Osztályvezető főorvos:
Dr. Halmos Zsuzsanna

Szakdolgozói vezető:
Farkasné Kiss Erika

Krónikus Belgyógyászati Osztály

Az osztály elhelyezkedése

A kastély emeleti részén helyezkedik el. (térkép)

Az osztály feladata és ellátandó területe

A Krónikus Belgyógyászati Egység szakmai feladata az aktív osztályos ellátást már nem igénylő, de a bevezetett terápia ellenőrzését intézményes keretek között még igénylő betegek ellátása, valamint a már eleve krónikus betegségek ellenőrzése, ellátása. A krónikus ellátás szakmai feladata mellett, gyakran kerül ápolásra-gondozásra szoruló beteg felvételre, ami a családokat segíti az átmeneti ápolási nehézségek megoldásában. A mobilizálást igénylő betegek ellátását gyógytornász végzi.

Általános információk

A betegek felvétele minden esetben a kezelőorvos, valamint a  háziorvos által kezdeményezetten, előzetes megbeszélés alapján, az osztályvezető főorvos vagy az osztályos orvos által történik.
A beteg  háziorvosi beutalóval, szakorvosi, vagy kórházi áthelyező zárójelentéssel kerülhet felvételre.

Az osztályon a betegek kezelésének irányítását napi 8 órában osztályvezető főorvos és osztályos orvos irányításával, szakorvosok segítségével, napi konzultáció és vizit keretein belül, akut esetben azonnal végzi. Ügyeleti időben az ügyeletes orvos látja el ezen feladatokat.

 • Beutalóját, személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ-kártyáját.
 • Amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit.
 • Rendszeresen szedett gyógyszereiről pontos adattal rendelkezzen! Amennyibe speciális gyógyszereket szed egy-két napra való adagot célszerű behozni.
 • Tisztasági felszerelés, tisztálkodási eszközök. (WC papír, tusfürdő, 2 db különböző színű szivacs, fogkefe, fogkrém, hintőpor, hidratáló valamint bőrvédő krém, nedves törlőkendő, papírtörlő)
 • Törölközőket, pizsamát, hálóinget, köntöst, alsóneműket, papucsot, amennyiben igényli, saját evőeszközt, illetve poharat  hozzon magával.
 • Ékszert, pénzt, bankkártyát, nagy értékű eszközt, kérjük, ne hozzon magával mivel ezekért felelősséget vállalni nem tudunk!
 • 1, 2, 3, 4, 5 illetve 6-ágyas kórtermekben történik a betegek elhelyezése. Az osztály 20  kórteremben 60 ággyal működik.
 • 6 kórteremben önálló zuhanyzó és WC, a többi kórteremhez  közös női illetve férfi fürdő és WC áll rendelkezésre. Minden kórteremben hideg-meleg vizes blokk áll az ápoltak rendelkezésére. Az ápolók az alapvető tisztálkodási tevékenységeket teljes mértékben kielégítik az ápoltak számára, naponta rendszeres fürdetés, hetente hajmosás, körömápolás történik.
 • Személyes tárgyak elhelyezésére egy szekrény és egy éjjeliszekrény áll rendelkezésre. Az Osztályra kerülésekor, ha pénzt, értéktárgyat hozott magával, szíveskedjék azt jelezni, mert érte felelősséget vállalni nem tudunk.Kérjük ezért átadni nyilatkozat ellenében az Önt felvevő ápolónőnek!

Az Intézmény napi háromszori vagy többszöri étkezést biztosít, diétának megfelelően.
A betegeknek  saját élelmiszer tárolására 2 db hűtőszekrény áll rendelkezésükre. Kérjük a kezelőorvos által javasolt diéta (szükség szerint dietetikussal történő egyeztetést követően) betartását!

Hetente 1 alkalommal diakónus látogatja a betegeket, valamint heti 1 alkalommal vallásgyakorlásra van lehetőség. Televíziós csatlakozás 10 kórteremben van.
Az Intézmény területén büfé nincs, különböző automaták (kávé, ital….) biztosítottak,  a közelben több üzlet áll rendelkezésre.

A látogatási idő általában 9.00 – 19.00 óráig tart, de a látogatás szünetel a betegek kezelése, ápolása, vizsgálata és az orvosi vizit alatt.
Az orvos, vagy a szolgálatban lévő ápolónő kérésére a látogatóknak azonnal el kell hagyni a kórtermet.

Lehetőleg egy betegnél egyszerre két látogatónál több ne tartózkodjon a kórteremben!

Az osztályon fekvő betegekről érdeklődni lehet személyesen az osztályvezető főorvostól, valamint a kezelőorvostól, ügyeleti időben az ügyeletes orvostól. Az Osztály fekvőbetegeink állapotáról folyamatos tájékoztatást adunk. Személyes megkeresés esetén, a betegséggel kapcsolatosan csak orvos adhat felvilágosítást hozzátartozónak, illetve a beteg által meghatározott személynek.

Az osztályon a szakdolgozók telefonon csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

 • Az osztályon az alapvető ápolási tevékenység (fürdetés, ágyazás) 7  -9 óráig tart; 9-től reggeli gyógyszerelés.
 • Az étkezés után szakápolási tevékenységek végzése, infúziós kezelés.
 • Osztályos vizit a délelőtti órákban naponta 1x, nem meg határozott időpontban.
 • 12 órától ebéd és gyógyszerelés.
 • Közben folyamatos betegmegfigyelés, alapvető szükségletek kielégítése.
 • 17h-tól vacsora, gyógyszerelés.
 • 20h-tól alapvető szükségletek kielégítése, pihenés, betegmegfigyelés

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról…