A szakma is fontosnak tartja a családbarát szemléletet a szülészetben

A szakma is fontosnak tartja a családbarát szemléletet a szülészetben

Regionális szakmai fórumot szervezett a Kórház „Családbarát szemléletű, evidenciákon alapuló várandósgondozás és szülésvezetés” címmel. A téma aktualitása nemcsak szülész-nőgyógyászoknak, de háziorvosoknak, védőnőknek is felkeltette a figyelmét.

Miközben az orvosi szakmák között a szülészetet az egyik legkonzervatívabb ágazatnak tartottuk, most annak vagyunk tanúi, hogy egy jelentős szemléletváltás zajlik, előtérbe került az alternatív szülés lehetősége. A családbarát szemlélet, az aranyóra, a háborítatlan szülés iránti igény folyamatosan növekszik, melynek feltételei adottak a szakmailag és infrastrukturálisan is megújított kaposvári szülészeten. Úttörők voltunk e kezdeményezésben, több mint öt éves folyamat eredményeként jutottunk idáig, a humán reprodukciós központ nyitásával kezdődött, és ma már – mondhatjuk –, fellegvára vagyunk a család- és bababarát szemléletnek – emelte ki Dr. Moizs Mariann főigazgató megnyitójában. A régió és az egész Dunántúl szakemberei előtt tudjuk jó gyakorlatainkat bemutatni, melyet a szülészettel és a gyermekgyógyászattal közösen alakítottunk ki.

Az elmúlt három évben a szülészeti osztályunk forgalma évente több mint 15%-kal emelkedett. Szülésfelkészítő tanfolyamaink teltházasak. A mai találkozó jó alakalom arra, hogy szakmai kapcsolatainkat ápoljuk, tanuljunk egymástól, és a megszerzett ismereteket saját közösségeink hasznára fordítsuk – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Péterfi István, a kaposvári Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.

Leave a reply