A kórház vezetősége a 2013. augusztus 23-ra meghirdetett lakossági fórumon ismét a tisztelt kaposváriakhoz fordult, és ismertette a megjelentekkel a fejlesztési projekt jelenlegi állását. Megértésüket, együttműködésüket és türelmüket kérte továbbá a kivitelezés során felmerülő, az építkezéssel járó ideigelenes körülmények elfogadásához.

Dr. Moizs Mariann, a kórház főigazgatója a fejlesztés szükségességére világított rá. A 167 éve működő Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, közfinanszírozású és költségvetésből gazdálkodó egészségügyi közintézmény. A megye legnagyobb egészségügyi szolgáltatója és foglalkoztatója. A térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye. Feladata közel 400 ezer lakos folyamatos, 24 órás ellátása.
Az intézmény gyógyító-megelőző betegellátó tevékenységét a beruházás előtt közel 100 épületben, 5 fő telephelyen látta el. Épületei szétszórt pavilonrendszerűek, jelentős mértékben elavultak és korszerűtlenek voltak, költséghatékony üzemeltetésük nem volt megoldható, állaguk sok esetben gátolta a korszerű technikák befogadását, korszerű rendszerek és munkafeltételek kialakítását.

2013. május 6-án, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban aláírásra került „A súlyponti Kaposi Mór Oktató Kórház komplex infrastruktúra fejlesztése az integrált Somogy megyei, balatoni egészségügyi ellátórendszer érdekében” című, TIOP-2.2.7/07/2F/2-2009-0001 azonosító számú, „Pólus” beruházás II. ütemének kivitelezési szerződése. A nyertes kivitelező a ZÁÉV Építőipari Zrt lett.
Peresztegi Imre vezérigazgató elmondta, hogy a kivitelezés május 24-én, az új épület helyén álló régi épületek bontásával kezdődött. A munkagödör, a szerelőbeton és alaplemez kivitelezését követően az alagsori vasbetonszerkezet következett. Jelenleg a földszinti vasbetonszerkezet, felmenő falszerkezetek és vasbetonfödémek kivitelezése folyik.
A „Pólus” projekt során 34.262 m2 alapterületű tömbkórház kerül megépítésre, melynek jelen, befejező fázisában a szerződésben vállalt 2014. februári határidőre 10.438 m2 épül meg. A beruházás értéke bruttó 2,7 milliárd Ft, melynek elkészültével a Pólus projekt lezárul.
Többek között itt kerül elhelyezésre az Ideggyógyászati Osztály, a Pathológiai Osztály, az Infektológiai Osztály, a Pszichiátriai Gondozó, illetve az élelmezési üzem. Ezzel a Kórház Ezredév utcai telephelye kiürül és a déli telek kiürítése folytatódik.

Moizs Mariann főigazgató kiemelte, hogy a beruházási programmal egy XXI. századi szolgáltató szemléletű, 400 ezres lakossági kört ellátó, 24 órás folyamatos, poliklinikai működésű kórházat sikerül kialakítani. Az építési koncepció lehetővé tette a betegforgalom szétválasztását, tágas, világos várótermek kerültek kialakításra, melyekhez a betegek kényelmét, gyógyulását segítő kiszolgáló funkciók kapcsolódnak. Az újonnan épített infrastruktúra alkalmas a legkorszerűbb technikák befogadására, és a korszerű beteg- és szervezetirányítási rendszerek alkalmazására, a munkafeltételek magas minőségű kialakítására. Nem utolsósorban a most átadott kórházi beruházás méltó környezetet teremt a gyógyításnak, lehetőséget nyújt arra, hogy a lakosság európai színvonalú gyógyítási környezetben nyerje vissza egészségét, az orvosok és ápolók ennek során kiemelt szakmai szolgáltatást nyújtsanak, amelyre a térség, a megye és a megyeszékhely is büszkén tekinthet.
A projekt összköltségvetése 12.367.114.680 milliárd forint, ebből a szükséges 10% önerőt (1.236.711.468 forint) 2011. december 31-ig a Somogy Megyei Önkormányzat biztosította. 2012. január 1-től az önrész biztosítása az új fenntartó, a GYEMSZI feladata.
A projektből biztosított forrás döntő része (10.862.029.960 Ft) építészeti beruházás, melyből a most épülő II. ütem értéke 2.743.006.517 Ft.
A beruházás során összesen 235 db műszer került beszerzésre bruttó 825,5 millió forint értékben.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke azzal a hírrel érkezett a fórumra, hogy a kormány frissen hozott döntése értelmében részben Európai Uniós, részben pedig állami források biztosításával további mintegy 4 milliárd Ft támogatást kap a kaposvári kórház. Ebből már 2014-ben sor kerülhet a fejlesztés utolsó ütemének megvalósítására, melyet a mostani projekt már nem tudott finanszírozni.
A fórumon lehetőséget kaptak a megjelent helyi lakosok kérdéseik feltételére. Legjellemzőbb téma az építkezéssel sajnálatos módon járó zajterhelés volt, mely ugyan nem kiküszöbölhető, de rövidesen jelentősen csökken, miután befejeződnek a betonozási munkálatok.