A Mosdósi Telephely története

Mosdós község Kaposvártól 17 kilométerre, a Kapos folyó völgyében és a külső-somogyi dombság lejtőjén fekszik. A Pallavicini kastély főépületének építését 1892-ben fejezték be, mely Pallavicini Ede őrgróf nevéhez fűződik. Az eklektizáló épület, mely a skót lovagvárakat utánozza, a századelő és a századforduló kastélyépítészetének ízlésvilágát tükrözi. Pallavicini Ede mosdósi uradalmára csak vadászni járt. Ugyanakkor asztmás betegségben is szenvedett, s mivel úgy érezte, hogy a környék klímája könnyít a baján, ezért ideköltözött, és 1932-ben bekövetkezett haláláig itt lakott.

A kastélyt 1938-ban az akkori Betegbiztosító (OTI) vette meg Somogy megyével közösen gyermek TBC szanatórium céljára. 1939-ben kezdték átalakítani, de a háború alatt lengyel tiszteket helyeztek el benne. 1949-ben a kaposvári kórház kihelyezett osztályának 100 ágyas gyermek TBC szanatóriumaként nyílt meg. 1959 októberétől vette át a kórház irányítását Dr. Andrásofszky Barna. Az ő nevéhez fűződik a kórház három és fél évtizeden át tartó folyamatos bővülése, szakmai fejlődése, amely országos szintű elismertséget vívott ki. 1963. július 1-én lett önálló intézmény, a Somogy Megyei Tanács Gyermek-TBC Gyógyintézete, Mosdós néven. Az önállóvá válástól a kórház intenzíven fejlődött, felnőtt tüdő-, később szívbetegeket is fogadva. 1969-ben újabb 110 ágyas betegosztályt adtak át. 1974-ben izotóplaboratóriumot alakítottak ki és újabb kisdedfelvételi osztály nyitotta meg kapuit. A beteg gyermekek úszásoktatására két gyermekmedencét avattak fel. 1975-ben elkezdődött a kardiológiai profil bevezetése a tüdőgyógyintézetben, mely 1977-ben lett önálló Kardiológiai Osztály. 1977. januártól a kórház 283 ággyal folytatta működését gyermek- és felnőtt pulmonológiai osztályokkal, általános belgyógyászattal és kardiológiai osztállyal. 1979-ben a portaépület emeletráépítésével szakrendelőket alakítottak ki, felújították a kastélyépület tetőszerkezetét és felépítették a célcsoportos kórházpavilon-beruházás vázszerkezetét.

1982-ben elkészült a 140 ágyas pavilon első része, melyet 1985 áprilisában adtak át. Az általános belgyógyászati osztály 1986. november 1-jén nyílt meg 56 ággyal. Az osztály mellett járóbeteg szakrendelés is kialakításra került ebben az évben, illetve korszerű, hatágyas coronariaőrző is létesült az akkor 45 ágyas Kardiológiai osztályon. 1986-ban megkezdték a nagyméretű fedett uszoda építését. A korszerű vízforgatóval ellátott medence 8,5m x 25m méretben épült. A szaunával, edzőteremmel felszerelt sportlétesítmény a mozgás rehabilitációt, a gyermekek úszásoktatását, a dolgozók és a környező települések lakóinak szórakozását, rekreációját is szolgálta. A következő években tovább bővült az intézmény, amely végül a 440-es ágyszámát 1990-ben érte el, a dolgozói létszám több mint 2,5-szeresére nőtt. 1991. június 1-jétől Somogy Megye Tüdő- és Szívkórháza néven működött tovább az intézmény. Az új elnevezés az akut esetek ellátásán kívül a korszerű, aktív szervspecifikus rehabilitáció lehetőségeinek megteremtését is jelzi. Dr. Gyurkovits Kálmán címzetes egyetemi tanár 1991 őszén került Mosdósra és 1993-tól vette át az intézmény vezetését.

A kórház munkáját röntgen részleg, ultrahang, citológia, kórbonctan és különböző laboratóriumok – köztük allergológiai, biokémiai, bakteriológiai és légzésfunkciós -, valamint uszoda, szauna, gyógyszertár és tornaterem segítették. A kórház szakmai feltételeit kiegészítő infrastruktúra kiemelt jelentőségű volt, mely nagy összegű megyei finanszírozásokból volt biztosítható. Két uszoda, három tornaterem segítette a gyógyítást a jó levegőjű park mellett. 200 főt befogadó előadóterme tudományos rendezvények lebonyolítására is alkalmas volt, a szakmai és egyéb vendégek elszállásolását a „Mini Hotel” és további vendégszobák segítették. A krónikus tüdőbetegségben szenvedő gyermekek általános iskolai oktatása, a gyógy úszás foglalkoztatással együtt, az országban egyedül itt volt megoldott. A betegek a gyermekosztályra legfőképp a Dunántúlról, de az ország minden részéből kerültek. A felnőtt osztályok elsősorban Somogy megyéből vették fel a betegeket. 66 személyes Idősek Otthona, mint önálló szervezeti egység is kialakításra került a kastély épületében.

2002. július 1-től a Magyarországi Református Egyház kezelésébe került a Kórház, majd az önálló gazdasági működésének ellehetetlenülése miatt, megmentve az intézményt a bezárástól 2007. január 1-jén a Somogy Megyei Önkormányzat döntése alapján a Kórház megszűnt önállóan működni, és a Kaposi Mór Megyei Kórházba integrálódott. A struktúraátalakítás következtében az aktív osztályok közül megszűnt a belgyógyászatai és kardiológiai osztály. A pulmonológiai aktív osztály mellett kardiológiai és pulmonológiai rehabilitáció került kialakításra. A továbbiakban a Pólus projekt kivitelezése során, 2012 márciusában az Északi-tömb átadását követően az aktív Pulmonológiai osztály bekerült a központi telephelyre. A mosdósi telephelyen a struktúraváltás következtében krónikus belgyógyászati osztály, kardiológiai és pulmonológiai rehabilitációs osztály, hospice osztály és gyermek pulmonológiai rehabilitációs osztály került kialakításra.