Szakdolgozói vezető:
Törőcsik Mónika

Ápolási Osztály

Az osztály elhelyezkedése

B pavilon – 1 emelet (térkép)

Az osztály feladata és ellátandó területe

Az Ápolási osztályon az ápolási tevékenység elsődleges, a beteg állapotának stabilizálása, önellátó képesség helyreállítása vagy javítása, magas szintű ápolási tevékenység biztosítása mely során az ápolási tevékenység folyamatos. Orvosi tevékenység felügyeleti jellegű.

Általános információk

A betegek az osztályra Felvételi kérelem dokumentummal érkeznek, melyet előzetesen beteg vagy hozzátartozó ír alá, miután aktív fekvőbeteg osztályon javasolták a további ápolási tevékenység szükségességét, vagy háziorvos kifejezett ápolási céllal kér elhelyezést az Ápolási osztályon. Ilyen értelemben várólista van, de nincs hosszú várakozási idő, azonban a felvételi kérelem dátumáról ill. az orvosi beutalón jelzett dátum lehetővé teszi a sorrendiség betartását.

Kórház aktív osztályairól, háziorvosi beutalóval minden esetben a hozzátartozó vagy beteg kérelme alapján.
A beteg felvétele előtt Nyilatkozat dokumentumot is alá kell írni, mivel az intézmény Térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások Szabályzatában az Ápolási Osztályon tartózkodás térítésköteles, mely összeg naponta 2000 Ft, ami tartalmazza a teljes 24 órás ápolási szolgáltatást, gyógyászati segédeszközöket / nadrágpelenka, járókeret, kerekes szék használata/ gyógyszereket, gyógytorna és mentálhigiénes szolgáltatást.

Mivel az Ápolási osztályon az elsődleges az ápolási tevékenység, ezért elsősorban az ápolás széles körű alkalmazását, tervezését az osztályvezető ápoló végzi, természetesen rendkívüli állapotváltozás esetén rendelkezésre állnak belgyógyász szakorvosok és bármely szakorvos elérhető az intézményben.

A beteg felvételekor az előző orvosi leleteit, beutalót és a higiénes szükségleteinek kielégítéséhez szükséges eszközöket.

  • 5 db 2 ágyas szobával, és 8 db 5 ágyas szobával rendelkezünk.
  • Az osztályon 3 női és 3 férfi fürdő áll rendelkezésre a betegeknek, akadálymentesítés biztosított. Minden kórteremben hideg meleg vizes blokk áll az ápoltak rendelkezésére. Az ápolók az alapvető tisztálkodási tevékenységeket teljes mértékben kielégítik az ápoltak számára, naponta rendszeres fürdetés, hetente hajmosás, körömápolás és szükség szerint hajvágás.
  • Személyes tárgyai tárolására a kórteremben lévő beépített szekrényekben van lehetőség. Értéktárgy megőrzés is lehetséges az intézmény Pénzügyi osztályán.
  • Értéktárgyakat, pénzt kérjük ne hozzon magával, mivel ezekért felelősséget vállalni nem tudunk!

Naponta 3x biztosított, diétás nővér napi rendszerességgel látogatja a betegeket, lehetőség van diéta igénybevételére. Az ápoltak számára külön étkező, társalgó áll rendelkezésre.

Hetente 1 alkalommal istentisztelet, rendszeres lelkigondozói hozzáférés, naponta időjárás függvényében udvari séta.

A látogatás nem korlátozott, de ajánlott 09:00-18:00 óráig. Az ápolási tevékenységek idejére látogató a kórtermekben nem maradhat.

  • Az osztályon az alapvető ápolási tevékenysége/ fürdetés, ágyazás, borotválás, körömvágás, hajvágás 7:00-9:00 óráig tart 9:00 órától reggeli,
  • Az étkezés után szakápolási tevékenységek végzése, infúziós kezelés, közben gyógyszerelés, krónikus sebek ellátása, mobilizálás, gyógytorna, mentálhigiénes foglalkozások.
  • 13:00 órától ebéd, önálló étkezés ill. étkeztetés.
  • Közben folyamatos betegmegfigyelés, alapvető szükségletek kielégítése.
  • 17:00 órától vacsora, gyógyszerelés.
  • 19:00 órától pihenés és alapvető szükségletek kielégítése és betegmegfigyelés.

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Semmelweis Nap – a magyar egészségügy ünnepe

Semmelweis Nap – a magyar egészségügy ünnepe

A Kórház az egészségügy legnagyobb ünnepén elismerésben részesítette a kiemelkedő szakmai munkát végző munkatársait. Dr. Inczeffy István főigazgató köszöntő gondolatai…