Az Euromelanoma kampány részeként a Magyar Dermatológiai Társulat 2017. május 8-12. között Országos Melanoma Hetet szervez. Az Euromelanoma azért jött létre, hogy megossza az összes fontos információt a bőrdaganat megelőzéséről, korai észrevételéről és kezeléséről. A kampány keretében számos városban bőrgyógyászok által anyajegy-szűrésben és tanácsadásban részesülhetnek a jelentkezők.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Bőrgyógyászati Osztálya, hasonlóan a korábbi évekhez, idén is csatlakozik a kampányhoz és 2017. május 8-án bőrrák szűrésre várja a lakosságot.

A szűrővizsgálatok 2017. május 8-án (hétfőn) 8:00-12:00 óráig és 13:00-15:00 óráig lesznek a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Bőrgyógyászati szakrendelésén.

A szűrővizsgálatra előzetesen be kell jelentkezni. A bejelentkezés online lehetséges a www.euromelanoma2017.hu oldalon. A jelentkezéshez készítse elő a TAJ számát, e-mail címét, telefonszámát is.

A bőrrák a leggyakoribb daganattípus a világon, melynek kialakulásában szerepet tulajdonítanak az ultraibolya (UV) sugárzásnak. A túlzásba vitt napozás során az UV sugarak a bőrbe hatolnak és idővel károsodást okoznak. A bőrrák általában azokon a testrészeken jelenik meg, melyeket a legtöbb napfény ér (arc, nyak, hát, végtagok). A bőrrák 50 éves kor után a leggyakoribb, de bármilyen korosztálynál kialakulhat. A bőrrák előfordulása folyamatosan emelkedik.

A bőrdaganat gyógyítható. Valójában ez a legkönnyebben gyógyítható daganattípus. Ahhoz hogy időben kezeljük a betegséget, időben észre kell venni a daganat jeleit. A bőrrák látható, tehát ellenőrizzük a bőrünket rendszeresen és figyeljünk minden változásra.

A bőrrák kialakulás szempontjából kockázatot jelent a gyakori és huzamos ideig tartó napsugárzásnak kitettség, a sorozatos (háromnál több) komoly leégés, az UV-sugárzásnak (természetes és mesterséges egyaránt) való kitettség. További fontos kockázatot jelent a családban előforduló melanoma, a nagyon fehér bőr, a nagyon sok anyajegy, a szabálytalan alakú anyajegyek. Jelek, amire feltétlenül figyelnie kell: anyajegy színének, méretének és alakjának megváltozása, a többitől eltérő kinézet, aszimmetrikus, szabálytalan szélek, 6 mm-nél nagyobb átmérő, érdes tapintás, többszínű anyajegy, viszkető anyajegy/folt, vérzik, vagy váladékozik, fénylő hatást kelt, nem gyógyuló sebnek hat.

(Forrás: euromelanoma.org/hungary)