Új szűrővizsgálat kismamáknak

Új szűrővizsgálat kismamáknak

A vas az élő szervezet működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem. Olyan kémiai folyamatokat katalizál, melyek a szervezet energiaellátását biztosítják, így hiánya nemcsak a vörösvérsejtekre, de az egész szervezetünkre kihatással van. A vas anyagcseréje szervezetünkben igen sokrétűen szabályozott. A táplálkozás során felszívódó napi vasmennyiség csupán 1-2 mg. A méhen belül fejlődő magzat vasigénye megközelítőleg 850 mg a terhesség ideje alatt. Ebből is látható, hogy a terhesség az anyák vaskészletét nagymértékben kimeríti. Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor sokadik gyermekét várja az édesanya.

Vashiányos állapotban a páciens fáradékonnyá válik, szívdobogást érezhet, könnyen légszomja van. Legyengül többek között az immunrendszer is, ezáltal fogékonnyá válik a fertőző betegségekkel szemben. Kismamák esetében kiemelt jelentőséggel bír ez az állapot, ugyanis nemcsak a leendő édesanya, de a méhen belül fejlődő magzat is megsínyli a vashiányt. Mindezek alapján a vashiányos állapot felismerése és mihamarabbi korszerű kezelése különösen fontos a kismamák esetében.

Fentiek ismeretében döntött – az országban elsőként – a Kaposi Mór Oktató Kórház úgy, hogy általános szűrővizsgálat keretében bevezeti a várandós kismamák vashiányos vérszegénységének vizsgálatát, és azt a terhesség 24. hetében kötelezően végzendő cukorterheléses (OGTT) teszttel köti egybe. Az elmúlt egy év során több mint 200 alkalommal ismertünk fel ily módon olyan vashiányos vérszegénységet, mely kezelést tett szükségessé.

A Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán elérhető olyan vénásan, infúzióban beadható vaskészítmény, mely nagyon rövid idő alatt képes fedezni az édesanya vasszükségletét, használatával a várandósok vérképe gyorsan rendeződik, ezáltal kivédheti a szüléskor esetlegesen szükségessé váló vérátömlesztést is.

 

Leave a reply