Jubilál a Kórház! - Értéknap

Jubilál a Kórház! - Értéknap

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház e napokban ünnepli fennállásának 175. évfordulóját.

Az Értéknapon körünkben köszönthettük a Kápolnában Hella Ferencet, a református egyházmegye esperesét. A beszélgetésen a hit értéke mellett az önkéntességről, a kórházi diakónia fontosságáról, annak a kórházunkban betöltött szerepéről is szó esett.

Ezek után Dr. Moizs Mariann főigazgató bemutatta a nagyközönség számára a tudományos munkával rendszerezett Kaposi Mór Kórháztörténeti Gyűjteményt, mely 16 fm dokumentumot tartalmaz, 131 szabvány levéltári dobozban elhelyezve. A Gyűjtemény részét képezi a további 3 dobozban rendszerezett Frankl-hagyaték.

Az Értéknap kiemelt személyiségéről, Csorba Józsefről írt kismonográfia bemutatásakor Prof. Dr. Sótonyi Péter akadémikus, a Semmelweis Egyetem Professor Emeritusa méltatta a kórház első igazgató főorvosának magyar orvostörténeti jelentőségét és tudományos munkásságát az írókkal, Dr. Zóka Péterrel és Szemes Péterrel történő beszélgetése során.

Kiállításra került Prof. Dr. Matolcsy András, a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatójának, Csorba József leszármazottjának az adománya is, egy monumentális Csorba-festmény.

A Kórház főbejáratánál folytatódott az ünnepségsorozat. Moizs Mariann az emlékbeszédében kiemelte, hogy Csorba József, aki több mint 30 esztendeig volt Somogy vármegye főorvosa, oroszlánrészt vállalt a Kaposvári Kórház létrehozásában, mely 1846. november 2-án nyitotta meg kapuit. Csorba, korát megelőzve kiemelt figyelmet szentelt a népegészségügyi kérdéseknek. Tudta, hogy az egészségügyi kihívásokkal kizárólag megelőző szemlélettel és az ellátórendszer megfelelő organizációjával felvértezve lehet felvenni a harcot.

A Várhegyi György szobrászművész készítette Csorba-domborművet Sótonyi Péter akadémikus és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke leplezte le. Részvételükkel is jelképezve Somogy Vármegyét, mely alapítója volt a kórháznak, és a Magyar Tudományos Akadémiát, mely tagjai közé fogadta Csorba Józsefet.

A Csorba-család képviseletében ükunokák és szépunokák tették tiszteletüket híre felmenőjük domborműve előtt.

Az ünnepségen fellépett a Vox Medicinae kórházi kórus.

Az Értéknap záró eseményeként a közönség megtekinthette a Kaposi Mór Galérián a Kórháztörténeti Gyűjtemény fotóarchívumából nyújtott válogatást.

Értéknap programja letölthető itt.

Leave a reply