Elérhetőségek Telefonszám Mellék Fax
Osztályos iroda +36 82 501 354 1354

Az osztály elhelyezkedése:

Műtéti Tömb II.em. (térkép) (térkép)Az osztály feladata és ellátandó területe:
Az Osztály a műtéti kezelést igénylő idegsebészeti, koponya- és gerincsérültek, koponya- és gerincdaganatok, degeneratív gerincbetegségek, agyi érbetegségek (lágyagyhártya alatti vérzések, állományvérzések) műtéti ellátását végzi, továbbá a már műtéten átesett, sugárkezelést igénylő betegek osztályos hátterét biztosítja.


Általános információk:

Előjegyzéssel kapcsolatban:

Ambuláns járóbeteg előjegyzés a +36 82 501 300 / 1682-es melléken, vagy személyesen az osztály nővérpultjánál kérhető.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

:Az idegsebészeti szakambulancia a betegeket beutalóval (háziorvosi, szakorvosi) előzetes telefonos, vagy személyesen kért előjegyzési időpontban fogadja a központi betegfelvételen történő regisztrációt követően.
Sürgős esetben soron kívüli vizsgálatra a szakrendelési időben van lehetőség.

Osztályos felvétel acut esetben más intézményből Sürgősségi Betegellátó Centrumon keresztül, vagy tervezett felvételnél a kezelőorvos által egyeztetett időpontban.

Műtét / kezelés előtti teendők?

Ételt műtét előtti este 18.00 óráig, folyadékot éjfélig fogyaszthat, éjféltől a dohányzás mellőzése is szükséges. Műtét reggelén a rendszeresen szedett gyógyszereiből az altatóorvos által meghatározottakat szükséges bevenni. Kérjük, hogy műtét reggelén alaposan tisztálkodjon meg, ennek a fertőzések megelőzésében van fontos szerepe. Koponyaműtétnél szükséges a fertőtlenítő szerrel való hajmosás is, illetve minden műtétre kerülő betegnél elengedhetetlenül szükséges az alapos száj toalett. Az invazív (műtéti) beavatkozások elvégzéséhez előzetes tájékoztatást követően írásban kell hozzájárulni.

Műtét / kezelés utáni teendők?

Műtét utáni állapotától függ, hogy mennyi ideig kell ágyban maradni, általában porckorongsérv műtét után másnap, koponya műtét után pár napon belül kelhet fel. Három órával a műtét után, ha nincs hányingere és teljesen ébren van, fogyaszthat folyadékot, hat óra eltelte után szilárd folyadékot is ehet.

Az osztályon a kezelés irányítója: 

A hatályos egészségügyi jogszabályoknak megfelelően a területi ellátási kötelezettség figyelembe vételével a beteg a gyógyító intézményt, annak osztályát maga választja meg. Kezelését teljes felelősséggel az osztályvezető irányítja, a kezelést (gyógyszerest, műtétit) közvetlenül végző orvost ő jelöli ki.

Mit hozzon magával felvételkor?

 

  • Felvételéhez az alábbi dokumentációkat kérjük : anaesthesiológiai vizsgálati eredmény, előzetesen készült CT, vagy MRI felvétel, esetleg más intézményben készült egyéb leletei (mellkas felvétel, kardiológiai vizsgálat-, vérvétel eredmény), TAJ-kártyája, személyi igazolvány.
  • Pizsama/ hálóing, pohár, köntös, papucs, legalább 2 db törölköző, 2 db szivacs, alsónemű, tisztálkodási felszerelés, tusfürdő, borotválkozási eszközök, fogkefe, fogkrém, WC papír, papírzsebkendő.
  • Kérjük, nagy összegű készpénzt, ékszereket ne hozzon magával!
Elhelyezés:

 

  • Az Osztály 7 kórteremmel működik, melyből 2 db 4-ágyas kórterem posztoperatív őrző központi oxigénnel, központi szívóval, betegmegfigyelő monitorral, továbbá 4 db 4-ágyas kórterem és 1 db 1-ágyas elkülönítő szoba szintén központi szívóval és oxigénnel.
  • Minden kórterem fürdőszobával, WC – vel ellátott.
  • A kórtermekben megtalálható a többfunkciós éjjeliszekrény illetve külön kulcsra zárható betegszekrény. A beteg felvételkor nyilatkozatot tesz értéktárgy megőrzést illetően.
  • A betegek kényelmét és szórakozását biztosító kis társalgó is rendelkezésre áll olvasási, tévézési lehetőséggel. Minden betegkórterem légkondicionálóval ellátott.
Étkezés:

Diéta meghatározása orvosi utasításra, szakápoló és dietetikus bevonásával történik. Diétától függően napi 3-5x-i étkezést tudunk biztosítani. Étkezésre a kórteremben illetve a társalkodó helyiségben van lehetőség.

Látogatók, látogatási rend:

Az Osztályon a látogatási idő délelőtt 9:00-19:00 óráig tart. Az osztályon a látogatás szünetel a beteg kezelése, ellátása, ápolása, orvosi vizit alatt. Lehetőség szerint egy betegnél egyszerre két látogató tartózkodjon a kórteremben, 8 év alatti gyermeket ne vigyenek be!

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

A beteg állapotáról, a tervezett műtétről, annak várható következményeiről, a gyógyulás lefolyásáról, a kezeléshez szükséges beavatkozásról felvilágosítást Önnek a kezelő orvosa adhat. Ápolással kapcsolatos kérdéseivel az ápolószemélyzethez is fordulhat.

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

A beteg állapotáról, a tervezett műtétről, annak várható következményeiről, a gyógyulás lefolyásáról, a kezeléshez szükséges beavatkozásról felvilágosítást Önnek a kezelő orvosa adhat. Ápolással kapcsolatos kérdéseivel az ápolószemélyzethez is fordulhat.

Az osztály időbeosztása:

06:00- 07:00 óra között történik a betegek ébresztése, ápolási feladatok végzése (fürdetés, ágyazás, vitális paraméter ellenőrzés, gyógyszerelés, műtétre kerülő beteg felkészítése).

07:45 –kor osztályos nagyvizit,melynek ideje alatt a betegeinket kérjük, tartózkodjanak a kórteremben!