Osztályvezető főorvos:
Dr. Gilincsek Lajos

Szakdolgozói vezető:
Győri Vera

Fül – Orr – Gégészeti Osztály

Az osztály elhelyezkedése

S24. épület. II.em. (térkép)

fekvőbeteg osztály az Északi tömb 8. szárny 2. emeletén található.A szakrendelések változatlan helyszínen, az Északi tömb 2. szárny 1. emeletén találhatók, az osztályos ambulanciával és a BERA-val együtt.

Az osztály feladata és ellátandó területe

Fül – Orr – Gégészeti OsztályAz osztály ellátja Somogy megye lakosságát, a területi ellátási kötelezettségéhez tartozó települések akut fül-orr-gégészeti teendőit (fulladás, vérzés, idegentest, szédülés, akut hallásvesztés) és a fej-nyaki traumatológiai eseteket, tervezett műtéteket.
Az alap fül-orr-gégészeti műtéteken kívül végzünk:

 • Hallásjavító műtéteket (sanatio, reconstructio).
 • FESS (endoszkópos melléküreg sebészet).
 • Fej-nyak daganatok teljes körű műtéti és kombinált (sugárkezelés és kemoterápia) kezelését az Onkológiai Osztállyal és az Onkoradiológiai Centrummal együttműködve.
 • Nyálmirigyek sebészete.
 • Hangréstágító műtétek.
 • Lézersebészet.
 • Plasztikai műtétek.
 • Traumatológiai ellátások.

A szájsebészeti fekvőbetegek ellátása az Osztályon történik.

Általános információk

Sürgősségi Betegellátó Centrumból, járóbeteg szakambulancián keresztül, háziorvosi beutalóval kerülhet sor osztályos felvételre.

Operáló orvos és osztályos orvos követi az Ön gyógyítását. Kezelését az osztályvezető főorvos szakmai felügyeletével bent fekvése alatt.

Műtétet megelőző nap este 10 óráig ételt, éjfélig folyadékot fogyaszthat, beavatkozás reggelén az altatóorvos rendelése szerinti rendszeresen szedett gyógyszereit be kell venni. Ékszerek, fogászati protézist, ki ill. le kell venni. Személyi higiéné, alapos száj toalett után kerülhet sor a tervezett beavatkozásra.

Műtétet követően, ha az anaesthesiologus orvos külön nem tiltja, 2 óra elteltével folyadékot fogyaszthat. 6 órán keresztül nem kelhet fel, csak segítséggel. Az Ön ellátása érdekében kérjük, hogy látogatói közül egy közvetlen hozzátartó legyen jelen. Az osztály elhagyását a szolgálatot teljesítő ápolónőnek jelezni szükséges.

 • Felvételéhez az alábbi dokumentációkat kérjük: korábbi leletek, ami jelenlegi műtéthez, kezeléséhez szükséges, más intézményben készült CT felvétel, anaesthesiológiai ambuláns lap, beleegyező nyilatkozatok.
 • Pizsama/ hálóing, pohár, köntös, papucs, legalább 2 db törölköző, alsónemű, tisztálkodási felszerelés, fogkefe, fogkrém, WC papír, papírzsebkendő.
 • Kérjük, nagy összegű készpénzt, ékszereket ne hozzon magával!
 • Az Osztályon egy darab egyágyas, két darab kétágyas, egy darab ötágyas és négy darab négyágyas elhelyezés biztosított. Gyermekek elhelyezése négyágyas kórteremben biztosított.
 • Minden kórterem fürdőszobával, WC-vel ellátott.
 • TV kis kórtermekben biztosított.
 • Minden ágyhoz speciális éjjeli szekrény tartozik a személyes dolgok elhelyezésére, fali zárható szekrényben tárolható pl. télikabát, nagytáska.

Egyéni tálcás rendben naponta háromszor, ill. lehetőség van dietetikus igénybevételére.

Az Osztályon a látogatási idő délelőtt 9:00-19:00 óráig tart .
Az osztályon 8.00-9.00 óra -, valamint 14.00-15.00 óra között olyan szakmai munka folyik, amely miatt ezen időszakokban a látogatás szünetel! A betegeket ezen idő alatt kérjük, tartózkodjanak a kórtermekben!

Tájékoztatás előzetes írásbeli nyilatkozat kitöltése után a beteg által megjelölt személyeknek adható.

Munkanapokon reggel 8.00 óra és délután 14.00 óra az orvosi vizitek ideje. Ezekben az időpontokban a beteg lehetőség szerint az ágyában tartózkodjék.

Ügyeleti ellátás elsősorban az osztályon fekvő betegek gyógykezelésének követése érdekében, ill. sürgős szükség (vérzés, fulladás) elhárítására működik.

A kezelőorvos 24 órával megelőzően tájékoztatja Önt hazameneteléről, zárójelentését 10.00 óráig aláírásával igazoltan kézhez veheti.

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Búcsúzunk

Búcsúzunk

In memoriam Dr. Berta Gyula Törökszentmiklóson született, 1937. március 11-én. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett 1962-ben. 1965-ben…
A Kórházban tartottak értekezletet a Somogy megyei alapellátásban dolgozó fogorvosok.

A Kórházban tartottak értekezletet a Somogy megyei alapellátásban dolgozó fogorvosok.

Az egészségügyben zajló struktúraváltás eredményeként a megyében már megalakult az első fogorvosi praxisközösség. A kórházvezetés mérföldkőnek tartja az eseményt. A…