Marcali Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda (Marcali PREFI)

 A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 90 000 000 Ft támogatást nyert az EFOP-1.8.19-17-2017-00035 azonosító számú, „Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda kialakítása a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Szaplonczay Manó Integrált Kórházegységében” című projektjének megvalósítására. A projekt megvalósítása 2018. augusztus 14-től 2020. augusztus 15-ig tart.

A magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad a Magyarország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek mellett, a mentális megbetegedések előfordulása is nagyarányú, mely tényezők összességében nagy mértékű betegségterhet jelentenek az egész ország számára. A felsorolt betegségek jelentős hányada vezethető vissza a helytelen életmódra, ezért jelentős javulást kell elérni a lakosság egészségmagatartásában. Az egészségfejlesztési irodák magyarországi hálózata biztosítja az intézményesített hátteret a betegségmegelőzési, egészségfejlesztési tevékenységhez oly módon, hogy aktívan működtetik, tartós helyi, járási hálózatba integrálja az egészségfejlesztési tevékenységet végző szervezeteket. Jelen konstrukció célja, hogy az egészségfejlesztési irodával még nem rendelkező járásokban is új egészségfejlesztési kapacitások jöjjenek létre, lehetőséget teremtve az itt élők számára is az egészségfejlesztési szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést.
A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház kaposvári telephelyén 2008 óta működik a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda, melynek szatellit egységeként került kialakításra a Marcaliban az új egészségfejlesztési iroda.
Az egészségfejlesztéssel foglalkozó szervezetek partnerkapcsolatának koordinálásán kívül az új egészségfejlesztési iroda tevékenységei közé tartozik többek között a közösségi egészségfejlesztés, egyéni beavatkozások, egészségkommunikáció, egészségtervezés, valamint az együttműködések kialakítása és lelki egészségmegőrzést célzó programok megvalósítása is.
Az egészségfejlesztési iroda szakemberei – a teljesség igénye nélkül, például – családi gyaloglóklubbal, egészséges táplálkozás tanácsadással, idősek egészségmegőrző programjával, klubfoglalkozásokkal, anya-csecsemő konzultációval, munkahelyi egészségfejlesztési programmal, népegészségügyi szűréseken való részvétel ösztönzésével és számos egyéb egészségfejlesztési programmal kívánják segíteni a lakosság egészségmegőrzését.
A MARCALI PREFI feladata a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Szaplonczay Manó Integrált Kórházegység által nyújtott prevenciós és egészségfejlesztési szolgáltatások, programok, feladatok koordinálása, részvétel a megvalósításukban.

Elérhetőségek:
Iroda (egészségfejlesztési rendezvények, életmódváltást segítő programok), külső vonal: 82/801-836, belső vonal: 4285
Irodavezető, külső vonal: 82/801-838, belső vonal: 4284
E-mail: efimarcali@kmmk.hu

Marcali Iroda
8700, Marcali, Széchenyi. u. 17-23. (térkép) | Kastélyépület, 4. szárny, 2. emelet, lifttel szemben
Tornaterem: 
8700, Marcali, Széchenyi u. 17-23. (térkép) | Kastélyépület, fsz.

Az EFI szolgáltatásai, feladatai:

 • Mozgásprogramok: „10000 lépés” gyalogló program, „Tekergő” családi gyaloglóklub, időskorúak gyógytornája, egészségmegőrző tornafoglalkozások
 • Táplálkozási tanácsadás : „Az vagy amit megeszel” táplálkozás előadássorozat, egyéni online tanácsadás
 • Minimálintervenció: dohányzás, alkoholfogyasztás, mentális egészség témakörökben
 • Betegklubok működtetése: cukorbeteg klub, szív-érrendszeri betegklub
 • Színtér egészségfejlesztési programok megvalósítása: munkahelyi-, lakossági, iskolai színtereken
 • Egészségügyi dolgozók egészségfejlesztése
 • Népegészségügyi szűrésre való mozgósítás, a komplex módon végzett népegészségügyi szűrőprogram koordinálása Marcali járásban
 • Mentális egészségfejlesztés témájú szakmai képzések az egészségügyi és szociális ellátásban közvetlenül résztvevők számára
 • Mentális egészségfejlesztési programok a lakosság számára
 • Szakmai támogatás: Járási Önkormányzatok egészségtervének elkészítésében, teljes körű egészségfejlesztés keretében megvalósuló iskolai programokban
 • Marcali Járási Egészségfejlesztési Munkacsoport működtetése
 • Marcali Járásban megvalósuló egészségfejlesztési programok összegyűjtése, adatbázis készítése

Munkatársak:

 • Projekt szakmai vezető: dr. Szörényiné Ványi Gabriella, okleveles ápoló, egészségügyi menedzsment szakértő
 • Irodavezető: Csóka Erika, okleveles népegészségügyi szakember
 • Fekete Tamás – rekreációszervező és egészségfejlesztő
 • Dombóváriné Bőm Erzsébet – lelki egészségfejlesztő

Területi ellátási kötelezettség
Az EFOP-1.8.19-17-2017-00035 „Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda kialakítása a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Szaplonczay Manó Integrált Kórházegységében” megnevezésű projekt fenntartási kötelezettségében meghatározottak szerint a Marcali járás területe.