Elérhetőségek Telefonszám Mellék Fax
Osztályos iroda +36 82 501 371 1893
Nővérpult 5-s szárny +36 82 501 300 1891
Nővérpult 6-s szárny +36 82 501 371 1371

Az osztály elhelyezkedése:

Északi épület III. emelet 5-ös és 6-os szárny Szakambulancia: Kaposvár, Tallián Gy. u. 20-32. ,24-es épület Alagsor (térkép)Az osztály feladata és ellátandó területe:
Az Osztályon az alábbi betegségcsoportok rehabilitációját végzik:

 • agyi és perifériás bénulás következtében kialakult mozgáskorlátozottság.
 • súlyos sérülések utáni állapotok.
 • végtagcsonkolások, amputációk utáni állapotok.
 • ortopéd műtét, elsősorban protézis beültetés utáni állapotok.
 • degeneratív (kopásos) elváltozások, csont anyagcserezavar, pl. osteoporózis, gyulladásos ízületi betegségek.

A mozgásszervi rehabilitációs program célja:
Bármely okból (bénulás, amputáció, trauma stb.) bekövetkezett mozgáskorlátozottság, illetve önellátási képesség csökkenés helyreállítása a lehetőségekhez képest minél magasabb szinten. A rehabilitációs program eredményességének eléréséhez a beteg együttműködő képessége is szükséges.


Általános információk:

Előjegyzéssel kapcsolatban:

Szakambulanciára való előjegyzést telefonon a +36 82 501 300 /1612 melléken kérhet. Az osztályos felvételről előzetes szakvizsgálat során döntünk.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

Előjegyzés alapján otthonából vagy konzíliumot követően áthelyezéssel. Az osztályra csak rehabilitációt igénylő betegségekben illetékes szakorvos elsősorban reumatológus, ortopéd, traumatológus, neurológus, idegsebész, érsebész szakorvos, ill. Mozgásszervi Rehabilitációs Szakambulancia utalhat beteget háziorvosi beutaló alapján.

Az osztályon a kezelés irányítója:

A betegek kezelésének irányítását az osztályvezető főorvos végzi az adott kórteremben beosztott orvosok együttműködésével.
A team további tagjai: Szakorvos, Szakorvos jelölt, Ápolók, Ergoterapeuta, Gyógytornász, Logopédus, Fizioterápiás szakasszisztens, Adminisztrátor.[/accordion-item]

Műtét/kezelés előtti teendők?

A beteg osztályos felvétele előtt a kezelőorvos tájékoztatást ad a teendőket illetően.

Műtét/kezelés utáni teendők?

A kezelőorvos által elrendeltek betartása.

Mit hozzon magával felvételkor?

 

 • Felvételéhez az alábbi dokumentációkat kérjük: orvosi beutalót, személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ – kártyáját, amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit. Külföldi állampolgárság esetén útlevél, EU kártya, egyéb biztosításra vonatkozó dokumentum.
 • Jelenleg szedett gyógyszereit, illetve azok listáját az adagolás módjával áttekintésre kérjük hozza magával!
 • Közgyógyellátási igazolvány –ha van.
 • Aktuálisan használt segédeszközt / protézist hozza magával, valamint a felírással kapcsolatos dokumentációt.
 • Legközelebbi hozzátartozó/ törvényes képviselő neve, címe, telefonszáma.
 • A szokásos tisztálkodási felszerelés ( 2db mosdató szivacs, tusfürdő, fogkefe, fogkrém, W.C papír, papír zsebkendő, 2 db törölköző).
 • Pohár, evőeszköz.
 • A betegek csak éjszakára viselnek hálóruhát, napközben kényelmes, szellős, a mozgást nem akadályozó ruhát (szabadidő ruha) viselnek. A papucs mellé mindenképpen szükséges egy kényelmes, lehetőleg gumitalpú cipő, vagy ha van, ortopéd cipő.
 • Gyógyászati segédeszköz / ha rendelkezik ilyennel/: pl.: járóbot, keret stb.
 • Szeszes italt, dohányárut és élelmiszert, amit esetleges betegsége miatt nem ehet., kérjük, ne hozzon magával!
 • Értéktárgyakat, mobiltelefont csak saját felelősségre tarthat magánál!
  Az intézményi pénztárban megőrzésre le nem adott értéktárgyakért felelősséget nem vállalunk!
Elhelyezés:

 

 • Osztályunkon a betegeket 1 és 2 ágyas, illetve mindkét szárnyban 1 db 4 ágyas kórteremben helyezzük el.
 • Benntartózkodás alatt előfordul, hogy a nemek arányának megváltozása miatt a beteget másik kórterembe helyezzük át. Ehhez megértésüket és együttműködésüket kérjük!
 • Minden kórteremhez a mozgáskorlátozottak számára is jól megközelíthető fürdőszoba és W. C tartozik.
 • Mindkét szárny társalgójában televízió áll a betegek rendelkezésére Az osztályrészt összekötő külső folyosón italautomata található illetve a kórházban büfé és ajándékbolt is üzemel.
 • A beteg az osztályon személyes dolgait (ruha, táska) a kórteremben található szekrénykében tárolhatja, benntartózkodása alatt a szekrény kulcsa a betegnél marad.
 • Értéktárgy megőrzésre az osztályon nincs lehetőség. Behozott értékeit a Kórház pénztárában helyezheti letétben átvételi elismervény ellenében.
Egyéb szolgáltatási lehetőségek:

 

 • Időszakonként önkéntes segítők nyújtanak segítséget, támogatást.
 • Igénynek megfelelően Kápolna is nyitva áll a nap 24 órájában a betegek és látogatóik részére. Kérésre a kívánt egyházi személlyel való találkozás megoldható.
 • Az intézmény területén üzemelő gyógyszertárban és gyógyászati segédeszköz üzletben kiválthatja távozáskor receptjét.[/accordion-item]
Étkezés:

A behozott és el nem fogyasztott élelmiszerek tárolása a betegek számára a folyosón elhelyezett hűtőszekrényben biztosított, melyet mindenesetben szükséges névvel ellátni.
Felvétele napján kérjük, jelezze a nővéreknek, ha Ön speciális diétát tart, mert a kívánt diétát kórházunk biztosítja Önnek a benntartózkodás idejére.
Mozgásképes betegeinknek lehetősége van a társalgóban való étkezésre, de minden kórteremben multifunkciós éjjeli szekrény található, melyhez asztal rész is tartozik.
Ételmelegítésre a teakonyhában lévő mikrohullámú sütőben van lehetőség az ápoló személyzet segítségét kérve.

Látogatók, látogatási rend:

Látogatási rend az intézmény által meghatározott időben reggel 9.00-19.00 óráig lehetséges, kivéve a vizitek illetve kórteremben végzett egyéb beavatkozások, ápolási tevékenység ideje alatt. A kezelések miatt javasolt a délutáni időpontban való látogatás.

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

A beteg állapotáról hozzátartozó személyesen érdeklődhet az osztályvezető főorvostól, valamint a beteg kezelőorvosától. Az Osztály szakdolgozói a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást.
Amennyiben lehetőség van rá, a beteget telefonhoz hívjuk.

Az osztály időbeosztása:

Az osztály időbeosztásáról illetve egyéni és csoportos kezelések, gyógytornák időpontjáról a beteg felvételkor kap felvilágosítást.

Bővebb információt az osztályon a betegfelvételkor a rendelkezésre bocsátott Betegtájékoztató füzet ad.