Búcsúzunk Dr. Szporny Gyula főorvos úrtól

2014. április 26-án rövid szenvedés után elhunyt Dr. Szporny Gyula urológus, a Kaposi Mór Oktató Kórház volt osztályvezető főorvosa.

Szporny Gyula 1935. szeptember 21-én született a Fejér megyei Alapon második gyermekként. Édesapja körorvosként dolgozott. Általános iskoláit helyben végezte, majd a székesfehérvári ciszterci gimnáziumban érettségizett. A Pécsi Egyetemre járt négy évet, a diplomáját már Budapesten szerezte meg. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg későbbi feleségével, Báthory Éva szemész és radiológus főorvossal, akivel boldog házasságban éltek. Egy lánygyermekük, két unokájuk született.

Orvosi pályáját Miskolcon kezdte, Mátyus Endre és Pintér József vezetése mellett tanulta meg az urológia minden apró részletét. Ezen évei alatt Moszkvában tanulmányozta a veseátültetést, és tagja volt annak a munkacsoportnak, mely az első élődonoros veseátültetést végezte Magyarországon 1971-ban.

1975. augusztus 1-én került Kaposvárra, ahol 2000-ig vezette a kórház urológiai osztályát. Tevékenysége alatt meghonosította a szervmegtartó, veseszövetet kímélő műtéti megoldásokat. Fáradhatatlan kitartással irányította a kivizsgálásokat, mindig kereste a beteg számára legjobb megoldást. Vezetőként tisztességre, alaposságra, korrektségre, őszinteségre, tiszteletre nevelte munkatársait. Főorvosként is emberi tartással, megalapozott véleményalkotással, magas szinten tartott értékrendje, lojalitása kiemelkedő volt.

Fájó szívvel búcsúznak kollégái, a kórház munkatársai, vezetése.