A 2015-ben 75 éves jubileumát ünneplő Ortopédiai Osztály idén már harmadik alkalommal rendezte meg vállbetegségekkel foglalkozó kurzusát, ezúttal „A Jó, a Rossz és a Csúf” címet adva az eseménynek.

A mostani alkalommal több kisebb téma köré csoportosították a szervezők a konferencia tematikáját. Az első napon a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban a vállbetegek kezelésével foglalkozó, kiemelt szaktekintélyek által végzett bemutató műtétek internetes kivetítését élvezhették a résztvevők. A beavatkozások során a jelenleg létező legmodernebb műtéti technikák szemléltetése történt HD minőségben. A délután folyamán több műhelygyakorlatra került sor orvoskollégák és gyógytornászok számára, amelyek során a Magyar Váll-és Könyöksebészek Egyesületének, illetve a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának szakemberei gyakorlatok révén mutatták be a különböző szakmai fortélyokat a fizikális vizsgálat, a műtéti technikák és a rehabilitáció tekintetében.

A kurzus második napján az említett betegségek alapvető tulajdonságait (anatómia, biomechanika, biológiai és genetikai faktorok) taglalták az előadások. Ezt követően a betegek panaszaival, a klinikai és képalkotó vizsgálatok szerepével foglalkoztak a résztvevők, majd a betegségek típusait és a kezelés különböző módjait ismertették az előadók. Ezután részletesen elemezték a konzervatív és műtéti lehetőségeket, különös figyelmet fordítva a gyógytornász kollégák oktatására is, kiemelve a műtét előtti és utáni rehabilitáció fontosságát. A műtéti megoldások formáit, trükkjeit hazánk legtapasztaltabb vállsebészei mutatták be.

Video: Kaposvár vállkurzus 2015