Köszönet

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Igazgatótanácsa nevében ezúton szeretném megköszönni azt a kiemelt támogatást és együttműködést, melyet az elmúlt majdnem négy hónapban, a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet idején tanúsítottak:

  • kollégáink, mindenekelőtt a Sürgősségi Betegellátó Centrum, az Infektológiai Osztály, az Intenzív Osztály, a Higiéniai Osztály, a Pulmonológiai Osztály, a Képalkotó Diagnosztikai Centrum, a Marcali Sürgősségi Betegellátó Osztály, illetve a Szigeti-Gyula Patika és az Intézeti Gyógyszertár munkatársai; a megváltozott ellátás miatt átirányított osztályok munkatársai; valamint a gazdasági egységek, kiemelten a Logisztika és a Betegszállítás munkatársai
  • betegeink, akik türelemmel viselték a kényszerű intézkedéseket és elfogadták a beavatkozások átmeneti elhalasztásának szükségességét
  • támogatóink, akiktől közel 35 millió forint anyagi, orvosi eszköz és természetbeni juttatást kapott a Kórház és Alapítványa.

Tény, hogy Kaposvár és Somogy megye lakossága országos viszonylatban jól vészelte át a járványidőszakot. Ez elsősorban az időben meghozott intézkedéseknek és azok betartásának, következésképpen a fertőzések alacsony számának volt köszönhető. A Kórház kollektívája azzal járult hozzá a sikeres védekezéshez, hogy kivételes összefogásról tett tanúbizonyságot, és számos, járvánnyal kapcsolatos és alapfeladata mellett, a háziorvosok helyett is helytállt.

A hirtelen ránk szakadt helyzetben új szolgáltatásokkal segítette betegeit, részben helyettesítve a hagyományosan személyes orvos-beteg kapcsolatra alapozott ellátást. Többek között telefonos konzultációs vonalat működtet, Akut Légúti Betegellátó Pontot nyitott, részt vett az Országos Mentőszolgálat munkájában.

A koronavírus jelentette fenyegetés hosszú távú és biztonságos megoldása a hatékony védőoltás és terápiás módszerek kifejlesztése. Addig is azt látjuk bizonyítottnak, hogy a Kórház jó úton haladt, amikor 12 évvel ezelőtt kiemelt feladatának nyilvánította az egészségmegőrzést. 2008 óta, az országban elsőként létrehozott Prevenciós Team (Iroda) koordinálásával erőfeszítéseket tesz a kaposváriak, a somogyiak egészségének megtartása érdekében.

Ennek a szemléletnek a kiterjesztése hívta életre a 2019-ben meghirdetett Egészséges Kaposvár programot. Hisszük, hogy a veszélyhelyzet miatt elhalasztva, de elindul a program, és igazi közösség-összetartó erővé válva, felértékeli az egészség, a testi, lelki, környezeti higiéne szerepét.

Tudomásul kell vennünk, hogy a fejlett világban vezető megbetegedési és halálozási okot jelentő nem fertőző (szív-, agyi érrendszeri, daganatos) megbetegedések mellett új, ismeretlen fertőző betegségek felbukkanása bármikor várható. A Kórház tovább erősíti infekciókontroll, infektológiai és sürgősségi tevékenységét, amelyeket eddig is szakmai bázisának tekintett. Nagy hangsúlyt fogunk helyezni az egyénre szabott, telekommunikációs és smart megoldásokon alapuló, megelőző és gyógyító ellátási formákra.

Szeptembertől újra meghirdetjük a Kaposvári Szabadegyetemet. Meghirdetjük a Szívünk Hetét, a Richter Egészségváros rendezvényt, és tematikus programokat kínálva kérjük: fogjunk össze az egészségünkért.

                                                                                                                          Dr. Moizs Mariann
főigazgató

                                                                                 

Megelőzéssel a vírus ellen, és az egészségünkért!