán elesésekből származó balesetek kivédésére irányul. Állapottól függően a társszakmák (neuropszichológus, ergoterapeuta, logopédus) segítségével kiegészíthető a beteg kezelése.

Hogyan csatlakozhat a programhoz?

Ki javasolja a programban való részvételt? Az Ön kezelőorvosa vagy a háziorvosa tehet javaslatot.

Mikor vehet részt benne? Amennyiben a szédülésnek/instabilitásnak az oka már tisztázott, a betegsége kivizsgált és diagnosztizált, továbbá amennyiben nincs kizáró oka a programban való részvételnek.

Mik a kizáró okok? Ön nem vehet részt a programban:

  • súlyos kardiológiai betegségek
  • diagnosztizált előrehaladott demencia
  • alkoholizmus esetén.

Elérhetőségek

Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház
7400 Kaposvár, Tallián Gyula u. 20-32.

Neuro Exercise Program
Tollár József NEP programvezető

Neurológiai osztály
Prof. Dr. Nagy Ferenc osztályvezető főorvos

Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály
Dr. Brigovácz Éva osztályvezető főorvos

Jelentkezési lehetőség:
+36 82 501 300/1264-es mellék (7:30-9:00 óráig illetve 14:00-15:00 óráig)

e-mail: nep@kmmk.hu

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Elismerés Kaposvár Város Napján

Elismerés Kaposvár Város Napján

Dr. Battyáni Zita, a Kórház bőrgyógyász főorvosa „Pro Urbe Kaposvár” díjat vehetett át Kaposvár Város Napján, több évtizedes magas színvonalú gyógyító,…
Méhnyakrák megelőzési hét

Méhnyakrák megelőzési hét

Minden év januárjának harmadik hete az európai méhnyakrák megelőzési hét. A méhnyakrák egy megelőzhető nőgyógyászati daganat, a megelőzés eszközei a…
A kórházi dolgozók gyermekeihez is megérkezett a Mikulás

A kórházi dolgozók gyermekeihez is megérkezett a Mikulás

Több mint 200 apró, csillogó szempár figyelte várakozva, mikor toppan be hozzájuk a Mikulás, aki csengettyűszóval, Krampuszok kíséretében érkezett meg,…
Búcsúzunk

Búcsúzunk

Mély fájdalommal és megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Szitás Györgyi, a Kaposi Mór Oktató Kórház Pulmonológiai Osztályának osztályvezető főorvosa 2022. december…
Dr. Kovács Balázs szemész főorvos kapta az idei évben a Matoltsy-díjat

Dr. Kovács Balázs szemész főorvos kapta az idei évben a Matoltsy-díjat

Az idén 102 esztendeje született Matoltsy Sándor Gedeon, kaposvári Humboldt-díjas bőrgyógyász kutató professzor 2007-ben hozta létre a „Friends of Csertán…