Hemodinamikai Laboratórium Egység

Osztályvezető főorvos:
Prof. Dr. Vorobcsuk András 

Szakdolgozói vezető:
Bojtor Zoltán

Az osztály elhelyezkedése, elérhetőségek

A Hemodinamikai labor az Északi Tömb 4. szárnyán található (térkép)

Az egység feladata és ellátandó területe

A Szívkatéteres vizsgálat ,mely a koszorúerek állapotát vizsgáló eljárás. A csukló vagy a comb verőerének szúrását követően a koszorúereket, speciális katéter használatával, kontrasztanyag befecskendezésével tesszük láthatóvá. A vizsgálat két részből áll: az első az ún. diagnosztikus rész, amely során a koszorúerek szűkületeit diagnosztizáljuk. Amennyiben lehetőség van rá, és a beteg tájékoztatásunkat követően beleegyezését adja a beavatkozásba, a szűkületeket speciális technikával tágítjuk, fémháló (sztent) behelyezésével. Ez a szívkatéteres ellátás második szakasza. A beavatkozást követően kezdődik a megfigyelési szakasz. Ha a vizsgálat során beavatkozást indokoló eltérést nem találnak, a megfigyelési időszakot követően otthonába távozhat. Fémhálós tágítást követően egy éjszakát a Kardiológiai osztályon kell eltöltenie és zárójelentés kézhezvételét követően szabad távoznia az Osztályról.
A vizsgálathoz a személyazonosságát igazoló okmányokon kívül szükség van a beteg TAJ számára és a megelőző vizsgálatok eredményeire.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

A vizsgálatra a Kaposi Mór Oktató Kórház Németh István fasor felőli főbejáratán belépve tud regisztrálni.
A kitöltött „Beutaló szívkatéteres vizsgálatra” című nyomtatványt hozza magával, amely meggyorsítja a vizsgálatra való előkészítését.
A regisztráció előtt készítse elő személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ kártyáját. A regisztrációt követően Önt a Szívkatéteres labor várótermébe kísérik (Északi tömb, Fsz 4. szárny).

Mit hozzon magával felvételkor?

 • A kitöltött „Beutaló szívkatéteres vizsgálatra” című nyomtatványt, amely meggyorsítja a vizsgálatra való előkészítését.
 • A szedett gyógyszerek listáját (név, hatóanyag és adagolás feltüntetésével) és a gyógyszerallergiát, kontrasztanyag allergiát is jelezze az orvosi betegfelvételnél.
 • Amennyiben speciális indikációval írt gyógyszert szed, kérjük hozza magával, mert annak beszerzése nehézséget jelenthet.
 • Amennyiben korábban koszorúér tágítása vagy szívkoszorúér áthidaló műtéte volt, a beavatkozásról szóló zárójelentését.
 • Minden esetben úgy készüljön, hogy egy éjszakát a Kórházban kell töltenie, amely miatt tisztálkodási felszerelést, hálóruhát és feltétlenül szükséges személyes holmikat is készítse be.
 • Kérjük, hogy az ékszereit és személyes értékeit ne hozza magával, mert azért felelősséget vállalni nem tudunk! Kérésére leltár készítését követően, itt tartózkodása alatt széfben tudjuk tárolni.

Műtét / kezelés előtti és utáni teendők?

 • A beavatkozást követően legalább 2 liter folyadékot kell fogyasztania, amely miatt javasoljuk, hogy savmentes ásványvizet hozzon magával (1-2 palack).
 • A vizsgálat napján minden reggeli gyógyszerét vegye be és kis mennyiségű reggelit fogyasszon. Folyadékot korlátlan mennyiségben fogyaszthat egészen a vizsgálatot megelőző egy óráig.
 • Syncumar, Warfarin, Marfarin nevű gyógyszerek elhagyása általában nem szükséges, de erről a beutaló kardiológussal minden esetben egyeztessen. A katéterezés napján ezeket a gyógyszereket ne vegye be!
 • A metformin tartalmú gyógyszert a vizsgálat előtt 2 nappal hagyja ki, amelyek az alábbi gyógyszerek lehetnek: Merckformin, Adimet, Metrivin, Meforal, Metfogamma, Meglucon, Cluformin, Stadamet, Mylmet, Maformin, Avandamet, Eucreas, Janumet, Velmetia, Competact, Komboglyze, Jentadueto.
 • A reggeli inzulint adja be és kis mennyiségű reggelit fogyasszon.

Amennyiben további kérdése lenne, kezelőorvosától kap részletes felvilágosítást!

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Betegeinkért és Munkatársainkért

Betegeinkért és Munkatársainkért

Segítsen, hogy mi is segíthessünk! Adószámunk: 18760840-1-14
Tudományos fórum a Kórházban

Tudományos fórum a Kórházban

Prof. Dr. Kopa János tiszteletére tudományos fórumot rendezett a Kórház, melyet Csák János Kultúráért és Innovációért felelős Miniszter Úr nyitott…