November 3-a a Magyar Tudomány Ünnepe, ezen alkalomból rendeztek emlékülést a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

A magyar tudomány ünnepéről az Magyar Tudományos Akadémia már 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepelik minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

Intézményünkben az elmúlt évben került sor első alkalommal ezen ünnepség megszervezésére, az akkor 10 éves Sürgősségi Betegellátó Centrum munkásságát ünnepeltük.

A mostani alkalommal a fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztály, a 70. évfordulós Fül-Orr-Gégészeti Osztály, valamint 60. évfordulós Urológiai Osztály történetére tekintettek vissza a résztvevők a változatos előadások segítségével, valamint együtt ünnepeltek az Intézmény területén immár 5. éve működő Kaáli Intézettel.

Kulturális programmal kezdődött a rendezvény, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola 2.c osztályos tanulóinak műsora után Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató asszony megnyitotta a Kaposi Mór Galéria újabb kiállítását, a Gyakorló Óvoda és Általános Iskola diákjainak gyermekrajzaiból.

Ezt követően a konferenciateremben gyűltek össze a meghívott vendégek, a megyei és városi önkormányzat vezetői, a kórház volt munkatársai, nyugdíjba vonult orvosok és szakdolgozók, a kórház partnerei, a társintézmények vezetői, képviselői: a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Központ, a PET Központ, a Kaáli Intézet és a Megyei Kormányhivatal részéről, valamint a háziorvosok.

Dr. Moizs Mariann főigazgatónő köszöntőjében kiemelte az évfordulókon történő megemlékezés fontosságát, a tradíciók megtartását, valamint a kórház vezetése által biztosított modern infrastruktúra mellett a magas színvonalú 21. századi gyógyítás elsődlegességét.

Az évfordulók alkalmából elismeréseket adott át a Kórház Igazgatótanácsa nevében:

– emléktáblát a fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztály, a 70. évfordulós Fül-Orr-Gégészeti Osztály, valamint 60. évfordulós Urológiai Osztály kollektívája részére

– díszoklevelet a kórház területén működő 5 éves Kaposvári Kaáli Intézet munkatársai részére

– emlékplakettet Kaáli Nagy Géza professzor úr, a Kaáli Intézet alapítója részére.

A rendezvény a program szerint meghirdetett előadásokkal folytatódott. Igazi különlegesség volt a somogyi születésű Vértes László egyetemi tanár, főorvos, a Magyar Orvostörténeti Társaság alapító vezetőségi tagjának rendkívül informatív előadása Szaplonczay Manóról, a Marcali Kórház első igazgatójáról, későbbi megyei tiszti főorvosról.

Program:

Megbecsült értékeink – avagy tradíció

  • A hatékony meddőség-kezelés népesedéspolitikai és demográfiai jelentősége – Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza
  • A Kaposvári Kaáli Intézet elmúlt öt éve – Dr. Mánfai Zoltán
  • Visszatekintés a 80 éves Gyermekosztály történetére – Dr. Vágvölgyi Erna
  • A kaposvári fül-orr-gégészet alapításának története – Dr. Gilincsek Lajos
  • 60 éves lett az Urológiai Osztály – Dr. Rákász István
  • Megemlékezés Szaploncay Manóra – Dr. Vértes László

A XXI. századi fejlődés irányai – avagy megújulás

  • A gyermekgyógyászat fejlődési irányai – Dr. Major Andrea
  • 70 év szakmai fejlődése: honnan – hova a fül-orr-gégészetben – Dr. Magyarosi István
  • Egy sztent története. Esetismertetés – Dr. Farkas József
  • Csontmetasztázis tüneteivel későn felfedezett vesesejtes daganat. Esetismertetés – Dr. Jenei Tibor