Az akut stroke ellátás első évtizede Kaposváron címmel tudományos konferencia zajlott a Kórházban

Az akut stroke ellátás első évtizede Kaposváron címmel tudományos konferencia zajlott a Kórházban

Előadások letöltése

A kaposvári első 10 év példaértékű az országban a további akut stroke ellátást létrehozó centrumok kialakítása érdekében.

2013. június 30. és 2023. május 31. között összesen 1113 intrakraniális akut stroke ellátás történt, mellyel párhuzamosan 1550 esetben a nyaki verőerek koponyán kívüli tágítása, érpótlása történt meg. Ez a folyamat a mai napig tart és remélhetőleg hosszú távon fennmarad.

Az első 10 év pozitív tapasztalatai, melyekről a tudományos rendezvény beszámolt, remélhetőleg lehetővé teszik további neurointervenciós centrumok kialakítását, ezáltal a minél nagyobb számú stroke-os betegek akut ellátása révén elérhető maradéktalan gyógyulását. Ehhez természetesen szükséges a lakosság egészségtudatos hozzáállása, valamint minden idegrendszeri tünet esetén minél előbb egy-egy ilyen stroke centrumhoz való fordulás.

A 2000-es évektől kezdődőleg a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban Dr. Szász Krisztina és Dr. Horváth Gyula professzor által a nyaki verőerek katéteres tágítása és stentelése történt rendszeresen.

Dr. Vajda Zsolt professzor több mint 2 évig Stuttgartban Dr. Hans Henkes professzor mellett dolgozott és sajátította el az akut stroke ellátás katéteres terápiáját. 2013-ban Vajda Zsolt professzor megkezdte tevékenységét a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban az akut stroke ellátás katéteres thrombus eltávolítására, melynek eredményeként 2013. május 30-án megtörtént az első trombektómia az Intézményben.

Rutinszerűen 7/24 ellátásban Magyarországon vidéken először Kaposváron történt meg ezen ellátási rendszer kialakítása Somogy, Zala, Veszprém vármegyében. Az akut katéteres stroke ellátás kritériumai, a technikai eszközök, személyi feltételek mellett egy jelentős kórházi szintű organizációt igényelt. Ezt a szervezést, összerendezést Prof. Dr. Vajda Zsolt mellett Prof. Dr. Nagy Ferenc a Neurológiai Osztály vezetője végezte a Dr. Varga Csaba sürgősségi ellátást és Dr. Fogas János intenzív terápiás ellátást biztosító osztály révén, nem utolsó sorban az akut képalkotás területén Prof. Dr. Horváth Gyula majd őt követve Prof. Dr. Bajzik Gábor tevékenysége révén. Minden folyamat tervezése jelentős, de nem elég kommunikációs tevékenységet indikált, hogy a stroke gyanús esetek az első 24 órában kerüljenek ellátásra, lehetővé téve a sikeres beavatkozás révén a maradandó idegrendszeri károsodás vagy a halálos kimenetel elkerülését.

Leave a reply