Elérhetőségek Telefonszám Mellék Fax
Iroda +36 82 501 300 1672
Osztályos iroda +36 82 501 300 1127 / 1488
Ambulancia +36 82 501 300 1135

Az osztály elhelyezkedése:

D épület 2. emelet (térkép)Az osztály feladata és ellátandó területe:
A Nephrológiai Osztály elsődleges feladata a megye vesebetegeinek ellátása. A vesebetegségek vizsgálatához és kezeléséhez minden eszköz rendelkezésre áll.
A legtöbb esetben csak a vér és vizelet laboratóriumi vizsgálatára, valamint ultrahang vizsgálatra van szükség. Ritkábban indokolt a vese szövettani vizsgálata, amihez a mintavételt ultrahangos vezérléssel gyakorlott urológusok végzik.

Bővebb információ:
Esetenként szükséges antitestek gyors meghatározása is, ilyenkor egy munkanapon belül elkészül az eredmény. Az Osztályon a vesebetegségek Magyarországon elérhető valamennyi kezeléséhez adottak a feltételek. A vesepótló kezelések – az osztállyal szorosan együttműködő – B.Braun Dialízisközpontban történnek.
A megyében egyedül itt végeznek terápiás aferezist (plazmaferezist), nem csak vesebetegeknek, hanem minden indokolt esetben.

Mivel a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos következménye a vesekárosodás, az osztály több orvosa is diabetológiai képesítést szerzett. A Diabetológiai szakrendelésen elsősorban a már vesekárosodással élő, főleg 2-es típusú cukorbetegeket gondoznak.

A Hypertonia szakrendelésre olyan betegeket várnak, akiknél a magas vérnyomás hátterében vesebetegség merült fel, vagy három hatóanyag egyidejű adásával sem sikerült a vérnyomást normalizálni.
A szakrendelésekre az új betegeket háziorvosi beutalóval, vizeletvizsgálatot és vesefunkciót tartalmazó laboreredményekkel, egyeztetett időpontban várjuk, gyógyszereik adagolásának pontos listáját kérjük, hogy minden alkalommal hozzák magukkal!

Bővebb információ:
Az Osztályon az ország egyik legképzettebb nephrológus csapata dolgozik
, az orvosok mindegyike nephrológus-belgyógyász szakorvos, több orvosnak diabetológus képesítése is van.
Az osztály vezetői 1977-től Boros György, 1990-től Sámik József, 2007-től Szelestei Tamás – mindhárman Pécsett a II. sz. Belgyógyászati Klinikán tanulták a szakmát.

 


Általános információk:

Előjegyzéssel kapcsolatban:

Előjegyzés a szakambulanciára kérhető a +36 82 501 300 / 1135 melléken.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

Osztályos felvételre a betegek szakambulanciáink beutalójával és a Sürgősségi Betegellátó Centrumon keresztül kerülhetnek.

Az osztályon a kezelés irányítója:

A betegek kezelésének irányítását az osztályvezető főorvos végzi a szakorvosok, illetve rezidens orvosok együttműködésével.

Mit hozzon magával felvételkor?

 

  • Beutalóját, személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ-kártyáját.
  • Amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit.
  • Rendszeresen szedett gyógyszereiről pontos adattal rendelkezzen!
  • Amennyiben speciális gyógyszerei vannak kérjük hozza magával!
  • Osztályos felvétel esetén: hálóinget, pizsamát, papucsot, törölközőket, tisztálkodási eszközöket, hintőport, saját evőeszközt, illetve poharat hozzon magával.
Elhelyezés:

 

  • 1, 2 és 4-ágyas szobákban, melyekhez vizesblokk tartozik.
  • A betegszobák légkondicionáltak. Az osztály társalgójában televízió szolgálja a betegek kikapcsolódását. Tavasztól őszig az északi és déli teraszokon kerti bútorok teszik kellemessé a betegek pihenését.
  • Személyes tárgyak biztonságos elhelyezésére zárható szekrények állnak rendelkezésre. Nagyobb értéket az intézet pénztárában lehet bizonylat ellenében letétbe helyezni.
Étkezés:

Naponta 3x-i (reggeli, ebéd, vacsora, diéta esetén uzsonna), amit a kórház tálcás rendszerrel, egyénre szabottan (diétának megfelelően) szervíroz.

Látogatók, látogatási rend:

Látogatási idő minden nap 9.00-19.00 óráig van. Egy betegnél két személynél több látogató csak a kezelőorvos engedélyével tartózkodhat. 8 évnél fiatalabb gyermekek az osztályra nem jöhetnek.

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Az osztályon fekvő betegekről érdeklődni lehet személyesen a kezelőorvostól 9:00 – 15:00-óráig. Telefonon a +36 82 501 300 / 1127 és 1488 telefonszámokon.
Az Osztály szakdolgozói csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

Az osztály időbeosztása (vizit, reggeli ebéd vacsora…stb.):

A beteg felvételénél ismertetésre kerül a házirend.