A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 10 évvel ezelőtt, az országban elsőként, modell-értékkel nyílt meg a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda.

Akkor és azóta is stratégiai kérdésnek, a gyógyítás mellett elsődleges feladatnak tekinti a kórházvezetés a megelőzést, az egészség megtartása érdekében végzett szűrővizsgálatokat, életmód-programokat, tanácsadásokat. Azóta kormányzati-egészségpolitikai prioritássá vált a prevenció, folyamatban van a Nemzeti Népegészségügyi Program elkészítése, Egészségfejlesztési Irodák hálózata alakult ki.
A Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda fő tevékenységei közé tartozik az egész megyét lefedő komplex népegészségügyi szűrőprogram szervezése, egészséges életmód-programok megvalósítása (iskolai, munkahelyi egészségfejlesztés, idős klub), betegszervezetekkel kapcsolattartás, egészség-kommunikáció, tanácsadás.

A tudományos ülésen Dr. Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője, a nemzeti vastagbélrák szűrés előkészítésének szakmai vezetője az Egészségfejlesztési Irodák országos hálózatának működéséről tartott előadást, Gyurisné Pethő Zsuzsanna egy szintén modell-értékű kezdeményezést, az „Egészséges Vásárhely” programot mutatta be. Szörényiné Ványi Gabriella, a Kaposi Mór Oktató Kórház Prevenciós irodavezetője az elmúlt 10 év szakmai tevékenységét értékelte, kiemelve a helyi szűrőprogramok fontosságát, betegség megelőző szerepét.

Dr. Moizs Mariann főigazgató szimbolikusan a következő 10 év fontosságát emelte ki, jelezve, hogy az országosan is egyedülálló magas színvonalú tevékenység folytatása és kibővítése a helyi lakosság egészségmegőrzése érdekében nélkülözhetetlen.