Osztályvezető főorvos:
Dr. Székely Gyöngyi

Szakdolgozói vezető:
Szabó Rita

Gyermekrehabilitációs Egység

Az osztály elhelyezkedése

A mosdósi Kastély épületében, és az ahhoz épített részekben.  Gépkocsival érkezők a porta előtti parkolót vehetik igénybe. Eligazításra a portán, járóbeteg regisztrációra a Gyermekosztály épületének földszintjén, kijelölt helyen van lehetőség. Az osztályra érkező betegek felvétele a Gyermekrehabilitációs Osztály első emeleti „Betegfelvételi irodában” történik. (térkép)

Az osztály feladata és ellátandó területe

Megyei-, regionális- és országos szakkórházi feladatokat ellátó hely, elsősorban a krónikus légúti betegségben szenvedő gyermekek kivizsgálását és tartós gondozását szolgálva. Rehabilitációs osztályrészre hosszabb ápolást igénylő, nemcsak pulmonológiai, hanem egyéb-, pl. mellkas-gerincdeformitási, neurológiai, anyagcsere, endokrinológiai vagy komplex szervrendszeri zavarokkal.
Kiemelt jelentőségű szolgáltatásnak számít az ország egyetlen kórházában működő általános iskolai oktatás.

Általános információk

Előzetes időpont foglalás szükséges, Háziorvosi beutaló, vagy előző ambuláns vizsgálati lap, zárójelentés, TAJ kártya.

Amennyiben szülő/hozzátartozó kísérőként kéri felvételét  minden esetben a beteg nevére szóló háziorvosi beutaló szükséges. Gondozott betegek ellátása esetén, de első megjelenéskor is kérjük az előző hónapokról adatokat szolgáló háziorvosi összefoglalót.

Kezelés irányítója az osztályvezető főorvos és az osztályos orvos.

  • Tisztasági felszerelés, pizsama, papucs, WC papír. Több napi váltás ruha + gyógytornához, szabadidős tevékenységhez illő ruházat, iskolai felszerelés.
  • A betegnek a beutaló, személyes tárgyak és tisztasági felszerelései mellett (amennyiben rendelkezésre áll), érdemes a korábbi orvosi dokumentációt magával hoznia.
  • Nagy értékű tárgyakat kérjük ne hozzon magával! Értékmegőrzésre nincs lehetőség! Gyermekek zsebpénzének megőrzésére van lehetőség.
  • 2 és 3 ágyas, valamint 4 ágyas fürdőszoba nélküli  kórtermekben történik a betegek elhelyezése.Kórtermenként kézmosásra van lehetőség, néhány szobában csecsemő fürdető kád is van. A nagyobb vizesblokkok 2-3 szobánként használatosak. Nem szokványos kórokozóval rendelkező betegek ( CF, bronchiectasia ) elkülönítésére van lehetőség.
  • Nyári időszakban mobil klíma használatára van lehetőség.

Mindkét szárnyon, az  ebédlőkben történik. Amennyiben a beteg állapota ( hordozott kórokozó ) megkívánja, a kórteremben is történhet az étkeztetés.

WIFI, internet elérhetőség a könyvtárban, valamint a 2. emeleti kórházi iskola termeiben. TV mindkét ebédlőben, valamint a legtöbb kórteremben  van.

Látogatás minden nap 9:00 – 19:00 óráig.

Telefonon érdeklődhet a korábban felsorolt telefonszámokon. FIGYELEM! A beteg állapotáról hozzátartozó személyesen és telefonon érdeklődhet az osztályvezető főorvostól, valamint a beteg kezelőorvosától.
Szakdolgozók csak a beteg ápolásával kapcsolatos kérdésekben adhatnak felvilágosítást.

Az osztályon kétnaponta tart vizitet az osztályos orvos, hetente – általában kedden- osztályvezetői  nagyvizit. Heti rendszerességgel a rehabilitációt végző munkatársakkal „team megbeszélés” történik, rendszerint szerdai napon.

Naponta 5x étkeznek a betegek.

Napközben zajlanak a felvételkor kiírt vizsgálatok, valamint rehabilitációs terápiák, egyéni vagy csoportos módon.

Az iskolai tanítás 08:30-kor kezdődik, az alsó tagozatosokkal a nagyberki Szász Endre Általános Iskola által finanszírozott  tanítónő foglalkozik, a felső tagozatosokat az órarendnek megfelelően szaktanárok oktatják. Délután tanulószoba alatt fejezik be az iskolai felkészülést, közben változatos beteg foglakoztatás, művészeti terápia zajlik.

Nyári időszakban, az iskolai szünidőben, a rehabilitációs ellátásra érkező betegeknek igyekszünk minél változatosabb oktató-, rekreációs programot biztosítani a megszokott terápia mellett.

Elsődleges szempont a betegoktatás, melynek során a pácienseink és hozzátartozóik egyaránt tájékozódnak a betegségükkel kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról.

Intézményen belül szakkonzíliumok lehetősége adott, ehhez belső szállítás, szükség esetén betegkísérő igénybe vehető. Indokolt esetben az OMSZ szolgáltatása is használható.

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍREK

Búcsúzunk

Búcsúzunk

In memoriam Dr. Berta Gyula Törökszentmiklóson született, 1937. március 11-én. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett 1962-ben. 1965-ben…