2016. március 30-án, Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár jelenlétében került sor a kaposvári „Pólus”-kórház ünnepélyes átadására.

E ceremoniális avatással befejeződött a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 170 éves történetének legjelentősebb infrastrukturális beruházása. Létrejött a XXI. század elvárásainak megfelelő, szolgáltató szemléletű, 24 órás folyamatos, poliklinikai működésű tömbkórház, valamint a minden szakmai igényt kielégítő műszerezettség. A kiemelkedő infrastruktúrához kiváló, elkötelezett szakember-gárda társul.

A tíz évig tartó folyamatos kivitelezés az alábbiak szerint alakult:

2006-ban a kórházvezetés koncepciója alapján elkezdődött a rekonstrukció új irányának kidolgozása. A 2007-2013-as Európai Uniós fejlesztési ciklus legjelentősebb egészségügyi fejlesztései a TIOP-2.2.7-es pályázati konstrukcióba tartozó „Pólus”-projektek, melyek célja a kiemelt kórházak tömbfejlesztése volt. A Kaposi Mór Oktató Kórházban három szakaszra bontva zajlott a beruházás: 2011-ben átadásra került az Északi Tömb négy szárnya és a Diagnosztikai épület, 2014-ben az Északi Tömb további két szárnya, 2016 márciusára pedig elkészült a legújabb két szárny is, a Magyar Kormány által biztosított 2,5 milliárd forint többletforrásból, befejezve ezzel a kórház megújítását. A beruházás abban is egyedülálló a kórházprojektek között, hogy eredményeként a teljes betegellátási tevékenység egy új épületegyüttesbe került, a korábbinál 10 %-kal kevesebb területet használva.

A 40.000 m2 alapterületen, 17 milliárd forint Európai Uniós és állami forrásból megvalósult Európai Uniós nagyprojekt részét jelentette a TIOP-2.2.2 azonosító számú „Sürgősségi” projekt (egységes gyermek- és felnőtt sürgősségi betegellátó centrum fejlesztése és heliport kialakítása) és a TIOP 2.2.6/B jelű pályázat keretében a Műtéti Tömb középső részének rekonstrukciója is.

Az átadási ünnepségen részt vettek az egészségügyért felelős államtitkárság, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ munkatársai, Somogy megye és Kaposvár jelenlegi és korábbi vezető tisztviselői, kormánytagjai, számos országos és helyi szakmai szervezet, társintézmény vezetői, civil szervezetek képviselői, a kivitelező ZÁÉV és Laterex Zrt-k munkatársai, valamint a Kaposvári Egyetem és a Kaposi Mór Oktató Kórház munkatársai. Ünnepi beszédet tartott Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, Szita Károly polgármester, Persztegi Imre, a ZÁÉV vezérigazgatója és Dr. Moizs Mariann, a Kórház főigazgatója.

A projekt lebonyolítása és a kivitelezés során kiemelkedő teljesítményt végzettek elismerést vehettek át az ünnepségen. A Kórház két új szárnyát Balás Béla megyéspüspök szentelte fel, és áldotta meg az itt dolgozó munkatársakat, valamint az itt gyógyuló betegeket.

A rendezvény zárásaként a vendégek megtekinthették az új épületszárnyakba költözött Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum és a Neurológiai Osztály egyes részeit.