Elérhetőségek Telefonszám Mellék Fax
Felnőtt részleg 7-es szárny +36 82 501 351 1351
Gyermek részleg 8-as szárny +36 82 501 353 1353

Az osztály elhelyezkedése:

Az Osztály az Északi Tömb 3. emeletén található, a felnőtt részleg a 7-es szárnyban, a gyermek részleg a 8-as szárnyban. Az Általános Infektológiai Szakambulancia az Északi Tömb, D lépcsőház 3. emeletén található. (térkép)Az osztály feladata és ellátandó területe:
Infektológiai fekvőbeteg ellátás Somogy megye és a megyéhez csatolt települések felnőtt és gyermeklakossága számára. Leggyakrabban enterális infekciókat, légúti fertőzéseket, kisebb számban húgyúti fertőzéseket, bőr és lágyrész fertőzéseket, állatokról-emberre terjedő betegségeket, kullancsok által terjesztett kórképeket, agyhártya és agyvelőgyulladásokat látunk el. A kórházi fertőzések konzultatív ellátását végzi, részt vesz az infekciókontroll tevékenységben, antibiotikus tanácsadást végez a kórház valamennyi osztálya számára. Megyei Védőoltási Tanácsadói tevékenységet végez. Részt vesz a szakorvos jelöltek gyakorlati oktatásában, illetve egészségügyi főiskolai hallgatókat is tanít.


Általános információk:

Előjegyzéssel kapcsolatban:

Az Általános infektológiai szakambulancia kizárólag beutalóval vehető igénybe, előjegyzéssel és anélkül is. Előjegyzést a +36 82 501 300 / 2828-as melléken, vagy a +36 82 801 828-as számon lehet kérni.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

Az Osztályra háziorvosi, üzemorvosi vagy egyéb szakorvosi beutalóval, Sürgősségi Betegellátó Centrumon keresztül, vagy egyéni kezdeményezésre sürgős esetben beutaló nélkül kerül a beteg. Az Általános Infektológiai Szakambulancia beutalóval vehető igénybe.

Az osztályon a kezelés irányítója:

Az Infektológiai Osztályon a betegek kezelésének irányítását az osztályvezető főorvos végzi a szakorvosok, illetve rezidens orvosok együttműködésével.

Mit hozzon magával felvételkor?

 

  • Beutalóját, személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ-kártyáját, amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit.
  • Rendszeresen szedett gyógyszereiről pontos adattal rendelkezzen!
  • Osztályos felvétel esetén: hálóinget, pizsamát, papucsot, tisztálkodási eszközöket, amennyiben igényli, saját evőeszközt, illetve poharat hozzon magával.
  • Kérjük, nagy összegű készpénzt, ékszereket ne hozzon magával!
Elhelyezés:

 

  • A felvételt követően a kórtermekbe azonos nemű és azonos tünetekkel rendelkező betegeket helyeznek el. Az osztályon 1 – 4 ágyas betegszobák vannak.
  • Minden kórterem fürdőszobával, WC-vel ellátott.
  • A kórtermekben megtalálható a többfunkciós éjjeliszekrény illetve külön kulcsra zárható betegszekrény. A nagyobb értékű tárgyak, illetve pénz tárolására a Kórház Pénzügyi Osztályának Pénztárában van lehetőség.
  • Az Osztály 7-es szárnyában található a társalkodó helyiség, ahol lehetőség van TV nézésre, olvasásra.
Étkezés:

A betegek étkezésének rendjét (diéta neme, étkeztetés módja, száma stb.) a betegség természetétől, a beteg állapotától, a végzendő vizsgálatoktól és a gyógykezelés jellegétől függően az osztályos orvos állapítja meg felettese jóváhagyásával.

Látogatók, látogatási rend:

Az Osztályon a látogatási idő minden nap 8:00-19:00 óráig tart . Kérjük, egyszerre két látogatónál több ne tartózkodjon a beteg kórtermében! Speciális esetben (moribund beteg, csecsemő, kisgyermek) az osztályos orvos beleegyezésével a látogató bármikor meglátogathatja hozzátartozóját.
FIGYELEM! Az osztály fekvőbetegeit a 14 éven aluli gyermekek nem látogathatják!

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Az osztályon fekvő betegekről érdeklődni lehet személyesen az osztályvezető főorvostól, valamint a kezelőorvostól. Ügyeleti időben az ügyeletes orvostól, illetve telefonon a +36 82 501 351 és a +36 82 501 353-as telefonszámokon.
Az Osztály szakdolgozói csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást.

Az osztály időbeosztása (vizit, reggeli,ebéd, vacsora, stb):
6:40-kor osztályátadás
7:30-tól osztályos kisvizit
8 órától cardiális tünetek mérése, reggeli osztás, etetés, gyógyszerosztás és beadás
10 órától főorvosi vizit
12 órától ebédosztás, etetés, gyógyszer beadás
14 órától hőmérséklet ellenőrzés, önellátásra képtelen betegek ellátása, infuzió, iv., i.m, s.c injekciók, beadása, sz.e. a betegek előkészítése a következő napi vizsgálatokhoz az előírt időben
17:30-tól vacsoraosztás, etetés, gyógyszer beadása
18:40-től osztály átvétele
19:30-tól ügyeleti viziten részvétel, vizitrendelések végrehajtása, sz.e. betegek előkészítése a következő napi vizsgálathoz az előírt időben
19:30-tól önellátásra képtelen betegek fürdetése, sze. kötözése
22 órától esti injekciók beadása
22:15-től órától nyugalom, pihenés biztosítása
6 órától kezelő orvos által rendelt vizsgálati anyagok levétele, illetve a kiírt gyógyszeres terápia elvégzése

A tervezett ápolási folyamatok mellett a folyamatos betegfelvétel, elbocsátás is az időbeosztás részét képezi.