10 éves a kaposvári PET-központ

10 éves a kaposvári PET-központ

A Kaposvári Egyetem keretei között megvalósult PET Központ, mely 2018. február 01. napjától a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház felügyelete alá tartozik, tíz éve végez egészségügyi diagnosztikai tevékenységet, hazai és nemzetközi együttműködéseken alapuló kutatást és több tudományterületen egyetemi szintű oktatást.

A 2014. március 26-án átadott zöldmezős kaposvári PET Központ 1800 m2-en 7 hónap alatt épült fel. A 3,8 Mrd Ft értékű beruházás nagy része az MFB Invest befektetésből és MFB Zrt. hitelből került finanszírozásra. A működtető a Kaposvári Egyetem által alapított PET Medicopus Kft. volt.

Az üzembe helyezés és hatósági engedélyeztetések után 2014 októberétől a PET Központban OEP finanszírozású PET/CT vizsgálatokat végeznek, melyek fő indikációja az onkológiai, onkohematológiai, endokrinológiai és neurológiai betegségek diagnosztikája.

A elmúlt tíz esztendőben több mint 25 ezer PET/CT és több mint 2500 PET/MR vizsgálat készült. Magyarországon még mindig egyedülállóként elérhető PET/MR berendezésen a kialakított vizsgálati indikációs körökben egyedi kérelemmel végezhetők államilag finanszírozott vizsgálatok. A betegek PET/MR vizsgálathoz való hozzáférését biztosító NEAK finanszírozási befogadás sajnos várat magára.

A PET Központ Ciklotron berendezése és GMP minősítésű radiokémiai laborja radiofarmakon előállítását végzi, mely előfeltétele a PET/CT, PET/MR vizsgálatoknak. Jelenleg 18F-FDG, 18F-DOPA, valamint 18F-KOLIN trészerek előállítása történik, a 18F-PSMA-1007 trészer forgalomba hozatali engedélyeztetése folyamatban van.

A PET Központ több nemzetközi kutatási projektekben vesz részt mind humán-, mind állategészségügyi területen. A Központ GLP minősítéssel rendelkező kutató egységében többek között, biztonságfarmakológiai vizsgálatokat, műtéti eljárások és eszközök alkalmazásának toxikológiai vizsgálatát végzik hazai és külföldi partnerekkel.

2016-ban Brüsszel által Magyarországnak biztosított egészségügyi célú ERFA Uniós támogatásokból a TIOP-2.2.8/A-15/1. elnyerése révén kifizetésre került a befektető MFB Zrt. és MFB Invest, melynek eredményeként az állami tulajdon tehermentessé vált.

  1. február 1-jétől kormányzati döntés alapján az egyetemi profil tisztítása céljából a Kaposvári Egyetem egészségügyi tevékenysége és a PET Medicopus Nonprofit Kft. átadásra került a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházhoz.

A PET Központ működtetését a kizárólagosan Magyar Állami tulajdonú Medicopus Közhasznú Nonprofit Kft. látja el.

A PET MR berendezés változatlanul egyedüli Magyarországon. A Központ nemzetközi összehasonlításban is élen jár a PET/MR klinikai bevezetésében mind az onkológia, onkoradiológia, neurológiai diagnosztika területén. A tíz éve működő kaposvári PET Központ eredményei alapján büszkén elmondható, hogy a hazai képalkotó diagnosztika ismételten a világ élvonalába került.

 

Leave a reply