Együttműködés a Kórház és az Irgalmasság Háza között, a hospice szellemében . A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Hospice Osztálya fennállásának 1. évfordulója alkalmából április 26-án megemlékezést tartott.

 

A hospice  eredeti jelentése menedékhely, ma pedig az életük végén lévő gyógyíthatatlan betegségben szenvedők komplex, szakszerű ellátását értjük alatta. A végstádiumba került rákbetegek gondozását 1991 óta hazánkban is egyre több helyen a hospice szolgálatok veszik át. A Kaposi Mór Oktató Kórház Marcaliban 2012-től, míg Mosdóson 2017-től működtet Hospice Osztályt.  A Mosdósi Egységében, a volt Pallavicini – kastélyhoz tartozó mintegy 23 hektáros, ősfákkal borított kert területén, az Új Pavilon 3. emeletén található a 20-ágyas osztály. Az itt ápolt betegeket hozzátartozóik folyamatosan látogathatják, a beteg állapotának függvényében akár folyamatosan ott tartózkodhatnak. A kórházi Lelkigondozói Szolgálat és a jövőben az Irgalmasság Háza Szolgálat heti rendszerességgel látogatja az arra igényt tartó betegeket.

A Szent Fausztina Irgalmasság Háza ebben az évben indította el szolgálatait a Kaposvári Egyházmegye szervezésében. Hangsúlyt fektetnek az idősek, betegek látogatására és a családok segítésére, továbbá az ifjúsági munkára. A Kórház eddig is fontosnak tartotta a lelkigondozói szolgálatot, a bent fekvő betegek támogatását, az Irgalmasság Háza pedig az otthonukban nyújt lelki támogatást a rászorulóknak.  E két gondolat találkozott, és hozta létre az új típusú együttműködést a Kórház és az Irgalmasság Háza között, a hospice szellemében.