azánkban 2015-ben több mint 2000-en haltak meg fej-nyaki daganatok miatt. 1948 és 2000 között a fej-nyaki tumorok által okozott halálozás közel 6-szorosára emelkedett. Ide tartoznak a bőr, az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy daganatos elváltozásai.

2017. július 28-án fej-nyaki daganatok szűrésére volt lehetőség a Fül-orr-gégészeti osztályon, amelyre nagy volt az érdeklődés, az első napon 60 fő jelentkezett be a szűrővizsgálatra.

A Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja július 27-ét a világ fej-nyaki daganatok nemzetközi napjává nyilvánította. A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesület Fej-, Nyaksebészeti Szekciója kezdeményezésére a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A szűrővizsgálat a rizikószűrések csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy azok számára javasolt a szűrésen részt venni, akik a fej-, nyaki daganatok szempontjából a nagy kockázatú csoportba tartoznak. Elsősorban azoknak indokolt, akik kapcsolatba kerülhettek fizikai-, kémiai-, biológiai rákkeltő anyagokkal, vagy dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, vagy a családjukban előfordult fej-nyaki tumor. A legveszélyeztetettebb életkor 45-65 év között van, de nagy kockázat esetén fiatalabb és idősebb életkorban is előfordulhatnak daganatos elváltozások.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház nagy hangsúlyt fektet a szakellátás által végezhető szűrővizsgálatokra, a daganatos betegségek minél korábbi szakaszban, időben való felismerésére és a mielőbbi gyógyítás megkezdésére. Éppen ezért nem csak egyszeri kampányszűrésre volt lehetőség, hanem a továbbiakban minden hónap első péntekén, 9:00-11:00 óráig igénybe vehető lesz a fej-, nyaki daganatok szűrése a panasz és tünetmentes, de nagy kockázatú lakosság számára.

Érdeklődni és bejelentkezni a 82/501-320-as telefonszámon vagy személyesen munkanapokon 8:00-14:00 óra között lehet a kórházban az Északi Tömb, 2. szárny, I. emeletén lévő regisztrációs pultnál (Kaposvár, Tallián Gy. u. 20-32. Megközelíthető a Németh István fasori főbejárat felől).