Püspöki áldás a gyermekáldásra

Kaposváron ért véget a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, valamint a Katolikus Karitász közös „akciója”, melynek keretében egy-egy inkubátort ajándékoztak azoknak a kórházaknak, amelynek illetékességi területén püspöki székhely van.

A tizennegyedik inkubátort Mádl Dalma asszony, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Écsy Gábor atya, a Karitász országos igazgatója hétfőn délután adta át a Kaposi Mór Oktató Kórház újszülött osztályának.

Dr. Moizs Mariann, a kórház főigazgatója köszöntőjében többek között arra utalt, hogy ez az esemény mérföldkő az intézmény és a Katolikus Egyház kapcsolatában. Balás Béla megyéspüspök szerepét emelte ki – aki legutóbb a tizenhárom milliárd forintos tömbrekonstrukció kapcsán kérte Isten áldását az intézményre és az itt dolgozókra, valamint a kórház ökumenikus kápolnáját szentelte fel –, s azt, hogy ez az ajándék a legnagyobb értékű egyházi adomány, amelyet nagy örömmel fogadtak.

A Szentírás talán leggyakrabban idézett részéből, a Szeretethimnuszból hangzott el részlet, majd Écsy Gábor atya utalt a tavaly kipattant ötletre, miszerint a püspöki kar azzal „tesztelte” az egészségügyi intézményeket, mire lenne a legnagyobb szükség tevékenységükhöz. Az inkubátorra esett a legtöbb voks, és az „akció” megszervezésével a Karitászt bízták meg.

-A karitász küldetéséből fakadóan mindig az embert szolgálja; a pici gyermekektől kezdve az iskolás korúakon, a kamaszokon, a házasságra készülőkön át az idősebbekig, így örömmel vállalkoztunk a feladatra – mondta az igazgató, s azt kívánta, hogy ez a készülék szolgálja az életet és segítse azoknak a lelki és fizikai megerősödését, akik újszülöttként közénk érkeznek.

Miután Dalma asszony és Gábor atya leleplezte az inkubátort, Balás püspök így szólt a jelenlévőkhöz – köztük a karitászos önkéntesekhez, akik a marcali Jáki Zoltánné, a Kaposvári Egyházmegye Karitász-vezetőjének irányításával oly régóta szolgáló szeretettel, gyakran időt, saját kocsit és pénzt sem kímélve végzik munkájukat:

– Az inkubátor-átadó ünnepség kapcsán egyetlen gondolatom van, ha ez nem káromkodás. Ezt az életmentő műszert nem a „papi áldás”, hanem a gyermekáldás áldja meg. Innen, távolból arra kérem a Jóistent, áldja meg legalább a kórház vonzáskörzetébe tartozó édesapákat, édesanyákat, hogy fogadják el gyermekeiket, s gondozzák őket odaadóan, együtt a kórházzal.

Ezt követően Dr. Kósa Lajos, a csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető főorvosa, Dr. Major Andrea, az újszülött részleg vezető főorvosa és Prof. Dr. Szilágyi András, a szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa vette át az inkubátort.

Dr. Kósa Lajos köszönetképpen azt mondta: számára ez az életmentő eszköz az anyaméhet szimbolizálja; azoknak a túlélését, jobb életminőségét segíti, akiknek nem adatott meg, hogy a várandós állapotot végig az anyaméhben töltsék. Az osztályvezető főorvos azt is megjegyezte: méltó helyre került az adomány, hiszen a kaposvári kórház korszerű és családbarát, és sok tekintetben hazai és külföldi viszonylatban is egyedülálló.

Az átadó végén a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola három tanulója egy-egy kedves gyermekrajzzal köszönte meg az adományozóknak az életmentő készüléket.

(A tudósítás szerkesztett változata megjelent az Új Ember katolikus hetilap LXIX. 6. számában)
Írta: Lőrincz Sándor
Fotó: Kovács Tibor