Osztályvezető főorvos:
Dr. Fehér Máté

Szakdolgozói vezető:
Horváth Anikó

Idegsebészeti Osztály

Az osztály elhelyezkedése

Műtéti Tömb II.em. (térkép)

Az osztály feladata és ellátandó területe

Idegsebészeti OsztályAz Osztály a műtéti kezelést igénylő idegsebészeti, koponya- és gerincsérültek, koponya- és gerincdaganatok, degeneratív gerincbetegségek, agyi érbetegségek (lágyagyhártya alatti vérzések, állományvérzések) műtéti ellátását végzi, továbbá a már műtéten átesett, sugárkezelést igénylő betegek osztályos hátterét biztosítja.

Általános információk

Ambuláns járóbeteg előjegyzés a +36 82 501 300 / 1682-es melléken, vagy személyesen az osztály nővérpultjánál kérhető.

Az idegsebészeti szakambulancia a betegeket beutalóval (háziorvosi, szakorvosi) előzetes telefonos, vagy személyesen kért előjegyzési időpontban fogadja a központi betegfelvételen történő regisztrációt követően.
Sürgős esetben soron kívüli vizsgálatra a szakrendelési időben van lehetőség.

Osztályos felvétel acut esetben más intézményből Sürgősségi Betegellátó Centrumon keresztül, vagy tervezett felvételnél a kezelőorvos által egyeztetett időpontban.

A hatályos egészségügyi jogszabályoknak megfelelően a területi ellátási kötelezettség figyelembe vételével a beteg a gyógyító intézményt, annak osztályát maga választja meg. Kezelését teljes felelősséggel az osztályvezető irányítja, a kezelést (gyógyszerest, műtétit) közvetlenül végző orvost ő jelöli ki.

Ételt műtét előtti este 18.00 óráig, folyadékot éjfélig fogyaszthat, éjféltől a dohányzás mellőzése is szükséges. Műtét reggelén a rendszeresen szedett gyógyszereiből az altatóorvos által meghatározottakat szükséges bevenni. Kérjük, hogy műtét reggelén alaposan tisztálkodjon meg, ennek a fertőzések megelőzésében van fontos szerepe. Koponyaműtétnél szükséges a fertőtlenítő szerrel való hajmosás is, illetve minden műtétre kerülő betegnél elengedhetetlenül szükséges az alapos száj toalett. Az invazív (műtéti) beavatkozások elvégzéséhez előzetes tájékoztatást követően írásban kell hozzájárulni.

Műtét utáni állapotától függ, hogy mennyi ideig kell ágyban maradni, általában porckorongsérv műtét után másnap, koponya műtét után pár napon belül kelhet fel. Három órával a műtét után, ha nincs hányingere és teljesen ébren van, fogyaszthat folyadékot, hat óra eltelte után szilárd folyadékot is ehet.

  • Felvételéhez az alábbi dokumentációkat kérjük : anaesthesiológiai vizsgálati eredmény, előzetesen készült CT, vagy MRI felvétel, esetleg más intézményben készült egyéb leletei (mellkas felvétel, kardiológiai vizsgálat-, vérvétel eredmény), TAJ-kártyája, személyi igazolvány.
  • Pizsama/ hálóing, pohár, köntös, papucs, legalább 2 db törölköző, 2 db szivacs, alsónemű, tisztálkodási felszerelés, tusfürdő, borotválkozási eszközök, fogkefe, fogkrém, WC papír, papírzsebkendő.
  • Kérjük, nagy összegű készpénzt, ékszereket ne hozzon magával!
  • Az Osztály 7 kórteremmel működik, melyből 2 db 4-ágyas kórterem posztoperatív őrző központi oxigénnel, központi szívóval, betegmegfigyelő monitorral, továbbá 4 db 4-ágyas kórterem és 1 db 1-ágyas elkülönítő szoba szintén központi szívóval és oxigénnel.
  • Minden kórterem fürdőszobával, WC – vel ellátott.
  • A kórtermekben megtalálható a többfunkciós éjjeliszekrény illetve külön kulcsra zárható betegszekrény. A beteg felvételkor nyilatkozatot tesz értéktárgy megőrzést illetően.
  • A betegek kényelmét és szórakozását biztosító kis társalgó is rendelkezésre áll olvasási, tévézési lehetőséggel. Minden betegkórterem légkondicionálóval ellátott.

Diéta meghatározása orvosi utasításra, szakápoló és dietetikus bevonásával történik. Diétától függően napi 3-5x-i étkezést tudunk biztosítani. Étkezésre a kórteremben illetve a társalkodó helyiségben van lehetőség.

Az Osztályon a látogatási idő délelőtt 9:00-19:00 óráig tart. Az osztályon a látogatás szünetel a beteg kezelése, ellátása, ápolása, orvosi vizit alatt. Lehetőség szerint egy betegnél egyszerre két látogató tartózkodjon a kórteremben, 8 év alatti gyermeket ne vigyenek be!

A beteg állapotáról, a tervezett műtétről, annak várható következményeiről, a gyógyulás lefolyásáról, a kezeléshez szükséges beavatkozásról felvilágosítást Önnek a kezelő orvosa adhat. Ápolással kapcsolatos kérdéseivel az ápolószemélyzethez is fordulhat.

06:00- 07:00 óra között történik a betegek ébresztése, ápolási feladatok végzése (fürdetés, ágyazás, vitális paraméter ellenőrzés, gyógyszerelés, műtétre kerülő beteg felkészítése).

07:45 –kor osztályos nagyvizit,melynek ideje alatt a betegeinket kérjük, tartózkodjanak a kórteremben!

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról…
10 éves a kaposvári PET-központ

10 éves a kaposvári PET-központ

A Kaposvári Egyetem keretei között megvalósult PET Központ, mely 2018. február 01. napjától a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház…