Sikertörténet- A kaposvári Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda elmúlt 15 éve

Sikertörténet- A kaposvári Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda elmúlt 15 éve

A Kaposi Mór Oktató Kórházban 15 évvel ezelőtt, 2008. december 1-én nyitotta meg kapuit a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda (PREFI), az ország első és sokáig egyetlen egészségfejlesztési irodája. Kezdetben két munkatárssal indultak, mára tíz felsőfokú, diplomás szakember dolgozik Somogy vármegye lakossága egészségének megőrzése érdekében. A PREFI nem csak abban különleges, hogy az első egészségfejlesztési iroda volt, hanem az eltelt 15 évben szakemberei több, országosan egyedülálló programot dolgoztak ki és indítottak el. Munkájuk jó gyakorlatként szolgált a hazai egészségfejlesztési irodahálózat és további 110 EFI kialakításához.

Az egyik legjelentősebb programjuk a 2009-ben elindított komplex módon végzett népegészségügyi szűréskoordináció, amelybe Somogy vármegye mind a 246 településének 45-65 év közötti női lakossága bevonásra került. A programban a népegészségügyi mammográfiás emlőszűrés mellett méhnyak-szűrést és tüdőszűrést is szerveznek a meghívott nőknek. Eddig összesen 1440 szűrési nap valósult meg 43.356 emlőszűréssel, több mint 15.000 méhnyakszűrés és közel 21.000 tüdőszűrés mellett. Ilyen komplex népegészségügyi program egyedül Somogy vármegyében érhető el, jelentősége pedig abban óriási, hogy a legkisebb zsáktelepülésen élő nők számára is elérhető.

A népegészségügyi szűrések mellett a PREFI számos munkahelyi, iskolai, óvodai, közösségi  programot, összesen 378 egészségnapot valósított meg közel 30.000 lakos bevonásával.

Szintén egyedülálló a kórházi keretek között megvalósított komplex életmódprogram, a "K.É.P.E.S vagy rá! Életmód program", amely 2010-ben indult el. Állapotfelmérések, mozgás, táplálkozás, rekreáció, lelki egészségfejlesztés és közösségépítés képezik az azóta is tartó, nagy népszerűségnek örvendő program alapjait. Közel 4.000, főként kaposvári lakos csatlakozásával 7.500 ingyenes tornafoglalkozást tartottak a PREFI szakemberei.

Az első szűrőbuszos szűréseket 2014-ben indította el a Kórház a PREFI szervezésével, eddig 63 alkalommal. Emellett a Kórház részt vesz az Országos Kórházi Főigazgatóság által szervezett "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programban is, főként a hátrányos helyzetű lakosság számára biztosítva szűréseket. 2018-tól eddig 56 alkalommal történtek e kitelepüléseken méhnyakszűrések, szájüregi rákszűrések, stroke szűrések és állapotfelmérések. Az összesen 119  szűrőbuszos szűrés során a PREFI mintegy 4.500 Somogy vármegyei lakos számára közel 20.000 szűrést biztosított.

Az Iroda kiemelt figyelmet fordít a több mint 2500 kórházi dolgozó egészségmegőrzésére is. Életmódprogramot, ingyenes tornafoglalkozásokat, állapotfelméréseket biztosít számukra és szűréseket szervez. Országosan egyedülálló Kórházi Munkahelyi Egészségfejlesztési Programot dolgoztak ki, amely a vármegyei irányító intézmény valamennyi dolgozója számára elérhető. Többek között, közel 600 dolgozó számára megszervezésre került a vastagbélszűrés, a bőrrák korai felismerését célzó program, valamint több mint 1000 további szűrés és vizsgálat került kiajánlásra.

A PREFI közreműködésével, pályázati forrásból került megnyitásra 2018-ban a Marcali kórházban működő Egészségfejlesztési Iroda. Az elmúlt 15 év alatt több sikeres pályázatot valósítottak meg, melynek eredményeként mintegy 250 millió forintot fordított a Kórház Somogy vármegye és kiemelten Kaposvár prevenciós programjaira, a lakosság egészségi állapotának megőrzésére és a korai halálozások csökkentésére.

Az „Egészséges Kaposvár 2030!” programban Kaposvár Város önkormányzatának együttműködő partnereként többek között 25 egészségnapot, a mozgásprogramon belül 605 tornafoglalkozást, a munkahelyi szűrések keretein belül a pedagógusok egészségprogramjában 43 szűrési napot tartott  a város iskoláiban és óvodáiban. Ez év tavaszán pedig megnyitották a Polgárok Házában a Kaposvári Egészségközpontot, ahol eddig több mint 2000 helyi lakos vett részt összesen 7000 szűrővizsgálaton.

Leave a reply