Szakellátások újraindítása

Lakossági tájékoztató
A Kaposi Mór Oktató Kórház
szakellátásának fokozatos újraindításáról

Magyarország Kormánya 40/2020. (III.11.) számú Kormányrendeletével a COVID-19 világjárvány kapcsán Magyarország egész területére veszélyhelyzetet rendelt el.
A tömeges megbetegedések elkerülése és az egészségügyi ellátórendszer stabil működése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztere 2020. március 16. napjától elrendelte, hogy a kórházak átmenetileg halasszanak el minden, sürgős szükségben azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő ellátást. A járványügyi helyzet javulásával, 2020. május 4-től a Miniszter a fentiek szerint elhalasztott ellátások fokozatos újrakezdését rendelte el.

A sürgős szükségben azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése folyamatosan történik.
Valamennyi szakrendelés esetében a tervezett ellátás a következő szabályok betartásával történik:

  • Az ellátásra kizárólag telefonos egyeztetést követően kerülhet sor. Az eljárásrendnek megfelelően – amennyiben lehetséges – a beteg ellátását telemedicina (telefonos konzultáció) keretében kell megoldani, megfelelő dokumentáltság mellett. (pl. recept felírás, szakorvosi javaslat).
  • Amennyiben a szakorvos úgy ítéli meg, hogy a telefonos konzultáció nem elegendő, úgy személyes megjelenésre, időpontra hívja be a beteget.
  • A szakrendelésen történő megjelenés előtt kötelező az ún. pre-triázs igénybevétele (hőmérsékletmérés, kézfertőtlenítés és kérdőív kitöltése) a koronavírus-fertőzés gyanús esetek kiszűrése érdekében.

A járóbeteg-szakrendelésre érkezőknél a pre-triázs a Központi Regisztráció aulájában történik, innen irányítjuk tovább a betegeket a megfelelő szakrendelésre.
Amennyiben a pre-triázs koronavírus-fertőzés gyanúját veti fel, abban az esetben a beteget az Akut Légúti Belépési Pont melletti egységbe irányítjuk.

Betegeink és munkatársaink védelmében továbbra is elkülönített betegutakat tartunk fenn a koronavírus-fertőzés gyanús és a többi beteg számára. Ennek megfelelően a Németh István fasor felőli 3 elkülönített bejáraton keresztül történik a beléptetés:

  • sürgősségi ellátásra érkezők ‒ Sürgősségi Betegellátó Centrum bejárata
  • légúti panaszokkal és COVID-szűrésre érkezők ‒ Pszichiátriai Gondozó felőli Akut Légúti Belépési Pont
  • tervezett járóbeteg-szakellátásra érkezők ‒ Főbejárat, Központi Regisztráció.

A járóbeteg-szakrendelések újraindítása a marcali kórházegységben is a fent leírtakhoz hasonlóan történik.

Az Ön és családja, környezete, valamint kórházi munkatársaink védelme érdekében megértését és együttműködését köszönjük!

A betegellátás koronavírus miatti átszervezésével kapcsolatosan a Kórházban működő telefonos konzultációs vonal (82/501-300 központi szám, 1611 és 1612-es melléken) továbbra is működik.

Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház