A COVID-19 világjárvány rávilágított a védőoltások alapvető szerepére a betegségekkel szembeni védekezésben.

A védőoltások évtizedek óta világszerte több millió ember életét mentették meg. Az idén április 26. és május 2. között megrendezésre kerülő európai immunizációs hét jó alkalom ennek az üzenetnek a középpontba állítására.

Aki beoltatja magát, immunitást szerez, és megvédi magát a fertőzés súlyos szövődményeitől. Ha a beoltottak száma elegendően nagy, akkor azok is védettek lesznek, akik valamilyen okból nem kaphatnak védőoltást (pl. legyengült az immunrendszerük, szociális okokból nem férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz). A kórokozók nem terjednek tovább, ha nem találnak kiszolgáltatott gazdaszervezetet. Az oltás ezért a szolidaritás megnyilvánulása is: a legalkalmasabb eszköz arra, hogy feltartóztassuk a fertőző betegségeket.

Az Európai Bizottság az európai immunizációs hét keretében, valamint a közelmúltban elindított Európai Vakcinázási Információs Portál (www.vaccination-info.eu) segítségével a védőoltások előnyeire hívja fel a figyelmet.

Az oltóanyagokkal kapcsolatos információk publikusak, megtalálhatók az EU és a tagországok honlapjain. A teljes átláthatóság ösztönzi az oltással kapcsolatos bizalmat.

(forrás: Európai Bizottság)