A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház a megye és Kaposvár meghatározó egészségügyi és közintézménye. Öt telephelyen, több száz szervezeti egységben végzi közel félmillió honfitársunk gyógyító ellátását a diagnosztikától a fekvő- és járóbeteg ellátáson át a rehabilitációig, 2500 munkatárssal. Másik fő tevékenysége a magas szinten végzett megelőző ellátás.

A kaposvári kórházat 1846-ban alapították: működése kezdettől fogva szorosan összefonódott az otthonául szolgáló város sorsával. A XX. század fordulójára a térség meghatározó egészségügyi intézménye lett, kiemelkedő egyéniségek sorát adva az orvos- és várostörténetnek.

Kiemelt profiljai az ötven klinikai szakterület közül az onkológia, hematológia, kardio- és cerebrovaszkuláris ellátás, neurológia és neurorehabilitáció, gasztroenterológia, onkológiai sebészet, baleseti sebészet, ortopédia, sürgősségi ellátás, képalkotó diagnosztika, egészségmegőrzés- és fejlesztés.

A Dr. Baka József Központ Magyarország egyik legjelentősebb képalkotó diagnosztikai és sugárterápiás központja, egyben innovatív, nemzetközi szintű oktató- és kutatóműhely.

A Kórház a város stratégiai partnereként egyedülálló programot működtet annak érdekében, hogy Kaposvár 2030-ra Magyarország legegészségesebb települése legyen. A város jövőjének kulcsa a lakosság egészségi állapota, amely egyéni szinten meghatározza a munkaképességet, a gyermekvállalást, az életminőséget, a család gyarapodását, közösségi szinten pedig a város társadalmi és gazdasági fejlődését. Az Egészséges Kaposvár program alapvető célkitűzése az egészség megőrzése, megtartása, a betegségek megelőzése a lakosság és a szakemberek legszélesebb körének összefogásával. A kórház ennek keretében működteti a Kaposvári Egészség Szabadegyetemet.

A koronavírus-járvány próbára tette az egész országot. A legnehezebb munka az egészségügyi dolgozókra hárul. A Kórház kollektívája azzal járult hozzá a sikeres védekezéshez, hogy kivételes összefogásról és elkötelezettségről tett tanúbizonyságot. Új szolgáltatásokkal segítette betegeit, részben helyettesítve a hagyományosan személyes orvos-beteg kapcsolatra alapozott ellátást. Telefonos konzultációs vonalat, Akut Légúti Betegellátó Pontot működtet, részt vesz az Országos Mentőszolgálat munkájában, létrehozta és szervezi a megyei oltópontokat.

A Kórház az elsők között ismerte fel és nyilvánította egyik fő feladatának az egészségmegőrzést. 2008 óta az ország első Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodájának koordinálásával folyamatosan erőfeszítéseket tesz a kaposváriak, a somogyiak egészségéért.

A város és a megye lakosai érdekében végzett 175 éves, magas színvonalú gyógyító munkáért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományozta a Kaposi Mór Oktató Kórháznak.

Köszönjük.