Hemodinamikai Laboratórium Egység

Osztályvezető főorvos:
Prof. Dr. Vorobcsuk András 

Szakdolgozói vezető:
Bojtor Zoltán

Az osztály elhelyezkedése, elérhetőségek

A Hemodinamikai labor az Északi Tömb 4. szárnyán található (térkép)

Az egység feladata és ellátandó területe

A Szívkatéteres vizsgálat ,mely a koszorúerek állapotát vizsgáló eljárás. A csukló vagy a comb verőerének szúrását követően a koszorúereket, speciális katéter használatával, kontrasztanyag befecskendezésével tesszük láthatóvá. A vizsgálat két részből áll: az első az ún. diagnosztikus rész, amely során a koszorúerek szűkületeit diagnosztizáljuk. Amennyiben lehetőség van rá, és a beteg tájékoztatásunkat követően beleegyezését adja a beavatkozásba, a szűkületeket speciális technikával tágítjuk, fémháló (sztent) behelyezésével. Ez a szívkatéteres ellátás második szakasza. A beavatkozást követően kezdődik a megfigyelési szakasz. Ha a vizsgálat során beavatkozást indokoló eltérést nem találnak, a megfigyelési időszakot követően otthonába távozhat. Fémhálós tágítást követően egy éjszakát a Kardiológiai osztályon kell eltöltenie és zárójelentés kézhezvételét követően szabad távoznia az Osztályról.
A vizsgálathoz a személyazonosságát igazoló okmányokon kívül szükség van a beteg TAJ számára és a megelőző vizsgálatok eredményeire.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

A vizsgálatra a Kaposi Mór Oktató Kórház Németh István fasor felőli főbejáratán belépve tud regisztrálni.
A kitöltött „Beutaló szívkatéteres vizsgálatra” című nyomtatványt hozza magával, amely meggyorsítja a vizsgálatra való előkészítését.
A regisztráció előtt készítse elő személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ kártyáját. A regisztrációt követően Önt a Szívkatéteres labor várótermébe kísérik (Északi tömb, Fsz 4. szárny).

Mit hozzon magával felvételkor?

 • A kitöltött „Beutaló szívkatéteres vizsgálatra” című nyomtatványt, amely meggyorsítja a vizsgálatra való előkészítését.
 • A szedett gyógyszerek listáját (név, hatóanyag és adagolás feltüntetésével) és a gyógyszerallergiát, kontrasztanyag allergiát is jelezze az orvosi betegfelvételnél.
 • Amennyiben speciális indikációval írt gyógyszert szed, kérjük hozza magával, mert annak beszerzése nehézséget jelenthet.
 • Amennyiben korábban koszorúér tágítása vagy szívkoszorúér áthidaló műtéte volt, a beavatkozásról szóló zárójelentését.
 • Minden esetben úgy készüljön, hogy egy éjszakát a Kórházban kell töltenie, amely miatt tisztálkodási felszerelést, hálóruhát és feltétlenül szükséges személyes holmikat is készítse be.
 • Kérjük, hogy az ékszereit és személyes értékeit ne hozza magával, mert azért felelősséget vállalni nem tudunk! Kérésére leltár készítését követően, itt tartózkodása alatt széfben tudjuk tárolni.

Műtét / kezelés előtti és utáni teendők?

 • A beavatkozást követően legalább 2 liter folyadékot kell fogyasztania, amely miatt javasoljuk, hogy savmentes ásványvizet hozzon magával (1-2 palack).
 • A vizsgálat napján minden reggeli gyógyszerét vegye be és kis mennyiségű reggelit fogyasszon. Folyadékot korlátlan mennyiségben fogyaszthat egészen a vizsgálatot megelőző egy óráig.
 • Syncumar, Warfarin, Marfarin nevű gyógyszerek elhagyása általában nem szükséges, de erről a beutaló kardiológussal minden esetben egyeztessen. A katéterezés napján ezeket a gyógyszereket ne vegye be!
 • A metformin tartalmú gyógyszert a vizsgálat előtt 2 nappal hagyja ki, amelyek az alábbi gyógyszerek lehetnek: Merckformin, Adimet, Metrivin, Meforal, Metfogamma, Meglucon, Cluformin, Stadamet, Mylmet, Maformin, Avandamet, Eucreas, Janumet, Velmetia, Competact, Komboglyze, Jentadueto.
 • A reggeli inzulint adja be és kis mennyiségű reggelit fogyasszon.

Amennyiben további kérdése lenne, kezelőorvosától kap részletes felvilágosítást!

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Semmelweis Nap – a magyar egészségügy ünnepe

Semmelweis Nap – a magyar egészségügy ünnepe

A Kórház az egészségügy legnagyobb ünnepén elismerésben részesítette a kiemelkedő szakmai munkát végző munkatársait. Dr. Inczeffy István főigazgató köszöntő gondolatai…
3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról…