2013. szeptember 4-6. között a Kaposvári Egyetemen került megrendezésre a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének VII. Konferenciája.

A szakdolgozók és az orvosok részére egyaránt akkreditált rendezvény a Kaposvári Egyetem és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház közös szervezésében zajlott. Az esemény megnyitása előtt került lebonyolításra az Egyesület Elnökségi ülése, majd a Közgyűlése.

A rendezvény megnyitó ünnepségén helyi vezetők, a Kaposvári Egyetem rektora, Dr. Cserháti Péter államtitkár vett részt. A rendezvény mind szakmai, mind civil környezetben jelentős tetszést váltott ki. Az előadások tartalma magas színvonalú volt, ugyanez mondható el az angol nyelven elhangzott poszter prezentációkról, amik szintén kiemelkedőek voltak. A magyar romák egészségi állapotáról címmel pedig kerekasztal beszélgetés zajlott, felkért hozzászólók vitaindítójával.

A konferencián 189 regisztrált résztvevő és 50 meghívott vendég volt jelen, 9 egyetem képviseletében. A három napon, feszített tempójú munkamenetben, előre tervezetten 74 előadás került megtartásra, valamint 15 poszter prezentáció hangzott el angol nyelven

A sokszínű, változatos témájú előadások kiindulópontja, hogy az ezredforduló óta az egészségügyben a világon a jól fejlett egészségügyi rendszerek területén egy jelentős hangsúlyeltolódás látható – a kialakult állapotok kezelése mellett előtérbe kerül az egészséges életmód és a betegségek megelőzése. Ezek a folyamatok egy-egy ország, egy-egy népesség egészségügyi kutatásainak valós adataira támaszkodhatnak csak. Magyarországon jól nyomon követhető a népegészségügy szerepének felértékelődése, a lakosság egészségügyi állapotának folyamatos felmérése, a különböző népcsoportok egészségi állapotának elemzése. Ehhez a folyamathoz elengedhetetlen volt, hogy az egyetemekre centralizálódó kutatóhelyek mellett ugyanott magas színvonalú képzőhelyek alakuljanak ki Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsen. A népegészségügyi kutatások felsőfokú, teljes spektrumú képzésének létjogosultságát ma már senki sem vitatja. Ezt alátámasztja, hogy az Európai Unióban a következő 7 éves (2014-2020) időszakra tervezett egészségügyi ellátások rendszerében a népegészségügyi folyamatok elemzései, értékelései kiindulási alapként szerepelnek.

E fiatal, de egyre bővülő, meghatározó szerepet játszó tudományágat a két szervező intézmény, a Kaposvári Egyetem és a Kaposi Mór Oktató Kórház maximálisan támogatja – segítve fejlődését ezen szakterületnek.