Osztályvezető főorvos:
Dr. Szelestei Tamás PhD

Szakdolgozói vezető:
Zóka Dezsőné

Nephrológiai Osztály

Az osztály elhelyezkedése

D épület 2. emelet (térkép)

Az osztály feladata és ellátandó területe

A Nephrológiai Osztály elsődleges feladata a megye vesebetegeinek ellátása. A vesebetegségek vizsgálatához és kezeléséhez minden eszköz rendelkezésre áll.

A legtöbb esetben csak a vér és vizelet laboratóriumi vizsgálatára, valamint ultrahang vizsgálatra van szükség.

Ritkábban indokolt a vese szövettani vizsgálata, amihez a mintavételt ultrahangos vezérléssel gyakorlott urológusok végzik.

Bővebb információ:
Esetenként szükséges antitestek gyors meghatározása is, ilyenkor egy munkanapon belül elkészül az eredmény. Az Osztályon a vesebetegségek Magyarországon elérhető valamennyi kezeléséhez adottak a feltételek. A vesepótló kezelések – az osztállyal szorosan együttműködő – B.Braun Dialízisközpontban történnek.

A megyében egyedül itt végeznek terápiás aferezist (plazmaferezist), nem csak vesebetegeknek, hanem minden indokolt esetben.

Mivel a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos következménye a vesekárosodás, az osztály több orvosa is diabetológiai képesítést szerzett. A Diabetológiai szakrendelésen elsősorban a már vesekárosodással élő, főleg 2-es típusú cukorbetegeket gondoznak.

A Hypertonia szakrendelésre olyan betegeket várnak, akiknél a magas vérnyomás hátterében vesebetegség merült fel, vagy három hatóanyag egyidejű adásával sem sikerült a vérnyomást normalizálni.

A szakrendelésekre az új betegeket háziorvosi beutalóval, vizeletvizsgálatot és vesefunkciót tartalmazó laboreredményekkel, egyeztetett időpontban várjuk, gyógyszereik adagolásának pontos listáját kérjük, hogy minden alkalommal hozzák magukkal!

Bővebb információ:
Az Osztályon az ország egyik legképzettebb nephrológus csapata dolgozik, az orvosok mindegyike nephrológus-belgyógyász szakorvos, több orvosnak diabetológus képesítése is van.
Az osztály vezetői 1977-től Boros György, 1990-től Sámik József, 2007-től Szelestei Tamás – mindhárman Pécsett a II. sz. Belgyógyászati Klinikán tanulták a szakmát.

 

Tájékoztató kisfilm a pazmaferezis kezelésekről:

https://www.youtube.com/watch?v=Mh34kHVCBkc

Általános információk

Előjegyzés a szakambulanciára kérhető a +36 82 501 300 / 1135 melléken.

Osztályos felvételre a betegek szakambulanciáink beutalójával és a Sürgősségi Betegellátó Centrumon keresztül kerülhetnek.

A betegek kezelésének irányítását az osztályvezető főorvos végzi a szakorvosok, illetve rezidens orvosok együttműködésével.

  • Beutalóját, személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ-kártyáját.
  • Amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit.
  • Rendszeresen szedett gyógyszereiről pontos adattal rendelkezzen!
  • Amennyiben speciális gyógyszerei vannak kérjük hozza magával!
  • Osztályos felvétel esetén: hálóinget, pizsamát, papucsot, törölközőket, tisztálkodási eszközöket, hintőport, saját evőeszközt, illetve poharat hozzon magával.
  • 1, 2 és 4-ágyas szobákban, melyekhez vizesblokk tartozik.
  • A betegszobák légkondicionáltak. Az osztály társalgójában televízió szolgálja a betegek kikapcsolódását. Tavasztól őszig az északi és déli teraszokon kerti bútorok teszik kellemessé a betegek pihenését.
  • Személyes tárgyak biztonságos elhelyezésére zárható szekrények állnak rendelkezésre. Nagyobb értéket az intézet pénztárában lehet bizonylat ellenében letétbe helyezni.

Naponta 3x-i (reggeli, ebéd, vacsora, diéta esetén uzsonna), amit a kórház tálcás rendszerrel, egyénre szabottan (diétának megfelelően) szervíroz.

Látogatási idő minden nap 9.00-11.00 óráig, du. 11.00-18.00 óráig van. Egy betegnél két személynél több látogató csak a kezelőorvos engedélyével tartózkodhat. 8 évnél fiatalabb gyermekek az osztályra nem jöhetnek.

Az osztályon fekvő betegekről érdeklődni lehet személyesen a kezelőorvostól 9:00 – 15:00-óráig. Telefonon a +36 82 501 300 / 1127 és 1488 telefonszámokon.
Az Osztály szakdolgozói csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

A beteg felvételénél ismertetésre kerül a házirend.

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról…
10 éves a kaposvári PET-központ

10 éves a kaposvári PET-központ

A Kaposvári Egyetem keretei között megvalósult PET Központ, mely 2018. február 01. napjától a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház…