A rák elleni felelősségteljes küzdelem mindannyiunk közös ügye. Mindenki tehet valamit, s csak közös összefogással vehetünk erőt e szörnyű kór uralmán!

Szervezett programok február 4-én a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban:

8.00-11.00 Komplex szűrésre érkező csoport fogadása

9.00-12.00 Szájüregi rákszűrés a Szájsebészeti szakrendelésen

11.00-15.00 Tájékoztató és info pont a Központi Betegfelvételnél

 

További információ:

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. E napot a “Rák Világnapjává” nyilvánították, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje minden ember szívében és gondolataiban éljen.

A daganatos betegségek még most, a III. évezred elején is a legpusztítóbb betegséget, az emberiség legnagyobb ellenségét jelentik. Bár a tudomány minden területe nagy lépésekkel fejlődik, a rák sajnos mind a mai napig nem előzhető meg. Mivel azonban ismerjük a kialakulás kockázatának tényezőit (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), ezért nem állunk teljesen tehetetlenül a daganatos betegségekkel szemben: a rák kialakulásának veszélye csökkenthető!

A rák elleni felelősségteljes küzdelem mindannyiunk közös ügye. Mindenki tehet valamit, s csak közös összefogással vehetünk erőt e szörnyű kór uralmán! Betegek és orvosok, kutatók és gyógyszergyártók, politikusok és a média képviselői mind-mind tehetnek a daganatos betegségek ellen, hiszen a rák csak 15%-ban orvosi kérdés.

A prevenció egyik fontos, ám gyakran feledésbe merülő formája az oltás. A rákos megbetegedések közül ugyanis minden ötödik összefüggésbe hozható vírusos vagy bakteriális fertőzésekkel, amelyek közvetlenül teremtik meg a rák veszélyét vagy legalábbis növelik a betegség kialakulásának kockázatát. A legismertebb példa erre a humán papilloma vírus okozta méhnyakrák és a hepatitisz B-vírus okozta májrák. A rák e két fajtája ellen már rendelkezésre állnak védőoltások, a lehetőségeket azonban ki is kell használni.

A megelőzés másik támasza az életmódváltás: a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a visszafogott alkoholfogyasztás, a kevésbé intenzív napozás, valamint a dohány kerülése ugyancsak csökkenti a rák kockázatát. Mindent egybevetve a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye 40 százalékkal lenne csökkenthető.

A Magyar Rákellenes Liga, amely immár 16 esztendeje vesz részt a magyarországi rákellenes küzdelemben, újra meg újra fel kívánja hívni a figyelmet a személyes felelősségre. Nem vagyunk tehetetlenek a rákkal szemben, de szűrni csak azt lehet, aki el is megy a szervezett szűrésekre.

Emellett szükséges az is, hogy megismerjük testünk daganatos betegségre utaló jelzéseit.

Hét figyelmeztető jel:
1. Ok nélküli testsúlycsökkenés
2. Szemmel látható elváltozás az anyajegyen vagy szemölcsön
3. Szokatlan váladékozás vagy vérzés
4. Tapintható duzzanat a mellben vagy test más részében
5. Makacs köhögés vagy rekedtség
6. Állandóan fennálló nyelés nehézség
7. Széklettel, vizelettel kapcsolatos változások

Akkor, ha a baj már bekövetkezett és diagnosztizálták a betegséget, érdemes onkológus szakorvos segítségét kérni.

A gyógyulásban hatékonyan segít a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Klinikai Onkológiai Osztálya (Tel.: 82/411-721), a megelőzésben és a szűrések szervezésében pedig a Prevenciós és Egészségfejlesztő Iroda (Tel.: 82/501-300/1143-as mellék).

Szűrések a Kaposi Mór Oktató Kórházban:

  • Mammográfiás emlőrák szűrés
  • Méhnyakrák szűrés
  • Szájüregi rák szűrés
  • Prosztatarák szűrés
  • Melanoma és a bőr egyéb daganatos elváltozásainak szűrése
  • Vastag-és végbél rák szűrés
  • Májrák szűrés