mb. Osztályvezető főorvos:
Dr. Haragh Attila

Szakdolgozói vezető:
Kovácsné Stanics Ágota

Gasztroenterológiai Osztály

Az osztály elhelyezkedése

Belgyógyászat épület I. emelet „A” oldal. (térkép)

Az osztály feladata és ellátandó területe

Gasztroenterológiai OsztályA fekvőbeteg-ellátás 28 aktív gasztroenterológiai ágyon (ebből 8 ágy ún. szubintenzív ágyon, a súlyos állapotú gasztroenetrológiai betegek ellátására).
A gasztrointesztinális-, máj- és hasnyálmirigy betegségek teljes körű akut és krónikus ellátása történik. A Sürgősségi Betegellátó Centrumban fogadott betegek 24-órás endoscopos vizsgálata is biztosított.
A hatályos egészségügyi jogszabályoknak megfelelően a területi ellátási kötelezettség figyelembe vételével a beteg a gyógyító intézményt maga választja meg.

Általános információk

Fekvőbeteg előjegyzést telefonon csak az Önt beutaló orvos kérhet/egyeztethet a Gasztroenterológiai Osztály illetékes orvosával.

A betegek jelentős része a Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumán keresztül kerül felvételre, az osztályok közötti egyeztetés alapján. Felvételre kerülhet sor az osztályhoz tartozó szakrendelésekről (Gasztroenterológia, Hepatológia, Endoscopia), vagy a felvételt kérő orvossal történő közvetlen telefonos egyeztetés útján. Az osztály a nem sürgősséggel felvételre kerülő betegeket a D. épület – Belgyógyászat épülete – előjegyzésén, illetve a szakrendelésen történő regisztrációt követően fogadja.
Sürgős esetben soron kívüli vizsgálatra a szakrendelési időben van lehetőség. Szakrendelési időn túl a Sürgősségi Betegellátó Centrumban szükséges jelentkezni.
Osztályos felvétel akut esetben más intézményből a Sürgősségi Betegellátó Centrumon keresztül, vagy tervezett felvételnél a kezelőorvos által egyeztetett időpontban lehetséges.

Kezelését teljes felelősséggel az osztályvezető főorvos irányítja, a kezelést (gyógyszerek, beavatkozás) közvetlenül végző orvost/orvosokat ő jelöli ki.

Amennyiben Önnek speciális beavatkozásra/kezelésre van szüksége, az Önt kezelő orvos teljes körű tájékoztatást fog adni a beavatkozás/kezelés előtti és utáni teendőkről.

  • Felvételkor tervezett befekvéshez kérjük, hozza magával TAJ kártyáját, személyi igazolványát, a beutalásról/előjegyzésről szóló dokumentumot, valamint valamennyi korábbi vizsgálati eredményét, előzetesen készült CT, vagy MRI felvételét, esetleg más intézményben készült egyéb leleteit (mellkas felvétel, kardiológiai vizsgálat-, vérvétel eredmény, korábbi zárójelentését).
  • Tisztálkodási eszközöket, (tusfürdőt, szivacsot, törölközőt, fogkefét, fogkrémet, borotválkozási eszközöket, poharat, evőeszközt, papír zsebkendőt, papírtörlőt, toalett papírt), pizsamát, papucsot szintén hozzon magával.
  • Amennyiben speciális gyógyszereket szed, egy-két napra való adagot, továbbá tájékozódásunkat nagymértékben megkönnyítendő, célszerű behozni a jelenlegi gyógyszeres kezeléséről vezetett pontos és áttekinthető listát.
  • A fekvőbeteg-ellátás 28 aktív gasztroenterológiai ágyon (ebből 8 ágy ún. szubintenzív részleg, a gasztrointesztinális vérző betegek ellátására). Ez utóbbihoz folyamatos 24-órás endoscopos behívási rendszer csatlakozik.
  • Minden kórteremhez saját zuhanyzóval, mosdóval és WC-vel felszerelt fürdőszoba tartozik.
  • Személyes tárgyak elhelyezésére egy szekrény és egy éjjeliszekrény áll rendelkezésre. Az Osztályra kerüléskor, ha pénzt, értéktárgyat hozott magával, szíveskedjék azt jelezni, mert érte felelősséget vállalni nem tudunk. Kérjük, ha értéktárgy megőrzést kíván igénybe venni, abban az esetben jelezze az Önt felvevő ápolónőnek!

Az Intézmény napi háromszori vagy többszöri étkezést biztosít, az állapotának megfelelően elrendelt diéta szerint.

A látogatási idő általában 9.00 -19.00 óráig tart, de a látogatás szünetel: a betegek kezelése, ápolása, vizsgálata és az orvosi vizit alatt. Az orvos, vagy a szolgálatban lévő ápolónő kérésére a látogatóknak azonnal el kell hagyni a kórtermet.
Lehetőleg egy betegnél egyszerre két látogatónál több ne tartózkodjon a kórteremben. Kérjük, 12 év alatti kisgyermeket látogatóba ne vigyenek be a kórházba!

A beteg állapotáról, a tervezett beavatkozásról és annak várható következményeiről, a gyógyulás lefolyásáról felvilágosítást Önnek a kezelő orvosa adhat. Ápolással kapcsolatos kérdéseivel az ápolószemélyzethez is fordulhat. Elérhetőség: +36 82 501 339

Az osztály időbeosztását (vizit, reggeli, ebéd, vacsora stb.) az osztályon található Házirendből megismerheti.

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról…
10 éves a kaposvári PET-központ

10 éves a kaposvári PET-központ

A Kaposvári Egyetem keretei között megvalósult PET Központ, mely 2018. február 01. napjától a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház…