Osztályvezető főorvos:
Dr. Dezső Ildikó Enikő

Szakdolgozói vezető:
Szanyi Ibolya

Endokrin-Anyagcsere Osztály

Az osztály elhelyezkedése

Belgyógyászati Tömb 2. emelet B szárnyán (térkép) 10 ággyal működik, megosztottan a Hematológiai Osztály kibővített részlegével. (térkép)

Az osztály feladata és ellátandó területe

Endokrin-Anyagcsere OsztályAz Endokrin-Anyagcsere Osztály biztosítja a cukorbetegségben, egyéb anyagcsere betegségben szenvedő betegek és más belgyógyászati betegek fekvőbeteg ellátását, kezelését. Különös hangsúlyt fektet az inzulin kezelést igénylő cukorbetegek oktatására, diétás tanácsadásra, valamint a cukorbetegség szövődményeinek kezelésére. Célja, hogy a betegek biztonságban érezzék magukat, kezelésüket adott esetben irányítani tudják.
Az endokrinológia a hormonok tudománya. A belső elválasztású mirigyek: a pajzsmirigy, a mellékvese, a hasnyálmirigy, agyalapi mirigy, mellékpajzsmirigy, petefészek és here működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik
A diabetológia a cukorbetegséggel, annak megelőzésével, kezelésével és gondozásával foglalkozó orvosi tudományág.

Általános információk

Fekvőbetegek előjegyzését az Önt kezelő orvos kezdeményezheti személyesen vagy az osztályvezető főorvossal történt telefonos megbeszélés alapján.

Háziorvosi beutalóval, szakambulancia beutalójával, Sürgősségi Betegellátó Centrumból, más osztályról vagy intézményből áthelyezéssel előzetes egyeztetés alapján.

Beteghez rendelt kezelőorvos irányítja a beteg kezelését.

Amennyiben Önnek műtéti jellegű beavatkozásra van szüksége, az Önt kezelő orvos teljes körű tájékoztatást fog adni a beavatkozás előtti és utáni teendőkről.

  • Beutalóját, személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ-kártyáját.
  • Amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit.
  • Rendszeresen szedett gyógyszereiről pontos adattal rendelkezzen! Amennyiben speciális gyógyszereket szed egy-két napra való adagot célszerű behozni. Ha vércukormérő készüléke van, szíveskedjen magával hozni.
  • Tisztasági felszerelés, tisztálkodási eszközök.
  • 1, 2 illetve 5-ágyas kórtermekben történik a betegek elhelyezése.
  • Minden kórteremhez saját zuhanyzóval, mosdóval és WC-vel felszerelt fürdőszoba tartozik.
  • A társalgóban televízió áll rendelkezésre.
  • Személyes tárgyak elhelyezésére egy szekrény és egy éjjeliszekrény áll rendelkezésre. Az Osztályra kerülésekor, ha pénzt, értéktárgyat hozott magával, szíveskedjék azt jelezni, mert felelősséget vállalni nem tudunk. Kérjük ezért átadni nyilatkozat ellenében az Önt felvevő ápolónőnek!

Az Intézmény napi háromszori vagy többszöri étkezést biztosít, diétának megfelelően.

A látogatási idő általában 9.00-19.00 óráig tart, de a látogatás szünetel a betegek kezelése, ápolása, vizsgálata és az orvosi vizit alatt.
Az orvos, vagy a szolgálatban lévő ápolónő kérésére a látogatóknak azonnal el kell hagyni a kórtermet. Lehetőleg egy betegnél egyszerre két látogatónál több ne tartózkodjon a kórteremben! Kérjük, 8 év alatti kisgyermeket ne vigyenek be a kórterembe!

Telefonon érdeklődhet a +36 82 501 387-es telefonszámon. A beteg állapotáról hozzátartozó csak személyesen érdeklődhet az osztályvezető főorvostól, valamint a beteg kezelőorvosától.
Az osztályon a szakdolgozók telefonon, csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást.

FIGYELEM! AZ OSZTÁLY TERÜLETÉT CSAK ORVOSI ENGEDÉLLYEL, OSZTÁLYOS NŐVÉR TUDTÁVAL HAGYHATJA EL!

A felsorolt időpontok tájékoztató jellegűek.

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Magas rangú elismeréseket kaptak munkatársaink

Magas rangú elismeréseket kaptak munkatársaink

Szent István napja alkalmából kitüntetések átadására került sor a Belügyminisztériumban azok számára, akik kiemelkedőt nyújtottak az egészségügyben a közösség szolgálatáért.…
Vármegyei Etikai Bizottságok választása az egészségügyben

Vármegyei Etikai Bizottságok választása az egészségügyben

A 2023. augusztus 1. és augusztus 15. között lebonyolításra kerülő választás eredményeképpen az orvostársadalom közbeiktatott küldöttek nélkül, a saját soraiból…