Kiállítás a Rák Világnapján

Különleges kiállításnak ad otthont a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, mely 2017. február 6-án, a Rákellenes Világnap alkalmából nyílt meg.

Az interaktív kiállításon ötféle daganattípus (tüdőrák, vastagbélrák, emlőrák, veserák, nyirokrendszeri daganatok) kerül bemutatásra oktatóprogram-jelleggel, életnagyságú makettek és plakátsorozat segítségével. A Roche Magyarország Kft. támogatásával megvalósuló tárlat célja, hogy pontos ismereteket, felvilágosítást nyújtson a daganatos betegségek kockázati tényezőivel, kialakulásukkal, megelőzésükkel, a lehetséges szűrővizsgálatokkal és kezelésükkel kapcsolatban.

A daganatos betegségek nagyon sok embert sújtanak világszerte és hazánkban is. Magyarországon évente több mint 70.000 új daganatos beteget regisztrálnak. E betegségek közül mindkét nemnél a tüdőrák a vezető halálok, azt követi a vastag- és végbélrák miatti halálozás, nőknél pedig a 3. helyen áll az emlőrák miatt elveszített életek száma.

A kiállítással a hangsúlyt a szűrővizsgálatok fontosságára, a daganatos elváltozások mielőbbi felismerésére és a mielőbbi kezelések megkezdésére szeretnénk helyezni – mondta Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató a megnyitó beszédében. Annál nagyobb az esély a gyógyulásra, minél hamarabb felfedezik és kezelik a daganatos betegséget.

A tárlattal párhuzamosan, annak részeként, a Kórház Galériájában tekinthető meg a Mályvavirág Alapítvány és Balogh Alex „Mályva Tükör – Szembenézés a méhnyakrákban érintettek érzelmeivel,” című fotókiállítása.

A kiállítás február 6-tól február 28-ig, előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg (82/501-300/1143-as mellék, prefi@localhost).

Középiskolák, csoportok jelentkezése esetén egészségnevelő tárlatvezetést tartanak a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, akik betegklub foglalkozásokra és személyes tanácsadásra is várják az érdeklődőket.