Elérhetőségek Telefonszám Mellék Fax
Szakambulancia adminisztráció+légzésfunkció 36 82 579 509
Szakambulancia orvosi szoba 36 82 579 174
Gyermekosztály adminisztráció 36 82 579 510
Gyermekosztály főnővéri szoba 36 82 579 508
A” szárny nővérpult 36 82 579 506
"A” szárny orvosi szoba 36 82 579 512
B” szárny nővérpult 36 82 579 507

Az osztály elhelyezkedése:

A mosdósi Kastély épületében, és az ahhoz épített részekben.  Gépkocsival érkezők a porta előtti parkolót vehetik igénybe. Eligazításra a portán, járóbeteg regisztrációra a Gyermekosztály épületének földszintjén, kijelölt helyen van lehetőség. Az osztályra érkező betegek felvétele a Gyermekrehabilitációs Osztály első emeleti „Betegfelvételi irodában” történik. (térkép)Az osztály feladata és ellátandó területe:
Megyei-, regionális- és országos szakkórházi feladatokat ellátó hely, elsősorban a krónikus légúti betegségben szenvedő gyermekek kivizsgálását és tartós gondozását szolgálva. Rehabilitációs osztályrészre hosszabb ápolást igénylő, nemcsak pulmonológiai, hanem egyéb-, pl. mellkas-gerincdeformitási, neurológiai, anyagcsere, endokrinológiai vagy komplex szervrendszeri zavarokkal.
Kiemelt jelentőségű szolgáltatásnak számít az ország egyetlen kórházában működő általános iskolai oktatás.


Általános információk:

Előjegyzéssel kapcsolatban:

Előzetes időpont foglalás szükséges, Háziorvosi beutaló, vagy előző ambuláns vizsgálati lap, zárójelentés, TAJ kártya.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

Amennyiben szülő/hozzátartozó kísérőként kéri felvételét  minden esetben a beteg nevére szóló háziorvosi beutaló szükséges. Gondozott betegek ellátása esetén, de első megjelenéskor is kérjük az előző hónapokról adatokat szolgáló háziorvosi összefoglalót.

Az osztályon a kezelés irányítója:

Kezelés irányítója az osztályvezető főorvos és az osztályos orvos.

Mit hozzon magával felvételkor?
  • Tisztasági felszerelés, pizsama, papucs, WC papír. Több napi váltás ruha + gyógytornához, szabadidős tevékenységhez illő ruházat, iskolai felszerelés.
  • A betegnek a beutaló, személyes tárgyak és tisztasági felszerelései mellett (amennyiben rendelkezésre áll), érdemes a korábbi orvosi dokumentációt magával hoznia.
  • Nagy értékű tárgyakat kérjük ne hozzon magával! Értékmegőrzésre nincs lehetőség! Gyermekek zsebpénzének megőrzésére van lehetőség.
Elhelyezés:
  • 2 és 3 ágyas, valamint 4 ágyas fürdőszoba nélküli  kórtermekben történik a betegek elhelyezése.Kórtermenként kézmosásra van lehetőség, néhány szobában csecsemő fürdető kád is van. A nagyobb vizesblokkok 2-3 szobánként használatosak. Nem szokványos kórokozóval rendelkező betegek ( CF, bronchiectasia ) elkülönítésére van lehetőség.
  • Nyári időszakban mobil klíma használatára van lehetőség.
Egyéb szolgáltatási lehetőségek:

WIFI, internet elérhetőség a könyvtárban, valamint a 2. emeleti kórházi iskola termeiben. TV mindkét ebédlőben, valamint a legtöbb kórteremben  van.

Étkezés:

Mindkét szárnyon, az  ebédlőkben történik. Amennyiben a beteg állapota ( hordozott kórokozó ) megkívánja, a kórteremben is történhet az étkeztetés.

Látogatók, látogatási rend:

Látogatás minden nap 9:00 – 19:00 óráig.

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Telefonon érdeklődhet a korábban felsorolt telefonszámokon. FIGYELEM! A beteg állapotáról hozzátartozó személyesen és telefonon érdeklődhet az osztályvezető főorvostól, valamint a beteg kezelőorvosától.
Szakdolgozók csak a beteg ápolásával kapcsolatos kérdésekben adhatnak felvilágosítást.

Az osztály időbeosztása (vizit, étkezések, szabadidős program,iskola…stb.):

Az osztályon kétnaponta tart vizitet az osztályos orvos, hetente – általában kedden- osztályvezetői  nagyvizit. Heti rendszerességgel a rehabilitációt végző munkatársakkal „team megbeszélés” történik, rendszerint szerdai napon.

Naponta 5x étkeznek a betegek.

Napközben zajlanak a felvételkor kiírt vizsgálatok, valamint rehabilitációs terápiák, egyéni vagy csoportos módon.

Az iskolai tanítás 08:30-kor kezdődik, az alsó tagozatosokkal a nagyberki Szász Endre Általános Iskola által finanszírozott  tanítónő foglalkozik, a felső tagozatosokat az órarendnek megfelelően szaktanárok oktatják. Délután tanulószoba alatt fejezik be az iskolai felkészülést, közben változatos beteg foglakoztatás, művészeti terápia zajlik.

Nyári időszakban, az iskolai szünidőben, a rehabilitációs ellátásra érkező betegeknek igyekszünk minél változatosabb oktató-, rekreációs programot biztosítani a megszokott terápia mellett.

Elsődleges szempont a betegoktatás, melynek során a pácienseink és hozzátartozóik egyaránt tájékozódnak a betegségükkel kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról.

 

Betegszállítás:

Intézményen belül szakkonzíliumok lehetősége adott, ehhez belső szállítás, szükség esetén betegkísérő igénybe vehető. Indokolt esetben az OMSZ szolgáltatása is használható.