A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2016-ban ünnepli fennállásának 170. évfordulóját. A kapuit 1846. november 2-án megnyitó Kórház létrejötte civil kezdeményezés, Somogy megye és Kaposvár széleskörű társadalmi összefogásának eredménye volt. Története szorosan összeforrt a várossal, ahol alapították, a megyével, amelynek gyógyító intézménye. 1991-ben a Kórház felvette a kaposvári születésű világhírű bőrgyógyász professzor, Kaposi Mór nevét.

A Kórház – mely közel egyidős névadójával – életében meghatározó 170 éves jubileumot az intézmény méltóképpen ünnepli, hű maradva mottójához: „Tradíció és megújulás”. Az ünnepi év kiemelt rendezvénye a 170. évi Jubileumi Konferencia volt, mely az 53. Somogyi Egészségügyi Napokat is magába ölelte és kettős célt szolgált. Méltó keretet biztosítva megemlékezni a régebbi és közelmúltról, kiemelkedő egyéniségeinkről, valamint teret adni az orvostudomány és az ápolástan legújabb eredményei, kutatásai bemutatásának, fiatal munkatársaink megszólalásának.

A megnyitó ünnepséget nem csak a közélet és szakma jelenlegi képviselői tisztelték meg, de szép számban jelentek meg az intézmény volt munkatársai, régi nagy elődök leszármazottai. Közöttük köszönthettük a híres kórházigazgató, Szigethy-Gyula János dédunokáit is. A megnyitón köszöntő beszédet tartott Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója és Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke, Moizs Mariann főigazgató pedig az elmúlt 170 év történetéről tartott előadást, majd Kaposi Mór Emlékérmet adott át a legrégebben az intézményben dolgozó munkatársaknak. A megnyitót a Szabó Zoltán Emlékülés követte.

A nemzetközi szintű, rendkívül sikeres és jó visszhangot kiváltó Jubileumi Konferencián 8 plenáris ülés, 2 szakdolgozói szekció, valamint a Fiatal orvosok, rezidensek fóruma került megtartásra, míg a gyógytornász továbbképzés keretében 4 workshop valósult meg. A rendezvényen 84-en tartottak tudományos előadást, ebből 21 szakdolgozói, és 63 orvosi előadás hangzott el, közülük 54-en a Kaposi Mór Oktató Kórház munkatársai. A rendezvényre a helyszínen 1242-en regisztráltak, legtöbben a Kaposi Mór Oktató Kórházból és a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Központjából, de jelentős számban érkeztek háziorvosok, valamint a térség többi kórházának és a Pécsi Tudományegyetemnek a munkatársai is.