Tájékoztató a védőoltásról

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is.
2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina, mely védelmet biztosít a COVID-19 fertőzés megelőzésére. Ezzel a vakcinával kezdődött meg az egészségügyi dolgozók oltása.

Gyakori kérdések-válaszok a vakcináról (Pfizer-BioNTech vakcina)

Hogyan véd a vakcina? A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

Kinél alkalmazható a védőoltás? Okoz-e betegséget a vakcina? A védőoltás egyelőre 16 évesnél idősebb személyeknél alkalmazható. Mivel a vakcina nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, így nem okozhat Önnek COVID-19-betegséget.

Mikor és meddig tart a védettség? A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, 21 napos különbséggel. Az oltottak védelme a vakcina második adagját követő hetedik napon alakul ki. A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

Kaphat-e oltást, aki átesett COVID-19 betegségen? Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik kórelőzményében 3 hónapon túli igazolt koronavírus-fertőzés szerepel.

Kaphat-e oltást, aki krónikus alapbetegséggel rendelkezik? Igen, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.

Hogyan történik az oltás? A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és megvizsgálja. Az oltás beadásáról az oltóorvos dönt.

Az oltás ellenjavallatai:

  • Akut lázas betegség
  • Várandósság
  • A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
  • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő, étellel, gyógyszerrel (pl. penicillin) vagy más védőoltással kapcsolatos súlyos allergiás reakció.

Az oltás után kialakulhatnak mellékhatások (oltási reakciók)? Milyen mellékhatások várhatóak? Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció: fájdalom és duzzanat, esetleg bőrpirosodás a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel tüneti kezelés alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

További információ: www.vakcinainfo.gov.hu

Az oltás ingyenes és önkéntes

INFORMÁCIÓ

FRISS HÍR

30 éves a Dr. Baka József Diagnosztikai Központ

30 éves a Dr. Baka József Diagnosztikai Központ

A 175 éves Kaposi Mór Oktató Kórház jubileumi éve bővelkedik a mottóját - tradíció és megújulás – fémjelző eseményekkel. Nemrégen…