Ünnepi tudományos ülésen emlékeztek a 175 éve született Kaposi Mórra a róla elnevezett Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban. A rangos emlékezésen, ahol kiváló előadások hangoztak el, méltán bizonyították, hogy a somogyi megyeszékhely kórházának bőrgyógyászatán a fontos szakmai munka mellett jelentős tudományos kutatás is zajlik.

Ünnepi tudományos ülésen emlékeztek a 175 éve született Kaposi Mórra a róla elnevezett Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban. A rangos emlékezésen, ahol kiváló előadások hangzottak el, méltán bizonyították, hogy a somogyi megyeszékhely kórházának bőrgyógyászatán a fontos szakmai munka mellett jelentős tudományos kutatás is zajlik.

A megemlékezésen elhangzott, hogy a Kaposváron született Kaposi Mór professzor volt a róla elnevezett Kaposi szarkóma első leírója, de emellett még tucatnyi betegséggel is foglalkozott. Kaposi Mór a magyarsághoz, a szülőföldhöz való ragaszkodás példaképét is jelenti, aki magyar tudott és akart maradni külföldön, Bécsben is. Nemcsak a nevében lett és maradt magyar, de a magyarságát és a szülőföldjéhez való ragaszkodását az élete végéig megőrizte.

Kaposi tetőtől-talpig klinikus volt. Nemcsak kiváló bőrgyógyászati, hanem nagy általános orvosi tudással rendelkezett. A betegséget, mint életfolyamatot szemlélte, s a beteg vizsgálata kapcsán meglátott sok olyat, ami elkerülte mások figyelmét. Gyors és éles megfigyelőképessége révén lett híres diagnoszta. Jelentőségét mutatják eredményei, amelyek alapján az orvostudomány legnagyobb betegség-leírói közé emelkedett. Egyrészt alaposabban, részletesebben írt le már ismert kórképeket, miközben az addig mellőzött szövettani adatokat is figyelembe vette. Másrészt a bőrbetegségek egész sorát írta le elsőnek. Remek előadó volt, tartalmas és formás előadásaiban a legunalmasabb kérdéseket is sziporkázó szellemességgel adta elő. A világ minden részéből eljöttek Bécsbe az orvosok és medikusok, hogy hallhassák a mestert és elsajátíthassák módszereit.

Mind a kórjelzésnél, mind a gyógykezelésnél tekintetbe vette az egész szervezet állapotát, a bőr és a belső szervek kölcsönhatásait. A rendelkezésre álló kisszámú gyógyszerrel racionálisan bánt, új gyógyszereket vezetett be. Kaposi Mór emlékét sokan őrzik szerte a világban. Így az amerikai magyar orvosok, a bécsi klinika, a magyar dermatológusok és más orvosok, végül, de nem utolsó sorban szülővárosa, Kaposvár és a róla elnevezett megyei kórház.

Kaposi Mór emlékére elsőként Bécsben emeltek szobrot 1908-ban. A kaposvári kórház is szobrot állított nagy fiának, majd 1991-ben felvette a híres orvos nevét, aki az egyik neves bécsi temetőben alussza örök álmát.

A mostani tudományos ülésen Prof. Dr. Repa Imre főigazgató köszöntőjében a neves orvos elődeink örökségének ápolását emelte ki, azt a gondolatot állítva előtérbe, hogy a kórházunk jelmondata is a tradíció és megújulás. Dr. Moizs Mariann stratégiai igazgató arra a tudományos munkára hívta fel a figyelmet, amely az idén átadott, világszínvonalúan megépített kórház falai közt jelenleg zajlik, biztatva az orvosokat további tudományos eredmény elérésére.

A főszervező, Dr. Battyáni Zita a bőrgyógyászat osztályvezető főorvosa Kaposi Mór életéről és munkájáról szólt, dr. Fábos Beáta a pikkelysömör kezelését mutatta be, dr. Kutasi Zzuzsanna a Kaposi szarkóma tudományos sorsát vette górcső alá, míg dr. Zubonyai Cecília egy konkrét esetet elemezve járult hozzá a megemlékezés tudományos rangra emeléséhez. Az eseményt dr. Holló Péter üdvözölte a Magyar Dermatológiai Társulat részéről, majd az érdeklődők képet kaphattak a kórház bőrgyógyászatának modern, mai tevékenységéről, eredményeiről, amely a nagy előd, a 175 éve született Kaposi Mór gyógyító szellemiségét megőrizve végzi mindennapos munkáját.