A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház az idei évben ünnepli fennállásának 170. évfordulóját. A kapuit 1846. november 2-án megnyitó Kórház létrejötte civil kezdeményezés, Somogy megye és Kaposvár széleskörű társadalmi összefogásának eredménye volt. Az azóta eltelt több, mint másfél évszázad alatt folyamatosan fejlődött mind infrastruktúrájában, mind szakmai tevékenységében. Gyógyító feladatának betöltése mellett a megye és a város elismert közintézményévé vált, és a térség egészségügyi ellátásában központi szerepet vállal.

A Kórház – mely közel egyidős névadójával, Somogy nagy szülöttjével, a világhírű bőrgyógyász Kaposi Mór professzorral – életében meghatározó 170 éves jubileumot az intézmény méltóképpen kívánja megünnepelni, hű maradva mottójához: „Tradíció és megújulás”.

A jubileumi év nyitórendezvényeként Strausz János fotóiból nyílt kiállítás a Kaposi Mór Galériában február 1-én.

Prof. Dr. Strausz János, a Kaposi Mór Oktató Kórház tanácsadó főorvosa gyerekkora óta orvos akart lenni. Első általános iskolai bizonyítványa jutalmául kapott egy fényképezőgépet. Szakmai pályafutása során (patológia, tüdőgyógyászat) fényképekkel, filmekkel, később digitális felvételekkel került kapcsolatba. Szakmai könyvei többsége szintén képekhez kötött. Hivatása, foglalkozása a mai napig az orvosi tevékenység maradt, a fényképezés pedig szenvedélyes hobbiként kíséri. Természetfotók és emberek ábrázolása jelentik képei többségének témáit. Ez ideig tíz fotókiállítása volt és három fotóalbuma jelent meg. Képei több intézményben állandó kiállítási tárgyként láthatók.