A két napos konferencia az egészségügyi ellátásban dolgozók legnagyobb rendezvénye volt idén a megyében, amelynek ez alkalommal a Kaposi Mór Oktató Kórház volt a házigazdája. A megyei családorvosok konferenciájának is helyt adó eseményt Zombor Gábor államtitkár úr nyitotta meg, aki első alkalommal találkozott ilyen fórumon Somogy megye egészségügyi dolgozóival. A konferenciára több mint 250-en regisztráltak az alapellátásban, járóbeteg ellátásban, városi kórházakban, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában és a Kaposi Mór Oktató Kórházban dolgozó szakdolgozók és orvosok egyaránt. A két nap során 63 előadást és 23 poszter bemutatást tartottak a résztvevők. A konferencia csúcspontjaként két élő esetbemutatás (szív-és agyi ér katéterezés, sztent beültetés) színesítette a programot.

A magyar egészségügy komoly problémákkal küszködő rendszerében elengedhetetlen a benne dolgozók összefogása, együttműködése az ellátás valamennyi szintjén. Napjainkra egyértelművé vált, hogy az ágazatban dolgozók áldozatos munkája teszi lehetővé az ezer sebből vérző, de megújulásra kész rendszer működését. Egyre nyilvánvalóbb, hogy fantasztikus eredményekre képes a gyógyítás, az ápolás, de ehhez szükség van a hagyományosan művelt ellátási formák mellett a megváltozott, egységes szemléletre.

Kaposvár kitűnő példa a helyi együttműködésre, hiszen a Kaposi Mór Oktató Kórház és stratégiai partnere, a Kaposvári Egyetem tevékenysége meghatározó a térség szakellátásában. Ezt a szakmai összefogást kívánjuk kiterjeszteni Somogy megye és a környező térségek többi intézményére, munkatársára az alap- és szakellátás területén egyaránt.

A konferencia célja, hogy az egyes szolgáltatók munkáját, véleményét kölcsönösen megismerjük, egymáshoz közelítsük, jó gyakorlatokat, tapasztalatot cseréljünk. A tanácskozás kiemelt témái napjaink legégetőbb, társadalmi jelentőségű problémái: a kardiovaszkuláris betegségek, a sürgősségi és az onkológiai ellátás mellett a prevenció, orvosoknak és szakdolgozóknak egyaránt. Kiemelt hangsúlyt kívánunk fordítani az új, innovatív eljárások bevezetésére, szemléletformáló irányvonalak kijelölésére.